gaming sinds 1997

Hell on Wheels – Seizoen 2

hellonwheelsS1Het is even wennen, het begin van dit tweede seizoen van Hell on Wheels. Cullen Bohannon heeft na het doden van Sergeant Harper het treinstadje verlaten en zich aangesloten bij een groep desperados in de hoop om zo genoeg geld bij elkaar te krijgen om een nieuw leven te kunnen beginnen in Mexico. Al snel krijgt hij echter door dat de anderen hier toch wel anders over denken en wanneer hij bij een raid op een trein zijn mede-overvallers weerhoudt om een onschuldige om het leven te brengen wordt hij neergeslagen en achtergelaten om door de blauwbloezen gevangen genomen te worden.

Ondertussen heeft Durant zijn spoorlijn verder uitgebouwd maar wanneer hij het gebied van de Sioux-indianen betreedt wordt al snel duidelijk dat deze allesbehalve gesteld zijn op het ijzeren paard. Met de Zweed niet langer als ordehandhaver en Elam die als “zwarte” niet geschikt is om de blanke werkers aan te voeren kan Durant dan ook maar al te goed een deftige voorman gebruiken en als dusdanig besluit hij om Bohannon te redden van een gewisse dood door ophanging en hem terug in te huren.

Eens weer bij het reizende dorp komt Bohannon erachter dat er in zijn afwezigheid toch wel redelijk wat veranderd is. Elam is zowat de huurmoordenaar van dienst en Lilly is niet enkel meer Durant’s helpster maar eveneens zijn maitresse geworden. De Zweed doet ondertussen alles in zijn macht om tweedracht te zaaien in het dorp, en met de dreiging van de Sioux die constant achter de hoek loert beseft Bohannon maar al te goed dat er meer dan genoeg werk te doen is…

Zoals gezegd is het begin van dit nieuwe, tien episodes tellende seizoen wel even wennen. De eerste afleveringen worden gebruikt om Bohannon terug te laten keren naar Hell on Wheels en de veranderde verhoudingen tussen de vele verscheidene personages in kaart te brengen maar dit werkt nogal verwarrend en zelfs een beetje vervelend, tot op het niveau dat het zelfs bijna saai wordt waardoor we dit seizoen net iets lager inschatten dan het eerste. Gelukkig begint halverwege alles op zijn plaats te vallen en worden we mooi naar een verrassende finale geleid die eveneens als einde van de serie opgezet zou kunnen zijn. Wees echter niet getreurd want Hell on Wheels is nog niet gedaan, het derde seizoen bevat wederom tien episodes en gezien het einde van dit tweede seizoen – dat we niet zullen verklappen – is het dan ook vooral de vraag hoe men verder zal gaan.

De verhaallijnen zijn zeer uiteenlopend maar bijna allemaal even diepgaand van aard en we worden wederom getrakteerd op schitterend acteerwerk van de gehele cast. Het begin van het seizoen is misschien net iets te ontregelend ten opzichte van het einde van het eerste seizoen om een makkelijke overgang te bezorgen, maar eens de dominostenen geplaatst zijn en stilaan beginnen om te vallen worden we wel getrakteerd op een totaalplaatje dat perfect in elkaar past en enkele compleet onverwachte wendingen met zich meebrengt. Hell on Wheels blijft stereotypes van het westerngenre naar voren brengen maar slaagt er nog steeds in om dit op een toch wel verrassende manier te doen en voor liefhebbers van het genre kunnen we dan ook niet anders dan dit seizoen als aanrader aan te bevelen.

Deze Blu-ray word door eOne geleverd met magnifieke beeldkwaliteit die echt met kop en schouders boven de middelmaat uitsteekt. Hier en daar zie je een klein beetje grain verschijnen dat mogelijk zelfs intentioneel gebruikt wordt om een iets grimmiger beeld op te leveren bij bepaalde scenes maar voor de rest is er echt niets te klagen. Het niveau van detail is verbluffend en telkens de gezichten van Bohannon (Anson Mount) of De Zweed (Christopher Heyerdahl) in close-up voorbij komen kan je niet anders dan terugdenken aan klassieke spaghetti westerns van Sergio Leone zoals “Once Upon a Time in the West” of “The Good, The Bad & The Ugly” en de evenzeer verweerde gezichten van Charles Bronson en Clint Eastwood. En close-ups zijn dan nog niet eens de meest spectaculaire beelden! Neen, écht spectaculair is het beeld pas wanneer we wide shots te zien krijgen waarbij de natuur in al zijn glorie getoond wordt en de personages bijna uit het scherm lijken te gaan stappen. Schitterend!

Het geluid dat via een DTS-HD MA 5.1 track uit de speakers schalt is evenzeer van hoge kwaliteit met muziek die mooi uit de luidsprekers stroomt, effecten die tot in het kleinste detail gepositioneerd worden en dialogen die nooit in gedrang komen. Excellent werk over de gehele technische lijn!

De extra’s beginnen met een terugblik op het eerste seizoen waarna je een Making Of kan bekijken gevolgd door wat korte interviews met Anson Mount (Bohannon), Common (Ferguson), Colm Meany (Durant), en Dominique McElligott (Lily Bell). Verder is er ook nog een korte tour met Anson Mount op de set en tien korte “Inside the Episode” featurettes met commentaar op elke episode door de cast en het creatieve team.

box-hellonwheelss2

Onze Score:
8.0

geplaatst in: BLU, Entertainment One, Reviews
tags: ,


Leave a Reply