gaming sinds 1997

Heroes of Might & Magic V

Dit vijde deel van de serie waar iedereen op z’n minst wel eens van gehoord zal hebben, is het eerste onder de hoede van UbiSoft. Een vervolg maken voor een succesvolle serie is niet makkelijk vanwege de verwachtingen die ingelost moeten worden. Gelukkig is dit spel meer dan geslaagd.

Het verhaal begint wanneer het huwelijk van de toekomstige koningin Isabel en koning Nicolai verstoord wordt door binnenvallende demonen. Je speelt niet elke map met hetzelfde ras in de campaign. Interessant is dat je hierdoor ook met ‘de vijand’ speelt, wat het verhaal zeker ten goede komt. Buiten de campaign heb je nog verschillende scenario’s tot je beschikking om uit te spelen. Eenmaal je dat beu bent (het zal even duren voor het zover is) kan je online een potje spelen.

Op de map voer je de traditionele strategietaken uit: je steden onderhouden, nieuwe troepen recruteren, resources verzamelen, je stats (moraal, geluk, enz.) verbeteren en ook ervaring opdoen om het level van je held te verhogen. Daarvoor vecht je tegen een groepje wezens of tegen een andere held met zijn leger. Het spel schakelt over naar een ander scherm voor deze gevechten. Je wordt letterlijk in het gevecht gezogen en er zijn bovendien geen laadschermen. In het heetst van de strijd kun je zo de verworven spreuken en vaardigheden eens uittesten. Ook je wezens hebben unieke vaardigheden; zo worden spoken niet altijd geraakt omdat aanvallen dwars door hen heen kunnen gaan.

De strategische mogelijkheden zijn enorm uitgebreid, maar je hebt er niet echt een overzicht van. Gelukkig zijn er genoeg sites met zo’n overzicht te vinden, mocht je het nodig hebben. Wanneer je held een level stijgt worden de nieuwe vaardigheden of spreuken min of meer willekeurig weergegeven. Dat is jammer, want zo heb je minder controle over de richting waarin je jouw held wilt sturen.

Af en toe liep het spel wel vast. Hopelijk komt er snel een patch om dat te verhelpen. Ik merkte dat het spel mij al snel in de ban had, wat niet zo positief is voor examens en mijn sociale leven natuurlijk. Ook mijn hond voelt zich verwaarloosd. Deze game is verslavend, wat betekent dat er goed gewerkt is aan de gameplay.

De speelervaring wordt nog versterkt door de geweldige details, zeker die in een gevecht. Als er water in de buurt is, zal je dat zien klotsen tegen de rotsen of zal je de golven op de kust zien rollen. Ieder wezen heeft een eigen manier van sterven (engelen stijgen terug op naar de hemel) en eigen gewoontes op het slagveld. Zo zijn er bijvoorbeeld wezens die de vijand graag uitdagen. De camera zoomt af en toe in op een bepaalde actie of volgt een projectiel en doet dat niet overdreven veel of te weinig. Dat alles dient om je er meer bij te betrekken en vooral om het geheel sfeervoller en levendiger te maken. Met succes!

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn wat de graphics betreft, zeker niet in de tussenfilmpjes. De bomen staan te dansen in plaats van te wuiven in de wind en de personages zijn net standbeelden. Er is zelfs geen lipsynchronisatie. Nochtans zit er soms een filmpje in waarbij dit alles wél in orde is. Verder zijn er een aantal grafische fouten, zoals je held die bij een aanval dwars door eigen eenheden gaat.
Al bij al lijkt het mij toch niet te moeite je eraan te storen, aangezien deze fouten niet zo talrijk zijn en omdat over het algemeen de beelden zijn zoals ze moeten zijn.

De muziek past zich perfect aan de situatie aan. Afhankelijk van het ras waarmee je speelt, is de muziek vrolijker of donkerder en als je tegenstander aan de beurt is zal je de spanning in de muziek horen, zeker als hij in de buurt is. Ook qua geluid is er aan details gedacht. Ieder wezen viert een overwinning in een gevecht op een eigen manier, gaande van een vreugdekreet tot een sadistische lach. De slechte kwaliteit van de graphics in de tussenfilmpjes wordt helemaal goed gemaakt door het levendige stemmenwerk.

Kortom: Heroes of Might & Magic V is een geweldige game die je tot diep in de nacht zal bezighouden. Jammer van de fouten die er nog in zitten, maar die wil ik gerust met de mantel der liefde bedekken. Een aanrader!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Heroes of Might & Magic V
geplaatst in: PC, Reviews, Ubisoft
tags: , ,


Leave a Reply