gaming sinds 1997

Hugo

Sinds zijn vader gestorven is leeft Hugo samen met zijn oom in het treinstation van Parijs. Samen zorgen ze ervoor dat de klokken van het station blijven werken en perfect de tijd aangeven en wanneer Hugo’s oom op een dag weggaat om niet meer terug te keren besluit Hugo om dit werk voort te zetten om zo te voorkomen dat mensen zouden beseffen dat hij alleen is en hem naar het weeshuis zouden sturen. Als dusdanig kan hij ook verder werken aan het repareren van de mechanische man die zijn vader voor zijn dood gekocht had en waarvan Hugo gelooft dat hij een boodschap van zijn vader bevat.

Op een dag wordt hij gesnapt door de lokale winkeleigenaar George Méliès terwijl hij enkele onderdelen wil stelen om de automaat verder te herstellen. Als Méliès hoort dat Hugo aan het werken is aan de automaat wordt hij plots ongemakkelijk maar na een tijdje besluit hij toch om Hugo een job aan te bieden in zijn winkel zodat Hugo op die manier de onderdelen kan terugbetalen. Hugo ontmoet ook Méliès’ kleindochter Isabelle en wanneer hij haar vertelt over George’s reactie op het verhaal van de automaat besluiten de twee uit te zoeken wat het verband is tussen de mechanische man die Hugo’s vader gekocht heeft en Isabell’s grootvader…

Hugo heeft verscheidene Oscars gewonnen en zodra je de film opzet wordt meteen duidelijk waarom. De muziek is schitterend, de beeldkwaliteit is minstens even verbluffend, en Scorsese heeft punten gescoord door een duidelijke ode te maken aan de kunst van het filmen. Spijtig genoeg kon Hugo me als film niet echt overtuigen.

Het ziet er allemaal wel mooi uit, maar het hoofdverhaal is een beetje dunnetjes en de bijkomende personages lijken meer opvulling die ervoor moet zorgen dat de film zijn 120 minuten vol krijgt. Scorsese is een meester in de kunst, maar op het einde vond ik alles een beetje te melancholisch om echt geimponeerd te zijn.

Ondanks dat de film wat spanning mist, is deze Blu-ray release toch wel een must-have als je je home cinema systeem wil demonstreren. Zelfs in 2D ziet de film eruit alsof de personages en setting uit je scherm springen, en van de eerste tot de laatste seconde is elk beeld gewoon ongelooflijk mooi met stabiele huidtonen, diepe zwartwaarden, een hoog niveau van detail en warme kleuren. Ook het geluid doet zijn duit in het zakje met een enorm niveau van detail, helderheid en precisie. Dit is geen aktiefilm maar Scorsese gebruikt alle kanalen perfect om de atmosfeer in het trainstation tot in het kleinste detail te creëren.

Alsof dat nog niet genoeg is om je te overtuigen krijgen we ook nog wat extra’s die misschien niet zoveel vertellen over het maken van de film, maar wel achtergrondinformatie bevatten over de geschiedenis van automaten, de echte George Méliès, en de treincrash scene die gebaseerd is op een echt gebeurd event.

Onze Score:
8.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply