gaming sinds 1997

Hummingbird

hummingbirdJason Statham is Joey Jones, een voormalige Special Forces soldaat die in Afghanistan zijn peleton voor zijn ogen afgemaakt zag worden. Volgend op die traumatische gebeurtenis sloegen bij hem de stoppen door wat resulteerde in een bloedbad waarna Joey op de vlucht sloeg voor de militaire politie die hem voor de krijgsraad willen brengen.

We vinden Joey terug in de achterbuurten van Londen waar hij samen met zijn vriendin Isabel tussen een groepje zwervers leeft die om de zoveel tijd uitgeschud worden door enkele kleine criminelen. Op zo een keer slaat Joey op de vlucht en slaagt erin het appartement van een zekere Damon binnen te dringen. Damon blijkt voor enkele maanden naar het buitenland te zijn en nog beter wordt het als blijkt dat bij de post een gloednieuwe bankkaart alsook pincode liggen! Joey first zich wat op, duikt in Damon’s kleerkast voor wat deftig spul, en gaat na een bezoekje aan een bankautomaat erop uit om zich eens goed te laten gaan. Hij denkt echter niet enkel aan zichzelf: een deel van het geld geeft hij weg aan daklozen en de rest wordt gegeven aan Cristina, een van de Sisters of Redemption die voedsel uitdelen.

Gebruik makend van Damons appartement als thuisbasis begint Joey terug een leven voor zichzelf op te bouwen, ook al is dit als chauffeur en “muscle man” voor een lokale Chinese maffiabaas. Ondertussen krijgt hij ook meer gevoelens voor Cristina die blijkbaar haar eigen problemen heeft waarmee ze in het reine probeert te komen. Wanneer Joey echter te horen krijgt dat Isabel vermoord teruggevonden is en de politie niet echt veel interesse toont om de dader op te sporen besluit hij om het recht nog maar eens in eigen handen te nemen, ook al zou dit het einde betekenen van alles dat hij recentelijk heeft proberen op te bouwen…

Jason Statham is zowat de jongste van de “Expendables” en zowat de actiefste “action hero” van de laatste jaren. Zijn films zijn echter niet altijd even succesvol, laat staan goed. Veelal draait alles omtrent het hoofdpersonage en kan je de diepgang van de film vergelijken met dat van een bord, en dan hebben we het niet eens over een soepbord. Dit is spijtig genoeg eveneens het geval met Hummingbird.

De makers proberen wel een diep verhaal te schetsen dat meerdere lagen bevat, maar het werkt gewoon niet. Een Special Forces soldaat die afgegleden is naar de onderkant van de beschaving, door een beetje geluk erin slaagt om min of meer terug op de benen te komen, een soort van relatie begint met een non, zijn vrouw en dochter mist en dan op wraak uit op zoek gaat naar de moordenaar van zijn vriendin die in de prostitutie beland was? Het klinkt ongeloofwaardig en de film slaagt er totaal niet in om ook maar een klein beetje credibiliteit aan het verhaal te geven.

Statham doet zijn best om te laten zien dat hij kan acteren, maar de cast die rondom hem opgetrokken is valt compleet door de mand en de cameravoering is ook niet van dien aard dat deze wat goed kan maken. Statham probeert al een tijdje te laten zien dat hij meer kan dan mooie moves tonen, maar Hummingbird is de zoveelste poging op rij waarin de echte actieliefhebbers wat op hun honger blijven zitten, terwijl mensen die wat meer zoeken eveneens in de kou blijven staan. Een “Hummingbird” is vis noch vlees en dat is eigenlijk héél toepasselijk op deze film.

Hummingbird (Engelse titel “Redemption” – naar de naam van de Sisters of Redemption) is de zoveelste Engelse Statham film die met een relatief klein budget gemaakt werd en net zoals de vorige (Parker, Safe, …) slaagt hij er niet in om te overtuigen. Het verhaal is té ongeloofwaardig, en er is té weinig actie om dit te compenseren.

De transfer van deze film is redelijk goed gedaan met een deftig niveau aan detail en geen te opvallende gebreken. Sommige achtergronden zijn een beetje aan de wazige kant maar dat is zowat het enige dat ons opgevallen is.

Het geluid komt met een DTS-HD 5.1 MA track die deftig is en dialogen goed naar voren brengt. De film is echter met een relatief klein budget geschoten en dat merk je aan het feit dat er nogal weinig échte actie is en je surround systeem dan ook niet ten volle benut wordt. Muziek en effecten komen sporadisch door de surrounds, maar echt warm werden we er niet van.

Er zijn geen extra’s aanwezig.

box-hummingbirdblu

Onze Score:
5.0

geplaatst in: BLU, Dutch Filmworks, Reviews
tags:


Leave a Reply