gaming sinds 1997

Il-2 Sturmovik: 1946

Il-Sturmovik is een van de beste flight sim-reeksen. Deze 1946-versie is in feite een verzamelpakket van alle uitgegeven delen en expansion packs, tesamen met nog wat extraatjes.

Door het samenvoegen van al die delen staat een groot aantal missies op je te wachten. Heb je reeds alle aparte uitgaves; niet getreurd, er zijn eveneens nieuwe missies toegevoegd, genoeg om je nog wel even zoet te houden. Naast op zichzelf staande missies kan je ook een carrière als piloot uitbouwen.

Veel missies zijn gebaseerd op ‘wat als’-scenario’s. Zo mag je bijvoorbeeld als Duitse piloot deelnemen aan de moord op Hitler (Duitsers hebben effectief geprobeerd Hitler te vermoorden, maar dat is in realiteit niet gelukt).

Naast die speltypes zijn er nog de mission builders. De quick mission builder start een luchtgevecht na het instellen van een aantal parameters en met de full mission builder kan je nog wat meer doen, bijvoorbeeld het “decor” volledig ontwerpen. De nieuwe vliegtuigen zijn vooral prototypes die in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog ten tonele zijn verschenen.

Die nieuwkomers zijn met dertig, wat het totale aantal vliegtuigen in Il-2 Sturmovik op meer dan 300 brengt. Een aantal onder hen zijn eerder legendarische modellen, waar wel plannen van waren, maar die nooit in de lucht vertoefd hebben.

Naast de game in al zijn facetten, krijg je ook nog een bonusdvd mee. Die bevat enkele filmpjes: vooral promotiemateriaal voor Battle of Britain, maar ook een uitgebreide vliegtuigengids (zo’n 450 pagina’s lang), te lezen voor het slapengaan en anders nog wel uitstekend bruikbaar als toiletlectuur.

Ondanks de tutoriallevels blijft de instapdrempel hoog. Beginners in het genre zullen met andere woorden niet ver geraken. Dit is de flight sim bij uitstek voor de gevorderde speler. Voor de anderen zal het waarschijnlijk te ingewikkeld blijken.

De schuldige voor die hoge moeilijkheidsgraad is het verregaande realisme. Dat maakt Sturmovik ook zo fantastisch, maar je zal dus wel de kneepjes van het vak moeten leren, in plaats van je er zonder voorbereiding in te storten. Het voordeel is wel dat je, als je eenmaal het spel in de vingers hebt, extra trots kan zijn op die prestatie.

De kwaliteit van de graphics kan er nog juist mee door, maar eigenlijk zou het veel beter moeten in vergelijking andere recente games. De muziek is voor mij eerder slecht (vooral dan dat deuntje in het hoofdmenu), maar gelukkig is er nog het magnifieke geluid (let op het geronk van de motoren) om het goed te maken. Over het algemeen doet deze game het goed, maar af en toe duiken er toch wat kleine bugs op. Die zijn echter gelukkig niet erg of onoverkomelijk.

Ben je een flight sim fan, dan mag je dit niet aan je laten voorbijgaan!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: IL-2 Sturmovik: 1946
geplaatst in: PC, Reviews, Ubisoft
tags: , ,


Leave a Reply