gaming sinds 1997

Inazuma Eleven

Inazuma Eleven is even origineel als het verrassend goed is. Dit spel waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had vooraleer ik het in mijn DS klikte, biedt een unieke combinatie van een rollenspel en een voetbalgame. Ontwikkelaar Level 5 heeft er bovendien voor gezorgd dat fans van beide onderwerpen hier hun gading zullen vinden.

Je begint in een typische, Japanse middelbare school, met allerlei gekke personages die het cliché niet overstijgen maar wel erg leuk zijn uitgewerkt en met hun persoonlijkheid heerlijk verfrissend blijken te werken als je ze vergelijkt met wat je normaal krijgt in een RPG. Natuurlijk draagt de setting daar ook aan bij, en het feit dat gevechten hier niet beslecht worden met zwaard en magie, maar met dribbels, doelpunten en gevaarlijke tackles.

Net zoals je verwacht kan je je team van nerds, toevallige passanten, ambitieuze dromers en dikkerdjes aanpassen, veranderen en upgraden. Er zijn tientallen personages om uit te kiezen met elk hun favoriete positie en manier van spelen. Ze gaan uit de bol voor een nieuw paar schoenen (magische ringen zal je hier niet vinden) of andere spulletjes waardoor ze sneller of beter tegen een bal trappen en ze zijn niet vies van een paar uurtjes training om bepaalde statistieken op te krikken. Dat zal ook nodig zijn want je school wil de voetbalclub sluiten omdat het team belabberde resultaten neerzet en je zal je moeten bewijzen tegen professionele strevers van andere scholen en ver daarbuiten.

De wedstrijden zelf worden afgewerkt vier tegen vier of elf tegen elf, naargelang het belang van de ontmoeting. Die laatste komen dan ook minder voor en functioneren als een soort baasgevecht. De manier waarop je speelt is in het begin wel degelijk even wennen: je moet voor je mannetjes een streep trekken met de stylus naar waar ze moeten lopen of klikken naar wie ze moeten passen of shotten.

Natuurlijk horen ook duels bij voetbal en telkens wanneer een tegenstander je komt storen moet je kiezen tussen een gewaagde maar erg nuttige beweging (zoals een spectaculaire dribbel of zware tackle) of een meer veilige maar vaker succesvolle move. Hetzelfde geldt voor het schieten op doel of het net trachten te voorkomen van een doelpunt met je keeper.

Het is hier dat er speciale skills in het spel komen die gebruik maken van een soort mana-achtige energie, naast de standaard uithoudingskracht die iedereen heeft. Vreemd genoeg zijn die skills onderverdeeld in meer klassieke categorieën die te maken hebben met elementaire krachten (water, vuur, … je kent het wel). In Manchester United zal je het niet snel vinden, maar hier werkt het best goed en het geeft de makers een toegankelijke manier om je team op een gebalanceerde manier samen te stellen en aan te passen naargelang wie aan de andere kant van het veld opgesteld staat.

Je hoort het: eigenlijk is dit een best klassieke RPG die werd overgezet naar de wereld van het voetbal, met een origineel vechtsysteem, knappe en schattige graphics, goed geluid en een erg strakke en verregaande gameplay en afwerking. Er is zoals altijd veel te lezen en te ontdekken (het blijft een erg Japans spel) en aan content of levensduur is er niet tekort. Wie houdt van RPGs op de DS en graag ’s wat anders wil, dit is een echte aanrader. Voor wie voetbal te gek vindt en niet bang is van een nieuw genre van games: dit is de ideale kans!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Inazuma Eleven
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply