gaming sinds 1997

Indycar Series 2005

Het is snel, lijkt eenvoudig, er zijn mogelijk spectaculaire botsingen en punten worden snel gescoord. Een typisch Amerikaanse sport dus, maar of de Europese markt daar op zit te wachten? Uiteindelijk houden we nog altijd meer van voetbal dan van rugby. We gaan er vanuit dat je ervan houdt om 200 rondjes over het eentonige wegdek te scheuren tegen een snelheid van meer dan 250 km/h. Dan stelt er zich echter nog een andere vraag: “Een nieuwe Indycar is uitgekomen, maar is die werkelijk zo nieuw?”.

Qua graphics is er alleszins niets nieuws volgens mij, want ik merk weinig of geen verschil met de vorige versie. De omgevingen zijn nog altijd vrij lelijk, met als uitzondering de mooie, blauwe hemel. Dit is uiteraard van groot belang voor diegene die omhoog staren, in plaats van zich op de baan te concentreren! Met de camera in de auto lijkt het alsof een buitenaards wezen in de cockpit zit, zeker met zijn groene handschoenen aan. Het allerlelijkst zijn echter de tribunes met toeschouwers, precies grote vierkanten die gevuld worden met driehoekjes en ovalen in verschillende kleuren.

De muziek in dit spel is wel goed, allemaal krachtige rocknummers die de morele uitputtingslag wat verlichten. Wat daar ook tot bijdraagt zijn de radioberichten uit de pits. Na honderd rondjes doet alles echter meer kwaad dan goed. Zelfs het gejuich van je fans kan niet verhinderen dat je prikkelbaar wordt wanneer je veertig rondes aan één stuk poogt een wagen in te halen.

Andere auto’s achter je laten is dus helemaal niet makkelijk, zelfs al speel je op de laagste moeilijkheidsgraad. Je positie verliezen is echter vrij eenvoudig. Tik de buitenmuur even aan en er vliegen onmiddellijk drie bolides voorbij die al gauw in de horizon verdwijnen. Dit spel heeft wel degelijk een zeer kleine doelgroep; alleen echte fanaten met een degelijke en uitgebreide kennis van de sport zullen aan dit spel plezier beleven. Je wagen afstellen is een belangrijk onderdeel van de race, maar als je daar geen verstand van hebt, is het moeilijk om dat goed te doen. Ook tijdens de race blijkt het simulatieaspect overduidelijk. Immer en altijd de juiste lijn volgen is noodzakelijk en een uitzondering wordt niet getolereerd, zeker niet in wedstrijdjes van een luttele twintig ronden. Dat kan allemaal wel realistisch zijn, maar leuk is anders.

Zoals ik al zei, is dit spel alleen toegankelijk voor ingewijden, wat ook blijkt uit de parcours. Die zijn namelijk allemaal hetzelfde. Indien men wat andere, misschien fictieve, wegen of een mogelijkheid om zelf je circuit te bouwen had voorzien, zou de toegankelijkheid behoorlijk stijgen. Een arcade mode, waarin je kan racen zonder meer, zou daar ook toe hebben bijgedragen.

Als er één zaak goed is aan dit spel, dan is het wel de immer aanwezige spanning. Je kan je geen moment ontspannen, want alles gaat super snel. Omdat het spel tevens zo intolerant is, moet je altijd alles tot op de korrel juist doen om een bocht tegen de maximale snelheid door de snellen. Vertragen om de muur te vermijden? Vergeet het, vaart verminderen is ondenkbaar. Je kan bovendien voor handmatige versnellingsbak kiezen, de traction control uitschakelen en alle andere soortgelijke opties instellen. Dat zal er voor de fanaten onder jullie voor zorgen dat dit spel uren kan gespeeld worden.

Je kan ook over het net spelen en dat is wel degelijk een groot voordeel. De PS2-versie komt echter alleen uit in Europa en dus blijft de Amerikaanse markt onaangeroerd (zij hebben wel een Xbox versie). Dat lijkt triviaal, maar ik kan je verzekeren dat het de zoektocht naar online competitie sterk bemoeilijkt.

Als je op zoek bent naar een simulatie, dan zal je met Indycar 500 Series dicht in de buurt komen. Wil je echter gewoon wat racen? Ben je niet gezegend met allerlei technische en strategische kennis over de sport? Laat dit spel dan onaangeroerd. Je zal namelijk snel verveeld of geïrriteerd raken, want voor het makkelijkste niveau kiezen is slechts een garantie om 24ste van de 26 piloten te eindigen. Grafisch zijn er niet veel vorderingen gemaakt, maar qua geluid is alles oké. Al zou een beter effect voor een voorbij zoevende bolide bijgedragen hebben tot het zo gekoesterde realisme.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Indycar Series 2005
geplaatst in: Codemasters, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply