gaming sinds 1997

Infected

Zombies zijn in! Niet alleen in films, maar ook steeds meer en meer in games, met Dead Rising als het meest recente voorbeeld. Infected, een game dat al lang uit is in de VS, brengt ons in deze kerstperiode toch nog een bezoekje, en de setting van het verhaal zal daar niet vreemd aan zijn.

Het is twee weken voor kerstmis in New York. De kerstboomlichtjes worden aangefloept als plots op de tonen van Jingle Bells en in de schijn van de flikkerende lampjes een paar zombies hun rotte kop opsteken en onmiddellijk starten met het weinig subtiel verwijderen van prostaten en andere rotzooi uit je lichaam en dat van je vrienden. De sfeer en de toon is best grappig, gecombineerd met donkere humor en over-the-top rondspattend bloed en ander menselijk lekkers. Sommige moppen zijn wat melig of gaan de mist in, maar er zitten ook wel een paar leuke vondsten tussen, iets wat je niet zo vaak tegenkomt in games.

Het blijkt al snel dat jij immuun bent voor het zombifiërende virus dat alles startte en dat je daardoor ook onmiddellijk wordt gebombardeerd tot wereldredder van dienst. Het feit dat de vijand ontploft wanneer hij in aanraking komt met een drupje van jouw bloed helpt ook natuurlijk. Na het samenstellen van je personage (later aan te passen met unlockable stuff) kan je aan de slag op de tonen van allerlei heavy metalbands.

De actie is snel en dodelijk: je moet knallen op die zombies tot ze zacht zijn om daarna met je andere ‘virus weapon’ en al dan niet met combo’s het zaakje af te maken. De zombies zullen zich echter niet laten afslachten als lammetjes. Ze spuwen groen spul, gebruiken bazooka’s en aarzelen niet om je aan stukken te rijten; bovendien lopen ze sneller dan je denkt en zal je zeker in het begin sukkelen om met de PSP-controls snel en strak rond te lopen. De lock-on brengt redding aangezien deze toelaat om makkelijk te strafen en dankzij allerlei upgrades zal ook jij al snel beschikken over een arsenaal om U tegen te zeggen.

De afwisseling tijdens de singleplayercampagne valt tegen. Meer dan 35 variaties op ‘maak iedereen af’ en ‘breng dit veilig naar daar’ vallen er niet te rapen. Gezien de korte duur van elke missie ben je in een handvol uurtjes dan ook doorheen het verhaal geworsteld, of je zou een obsessieve verzamelaar moeten zijn van virtuele spulletjes.

Gelukkig is er de multiplayer om redding te brengen van de al te snelle zombificatie van het spel, gezien je zowel lokaal als via het internet bloederig uit de hoek kan komen. Met de typische deathmatch-opties valt wat fun te beleven, maar er is ook nog een ‘evac’-mode en een ‘zotte koe’-modus waarbij je zolang mogelijk in het bezit van het gelijknamige kostuum moet trachten te blijven. Ga je online, dan zijn de opties even uitgebreid als de breincellen van je tegenstanders: je kan enkel één-tegen-één met een random andere gebruiker.

De twist die dit alles wel terug interessanter zou moeten maken is de infectie. Je kan immers de PSP van je tegenstander besmetten met jouw personage, waarna die persoon de infectie zal doorgeven aan weer anderen enzoverder. Om te zien hoever jij het brengt in de wereld der PSP-epidemieën is er een soort kaart die toont waar je al overal zit met je ziektekiemen. Dat klinkt best cool, maar uiteindelijk is het even boeiend als een plastic zak bewaken in je onderbroekenschuif, want als het niet snor zit met de basisgameplay dan brengen dergelijke snufjes helemaal niks bij.

Om te besluiten hebben we het nog even over het auditieve en het visuele vlak van Infected. Je zal heel wat stemmenwerk te horen krijgen dat meer dan te pruimen valt, de geluidseffecten zijn passend vettig en ook de soundtrack is de moeite waard, tenminste als je houdt van donkere metal en techno, met namen als Junkie XL en Slipknot. Grafisch wordt van die stijl niet afgeweken met veel snelle actie, een goeie framerate en een paar knappe effecten. De omgevingen zijn nooit echt indrukwekkend en het design is uiteindelijk weinig geïnspireerd, maar het doet wat het moet doen.

Infected klonk op papier duidelijk heel wat interessanter dan de uitwerking laat vermoeden. De gameplay zit goed in elkaar, maar beperkt zich uiteindelijk tot het locken van vijanden en op je twee vuurknoppen drukken. Van enige diepgang is er geen sprake, en ook naar noemenswaardige AI-variatie of een indrukwekkende multiplayer zal je langer moeten zoeken dan naar bloedspatten in een Disneyfilm. Enkel fans van oppervlakkige actiegames zullen dit kunnen smaken! Jammer voor die enkele goede ideeën en de best genietbare presentatie, maar ondertussen zijn we op de PSP meer gewend.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Infected
geplaatst in: PSP, Reviews, THQ
tags: , ,


Leave a Reply