gaming sinds 1997

Iron Man 3

ironman3Na de buitenaardse invasie geleid door Loki afgeslagen te hebben met de hulp van de andere superhelden in “The Avengers” beseft Tony Stark dat er nog heel wat werk aan de winkel is om mogelijke bedreigingen ten allen tijde het hoofd te kunnen bieden. Dat hij zelf bijna het leven liet is ook niet in zijn koude kleren geslopen en hij heeft dan ook regelmatig last van angstaanvallen die hij probeert onder controle te houden door zich obsessief op zijn werk te storten en constant verbeteringen aan te brengen aan zijn Iron Man pak – hij zit ondertussen aan versie 42.

Wanneer een geheimzinnige terrorist die zichzelf “The Mandarin” noemt plots opduikt en overal aanslagen begint te plegen probeert Stark zich initieel afzijdig te houden, maar wanneer zijn eigen bodyguard (en vriend) Happy bijna het leven laat bij zulk een aanval besluit hij zich toch publiek te engageren in de strijd. De Mandarin neemt echter maar al te graag de uitdaging aan en voert een allesvernietigende aanval uit op Starks villa waarbij de biljonair voor dood achtergelaten wordt. Stark heeft de aanval overleefd maar ziet zich genoodzaakt om onder de radar te blijven terwijl hij samen met een onverwachte bondgenoot probeert uit te vinden wie die Mandarin nu eigenlijk is…

Iron Man 3 is een regelrecht box-office succes en dat was ook te verwachten na het spektakel dat Marvel op ons afgevuurd heeft met The Avengers, de culminatie van de Marvel films van de voorbije jaren. Met deze derde Iron Man wordt weer een nieuwe reeks films opgestart die moeten leiden naar de volgende Avengers en men mag dan ook niet aan kracht inboeten na zulk een prestatie. Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang) kreeg de regie in handen en mocht eveneens mee schrijven aan het script, en kreeg als opdracht te zorgen voor een groots spektakel terwijl ook op het inhoudelijke vlak er genoeg te beleven moest zijn.

Is de man daarin geslaagd? Wij vinden alvast van wel. Er zijn meer dan genoeg grootse scenes die breed uitgesmeerd worden in de trailers, maar het is vooral dat Downey Jr. deze keer nog meer dan voordien de zwaktes van Tony Stark naar voren mag brengen dat Iron Man 3 zo goed is. Naast het verhaal omtrent de superheld Iron Man krijgen we namelijk ook de kleine kantjes van Tony Stark te zien, en dit vooral omtrent zijn gevoelens richting Pepper Potts (Paltrow) die ondertussen president is van Stark Industries. De plot twist met Ben Kingsley is niet even positief ervaren door iedereen, maar op zich geen al te groot probleem en de verhaallijn rond Aldrige Killian (Guy Pearce) zie je misschien van ver aankomen, maar dat maakt het er niet minder interessant om.

Iron Man moet je zien als een superhelden actiefilm, niet meer en niet minder. Als je hoogstaande cinema verwacht dan ben je hier aan het verkeerde adres, maar als je lekker achterover wil liggen en genieten van het spektakel op het scherm terwijl er toch ook wel een béétje diepte naar voren gebracht wordt dan is Iron Man 3 zonder twijfel een geslaagde prent.

Grote titels moeten uitblinken en gelukkig dat de uitgevers tegenwoordig doorhebben dat dat ook op de DVD-markt geldt. Over de beeld- en geluidskwaliteit kunnen we dan ook totaal niet klagen, dit is duidelijk referentiemateriaal waarbij àls je al een onregelmatigheid vindt, deze van het genre is dat je het zou missen mocht je net op dat moment met je ogen knipperen. Op Blu-ray zal het er allemaal nog wel nét dat tikkeltje beter uitzien, maar op gebied van DVD is dit absolute top.

Over Blu-ray gesproken, daar zal je naartoe moeten gaan wil je kunnen genieten van deftige extra’s. Een zéér korte behind the scenes van Thor: The Dark World en acht minuten over de special effects zijn al wat we krijgen op de DVD.

box-ironman3

Onze Score:
8.0

geplaatst in: Disney, DVD, Reviews
tags: ,


Leave a Reply