gaming sinds 1997

Jak X: Combat Racing

De Jak & Daxter games hebben ongetwijfeld platformgames terug ‘in’ gemaakt. Met Jak 3 kwam de zogenaamde Precursor Legacy tot een erg voldoenend einde. Dat was uiteraard een streep door de rekening van Sony, aangezien elk nieuw deel in de reeks goed verkocht en erg lovende kritieken kreeg. Dus komt men met Jak X (of Jak X: Combat Racing in de V.S.) op de proppen, een spin-off van de eerbiedwaardige reeks. Op een manier die doet terugdenken aan hun Crash Bandicoot franchise, brengt Naughty Dog de twee helden weer samen in een arcade-achtig action racing game. Kan het de vergelijking aan met zijn voorgangers?

Nee, dat kan het niet. Maar wacht, er volgt meer…

Op zichzelf is Jak X een redelijk amusant car combat spel. De game blijft bovendrijven in een genre dat we al een miljoen maal eerder hebben gezien en dat is enkel en alleen te wijten aan Naughty Dog’s prima vakmanschap. Uiteraard voegt Jak X niks nieuws toe aan een overbevolkt genre, maar het slaagt er wel in om de gekende formule te perfectioneren.

Het spel bevat een doordeweeks verhaaltje dat verbleekt in vergelijking met dat van Jak 3 (en zeker dat van Jak II: Renegade). Het gaat als volgt: Jak en zijn luidruchtige compagnon worden uitgenodigd naar Krass City om het testament van Krew te komen bekijken (die grote vetklomp die je hebt gedood in Jak II). Eenmaal aangekomen, komen ze te weten dat ze vergiftigd zijn en dat ze moeten deelnemen aan het Krass City Grand Championship om een tegengif te krijgen. Alle personages die we kennen en koesteren uit de vorige games (zoals Sig, Ashelin, Samos, Torn…) keren terug in Jak X, maar de show wordt nog steeds gestolen door Daxter en Pecker.

Hun hilarische one-liners geven echt een meerwaarde aan de tussenscènes en zorgen voor een extra motivatie om te blijven spelen. Hoewel ze misschien niet zo legendarisch zijn als pakweg “Maybe he’s a mute, Jak, like you once were.” (uit Jak II), steken ze nog steeds met kop en schouders boven de verzemelde concurrentie uit. Kijk (en luister) vooral naar de prachtige dialogen tussen Pecker en GT Blitz (een presentator) en je krijgt enkele sublieme voorbeelden van humor zoals het zou moeten in een videogame. Zoals altijd is het stemmenwerk weer uitmuntend -evenals het script-, wat we te danken hebben aan de gevarieerde en getalenteerde cast.

Het racen zelf voelt goed aan. De vele verschillende wagens reageren allemaal goed op de controls en ze gedragen zich allemaal anders. De kleinere wagens accelereren sneller en gaan vlotter door bochten, terwijl de grotere karren een hogere topsnelheid halen en zwaarder bepantserd zijn. Je moet zelf maar uitvissen wat het beste bij je past. Elke wagen kan ook geüpgradet worden. Met het geld (hier: orbs) dat je verdient, kan je de Engine (topsnelheid), Gearbox (acceleratie), Armour en Turbo verbeteren. Na enkele upgrades zal je duidelijk merken dat je wagen erop vooruit is gegaan. Je kan ook de look van je wagen veranderen met nieuwe bumpers, wielen, verfschema’s etc. Het lijkt wel of élke racegame tegenwoordig van die ‘Pimp My Ride’-achtige elementen moet bevatten. Dat terzijde. In elke race zal je ook power-ups moeten oprapen (zowel offensieve als defensieve), evenals health-bollen en Turbo boosts. De offensieve wapens gaan van raketten, machinegeweren en bliksemschichten tot de meer “Up yours!” power-ups, zoals een zwaar overpowered wapen dat al je tegenstanders in een tel wegvaagt. Om jezelf te verdedigen kan je schilden gebruiken, mijnen leggen of beschermende drones rond je laten vliegen.

Jak X biedt ook een gevarieerde gameplay. Naarmate het verhaal vordert, zal je uitgenodigd worden op tientallen evenementen, zoals Circuit Races (om ter eerst de finish halen), Artifact Races (raap om ter snelst 10 voorwerpen, verspreid over de map, op), Deathmatches (spreekt voor zich), Death Races (vernietig een gegeven aantal auto’s), Freeze Rally’s (tijdrit waarbij je icoontjes moet verzamelen die de klok een aantal seconden stilleggen) en nog veel meer. Al die afwisseling houdt je wel een tijdje koest, maar je zal toch af en toe dat ‘been there, done that’-gevoel krijgen. Het spel is ook tamelijk lang, want het zou je meer dan 15 uren moeten kosten om alles te winnen en te unlocken. Alle modes zijn ook speelbaar via een vlotte online multiplayer voor maximaal zes spelers. Alhoewel de MP zeker geen onvergetelijke ervaring is, zal je er toch enige uurtjes plezier aan kunnen beleven. De servers zijn ook redelijk goed bevolkt.

Het enige minpunt aan Jak X is de wispelturige A.I. en de ietwat vreemde balans. Zoals wel vaker in het genre, krijg je ook nu weer krachtigere wapens als je achterop hinkt, zodat je weer enkele plaatsen kunt stijgen. Dat is positief, aangezien je altijd in de running blijft voor de overwinning, maar het kan zich ook tegen je keren. Het gebeurt niet zelden dat je een hele race lang voorop ligt om dan plots kapotgeschoten te worden in de laatste rechte lijn en zo iemand anders te zien winnen. Frustratie is het logische gevolg. Het is veel makkelijker om te blijven hangen rond de derde plaats en je tegenstanders pas in te halen in de laatste paar bochten, dan om je eerste plaats met hand en tand te verdedigen. Wanneer je op kop rijdt, voel je je nét ietsje te veel opgejaagd. Niettemin, na 1 of 2 keer opnieuw proberen zal het je wel lukken om een race te winnen. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Op grafisch gebied doet Jak X het verre van slecht. Dankzij de formidabele engine die de serie nu al enkele jaren aandrijft, draait het spel ultravlotjes, met geen spoor van vertragingen. De omgevingen zien er scherp en getailleerd uit, maar je zal weinig zien van de moeite die erin gestoken werd, omdat je steeds maar voorbij zoeft. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik vind dat Jak II en 3 er gewoonweg beter uitzagen. Niettemin zijn de kleurrijke levels waar de reeks bekend voor staat ook nu weer terug. Een van de coolste dingen in Jak X is het spectaculaire slow-motion stukje dat je te zien krijg wanneer je een concurrent aan gort knalt of zelf tot pulp geschoten wordt.

Jak X is een prima combat racing game, die de beste elementen van het genre in een Jak & Daxter jasje steekt. Er zitten geen grote fouten in het spel, maar de wispelturige A.I. kan soms wel op je zenuwen werken. Het grootste manco aan Jak X is het feit dat het in de voetstappen moest treden van een van de beste platformreeksen ooit. Dat nalatenschap hangt Jak X als een molensteen rond de nek. It’s Jak & Daxter, Jim, but not as we know it.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Jak X: Combat Racing
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply