gaming sinds 1997

James Bond 007: From Russia With Love

EA heeft een bewogen geschiedenis achter de rug met hun James Bond franchise. Rogue Agent kon niemand bekoren en met een topper als GoldenEye 007 op de Nintendo64 als basis is het natuurlijk moeilijk om meer te bieden dan verwacht wordt. Everything or Nothing was een stap in de juiste richting en het is ook in die richting dat ze verder zijn gegaan met de nieuwste Bondgame From Russia With Love.

Het eerste wat kenners van 007 zal opvallen is dat EA zich wat vrijheden heeft veroorloofd om het verhaal beter te laten passen in het keurslijf van een mainstream consolegame. Jammer genoeg zijn de schrijvers van EA minder getalenteerd dan de bedenker van de James Bond verhalen (Ian Fleming -red.). Het resultaat zijn enkele zwakke, en naar mijn mening onnodige, veranderingen aan de originele scènes en enkele middelmatige toevoegingen om de speelduur langer te maken dan de twee uur durende film. Vooral het laatste stuk zal in slechte aarde vallen bij Bondliefhebbers die liever een meer brongetrouwe weergave zien van hun favoriete held en zijn exotische avonturen.

From Russia deelt heel wat elementen met voorganger Everything or Nothing, maar toch biedt het niet diezelfde gameplay. Het eerste wat opvalt is de eenvoud en de wel erg lage moeilijkheidsgraad. Onder andere het automatische miksysteem, de vele tips en de lineaire mapopbouw zal doorwinterde gamers geen grootse ervaring bezorgen. Alles wijst een beetje zichzelf uit en op een zeker moment lijkt het spel wel ‘vanzelf’ te gaan. Het is zonder twijfel een filmische ervaring, onder meer dankzij het derdepersoonsaanzicht, maar uiteindelijk willen we meer dan enkel toekijken. Als wannabe-Bond houden we er immers van om zelf de touwtjes stevig in handen te nemen en voor een (al dan niet amoureuze) uitdaging geplaatst te worden!

De structuur van het spel is omgekeerd evenredig met de complexiteit van James’ liefdesleven; poepsimpel dus. Je hebt enkele missies te voltooien in de volgorde die wordt opgelegd, wapens en puzzels wijzen zichzelf uit, van alternatieve wegen is geen sprake en vijanden zullen je met hun matige intellect geen strobreed in de weg leggen. Sneller dan Moneypenny ‘nee’ zegt, zal je door de tegenstand walsen.

Dat doe je overigens ook tijdens de missies waarbij je een wagen, speedboat of jetpack mag besturen. De besturing van de wagen is echter ronduit slecht en bovendien is de inhoud van die missies is meestal een stuk minder geïnspireerd dan die van de missies te voet. Dat is een gemiste kans want uiteindelijk zijn het die scènes die we ons meestal herinneren uit de films. Waar ik wel eventjes pretoogjes van kreeg waren de missies met de bootachtervolging en die in het zigeunerkamp.

Het enige dat je echter zal motiveren om bepaalde levels opnieuw te spelen (in minder dan tien uur ben je er overigens doorheen) zijn de bonussen. Die zijn talrijk en variëren van aanpassingen voor je wapens en gadgets tot nieuwe outfits en extra missies. Nu we toch bezig zijn over leuke spulletjes: Bond zou Bond niet zijn zonder zijn bondgenoot (lacheuh) Q. Deze heeft een hele set nieuwe gadgets klaarliggen (de Q-copter!) die wat afwisseling brengen in de gameplay en tegelijk alles onderdompelen in dat lekkere, typische 007-sfeertje.

EA laat geen steken vallen in de visuele uitwerking. Zowel de filmpjes als de algemene graphics zijn helemaal af en zullen je meesleuren in het avontuur. Zo zijn Sean Connery, Q en M allemaal erg herkenbaar en werd er een geslaagde, tijdsgetrouwe look gegeven aan de omgevingen. Iets meer detail was een pluspunt geweest, maar de presentatie is sowieso één van de sterkere punten van het game.

Het geluid is ook van een hoog niveau, enkel Sean himself kon me niet overtuigen. Hoewel het erg leuk is de originele stem van de acteur te horen, is het minder leuk om te horen hoe ongeïnteresseerd hij de zinnetjes aframmelt. Spijtig!

From Russia With Love is een leuk spelletje zonder meer. Alles is (te) makkelijk verteerbaar, er is niks aan stuk, maar ook niks is helemaal perfect en enkel de graphics en het geluid (op Sean na) konden ons overtuigen. Jammer ook dat het spel ontsierd wordt door de weinig geslaagde aanpassingen aan het verhaal, de opvulsecties, de ondanks wat afwisseling weinig uitdagende gameplay en het gebrek aan originaliteit. Voor de hardcore fans een voorzichtige aanrader, voor de anderen een doordeweeks game dat je geen uitdaging zal geven, maar dat wel enkele uurtjes ontspanning en een handvol geslaagde speelmomenten kan bieden.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: James Bond 007: From Russia With Love
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply