gaming sinds 1997

Just Cause

De preview van Just Cause kon ons immens overtuigen. Na een uurtje of twee rondprutsen op die kolossale wereld, stunts uitvoeren en de adrenaline tot ongekende hoogtes drijven, waren we er al bijna van overtuigd dat dit een ongeëvenaarde topper zou worden. We warenvereerd…

Zoals jullie weten is Just Cause een GTA-achtige game, maar dan met een nog grotere wereld, een held die eerder doet denken aan een combinatie van James Bond en Antonio Banderas en met ongeziene mogelijkheden om van het ene voertuig op het andere te kruipen.

Zo kan je met de stuntknop op het dak van een voortrazende wagen kruipen, als een sprinkhaan omhoog springen, je parachute ontplooien, een nieuw doel zoeken, je werphaak eraan vastknopen, je binnentrekken en gewoon verder rijden met die auto! Nog beter: je kan hetzelfde doen van en naar helikopters, boten, jeeps, bergtoppen, motorfietsen, tractors, dirtbikes, bruggen, trucks, mini’s en vliegtuigen. Je voelt je niet enkel een superheld met superkrachten, maar het is ook ideaal om van de ene plaats naar de andere te snellen, iets wat nodig zal zijn in deze immense virtuele wereld.

Een wereld die er overigens knap uitziet, met mooie omgevingen, kleurrijke bossen, heuvels, bergen, straten en dorpjes. Zonnestralen prikken door het bladerdak, schaduwen werpend op het gras, golven slaan zachtjes op het strand, water reflecteert als nooit tevoren en je waant je net zoals in Test Drive Unlimited op een exotisch eiland. Minpuntjes zijn er ook, zoals de modellen die wat tegenvallen, animaties die niet altijd kunnen overtuigen en wat pop-up die we kunnen vergeven omwille van de uitgestrektheid van je gezichtsveld.

Vergevingsgezind zijn we ook ten opzichte van het verhaal, dat je na drie minuten al vergeten bent, met hoofdrolspeler Rico Rodriguez die best sympathiek overkomt en zijn job doet om de over-the-top gameplay toch geloofwaardig te maken. Je zal je vooral bezighouden met het bevechten van een dictator, het bevrijden van allerlei dorpen, het opjagen van corrupte flikken in het bijzonder en keet schoppen in de bananenrepubliek in het algemeen. Missies zijn opgesplitst tussen de grotere die het verhaal vooruit stuwen en kleinere die je kan uitvoeren als sidequest. Jammer genoeg is er weinig afwisseling voorzien in de missies en zal het veroveren van pakweg een dorp (moord iedereen uit, vernietig de barricades, pak de vlag) al snel déjà-vu zijn, vooral omdat het gemakkelijk is om steeds dezelfde strategie te gebruiken (gevechtshelikopters zijn nét iets te krachtig).

Er zijn wel nog een paar andere minpuntjes. Het spel is te gemakkelijk, de gebieden zijn groot maar daardoor ook soms leeg of een beetje arm aan spannende objecten, afwisseling en verrassingen, de gameplay valt te snel in herhaling en de balancering van de wapens en voertuigen kon ook iets beter.

Waar het echter allemaal om draait is chaos veroorzaken en plezier beleven. Zoals we al zeiden is dit een actiegame in hart en nieren, met constant achtervolgingen, doorlopend vuurgevechten, aaneengeregen stunts op smaak gebracht met ontploffingen, kogelregens en het ontdekken van nieuwe locaties.

Just Cause is zonder twijfel een origineel en best uniek spel geworden waar iedereen die op zoek is naar wat onpretentieuze actie meer dan zijn portie fun uit zal halen. Wie op zoek is naar meer subtiele games, diepere gameplay of iets anders dan het equivalent van een Amerikaanse actiefilm vol stunts, ontploffingen en een cheesy verhaal haalt beter wat anders uit de rekken. Alleszins het proberen waard!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Just Cause
geplaatst in: Eidos, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply