gaming sinds 1997

Justified – Seizoen 1

justified-s1Justified is nogal moeilijk te omschrijven zonder de plot echt weg te geven. Timothy Olyphant schittert als Deputy Marshall Raylan Givens die naar zijn geboortestreek in Kentucky wordt overgeplaatst nadat hij een lid van een drugskartel op klaarlichte dag neergeschoten heeft. Hij mag dan wel in zijn recht zijn (“he drew his gun first!”), voor de publieke opinie is het immers niet echt positief om een schietgrage agent te hebben rondlopen. Gelukkig dat ze in redneck Kentucky daar toch wel een beetje anders over denken.

Op zijn nieuwe bestemming komt Raylan in contact met allerlei oude bekenden, velen die zich net aan de andere kant van de wet geschaard hebben. Met de eerste aflevering wordt de toon al direkt gezet, mensen neerschieten lijkt niet echt een probleem, maar waar je al snel denkt een standaard politieserie voor je kiezen te krijgen waarbij elke aflevering een nieuw “mysterie” opgelost moet worden naast een algemene rode draad wordt gaandeweg duidelijk dat Justified toch wel nét iets anders in elkaar zit.

Dit eerste seizoen is gebaseerd op het korte verhaal “Fire in the Hole” van misdaadschrijver Elmore Leonard en we krijgen dan ook net zoals in The Wire één verhaal met verscheidene verwikkelingen die zich daarnaast afspelen en het eigenlijke verhaal op korte tot lange termijn beïnvloeden. Inderdaad, zowat alles dat in aparte afleveringen gebeurt heeft invloed op het algemene verhaal en dat zowel in kleinere als grotere mate.

Als dusdanig is het misschien wel even wennen (het trage tempo helpt niet echt) maar eens je mee bent wil je ook effectief niets missen. Dit eerste seizoen van Justified slaagt er nét niet in om tot de absolute top te geraken omdat je de achtergrond van de personages niet vanaf het prille begin kent en het hele seizoen maar 13 afleveringen bevat, maar het smaakt zeker naar meer. Last but not least ook nog even vermelden dat naast Timothy Olyphant ook Walton Goggins (Shane uit The Shield) schittert als een redelijk geschifte crimineel die dan weer eens de slechterik uithangt, om even later dan plots Olyphant te helpen. Shane Vendrell is plots hilbilly geworden!

Qua beeld en geluid hebben we een beetje gemixte gevoelens. Het geluid is op zich goed, maar het beeld laat het soms afweten en wordt geteisterd door compressiefouten, met name posterisatie en grain, en dit vooral op de eerste disc waar dan ook 5 afleveringen zijn in plaats van vier op de andere 2.

Qua extra’s krijgen we enkele audio commentaartracks, What would Elmore Do, The Story of Justified, Meet the Characters, Shooting for Kentucky, Meet the Marshalls, videoclip “Long Hard Time to Come”, en een vooruitblik op seizoen 2. Het lijkt een hele boel, maar de waarheid is dat ze niet echt zo interessant zijn.

box-justifieds1

Onze Score:
7.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Sony Pictures
tags: , ,


Leave a Reply