gaming sinds 1997

Kameo: Elements of Power

Een nieuwe dag, een nieuwe Xbox 360-review. Met wat vertraging, maar daarom zeker niet minder belangrijk, behandelen we vandaag het tweede launchgame van Rare. Naast Perfect Dark Zero hadden ze immers ook nog deze Kameo: Elements of Power klaargestoomd, een spel dat al in ontwikkeling is van de tijd waarin de Nintendo 64 als het neusje van de consolezalm gold. Of het de tand des tijd moeilijk heeft doorstaan of die vele jaren extra ontwikkeltijd er net voor gezorgd hebben dat dit een topgame is geworden, weet je binnen enkele alinea’s!

Kameo is een platform/actiegame pur sang, een genre waarin Rare in het verleden meer dan eens uitblonk, denk maar even aan Banjo-Kazooie bijvoorbeeld. Bij elk platformgame die naam waardig hoort natuurlijk een leuk hoofdpersonage. Deze keer is dit Kameo geworden, een elfachtig dochtertje van de koning van het Enchanted Kingdom. Dat koninkrijk gaat echter gebukt onder de aanvallen van Thorn, de koning van de boosaardige trollen. Om het geheel nog wat dramatischer te maken blijkt dat Kalus, het zusje van Kameo, de vijandelijke rangen heeft versterkt.

Het spel begint terwijl je het kasteel van Thorn bestormt, in een poging om je gevangengenomen familie te redden, maar die exploten lopen af op een sisser. Je legt bijna het loodje waarbij je ook nog eens al je bijzondere krachten kwijtspeelt. Je hoort me al op neushoornpoten komen: je zal je krachten moeten terugwinnen om uiteindelijk Thorn te verslaan en je familie te bevrijden. Tadaaaaaaaaaa!

Je speciale krachten zijn vanzelfsprekend die Elements of Power. In het Nederlands: de vormen en wezens die je kan aannemen met je personage. Deze vormen werden meegenomen door Schaduwtrollen die je zal moeten verslaan om terug te beschikken over in totaal tien verschillende vormen die je kan aannemen. Die bossfights vormen overigens een mooie uitdaging, wat onder meer duidelijk maakt dat dit spel helemaal niet gemaakt is voor louter de jongere gamers onder ons. Wel handig voor die nieuwelingen is het Wotnot Book, dat je doorheen het spel tips geeft, in de mate dat je dat wenst natuurlijk.

Elke vorm die je kan aannemen biedt je op zijn beurt telkens een hoop verschillende krachten, slagen en mogelijkheden die stuk voor stuk erg origineel zijn. Bovendien zijn ze erg goed geïntegreerd in het puzzelgedeelte, zodat je nu en dan van je grijze hersenmassa zal moeten gebruik maken om uit te dokteren welke vorm je moet gebruiken om een bepaald obstakel te overwinnen. Oprollen van heuvels, aansteken van bommen, het uit de tent lokken of verslaan van bepaalde tegenstanders: variatie en originaliteit is troef.

Tegelijk is het brede aanbod van personages ook simpelweg leuk omdat je op die manier kan kiezen hoe je je tegenstanders een kopje kleiner maakt. Enkele voorbeelden van de vormen: Major Ruin, een gordeldier; Pummel Weed, de boksende plant; een gorilla met ijspegels, een draak en ga zo maar door. Je tegenstanders genieten overigens van diezelfde afwisseling: het hoeft dus geen verder betoog dat je zelden een déjà-vu gevoel zal ervaren.

Het wisselen tussen de personages is erg makkelijk en ook de algemene besturing valt na wat oefening in de smaak. Het vergt echter wel wat tijd eer je al je wezens even makkelijk de juiste richting uitstuurt en ook het alternatieve gebruik van de triggers vergt wat aanpassing. Gelukkig wordt dit al snel een tweede natuur! Bovendien zal je ook na enkele uurtjes spelen je favoriete personages vinden die je dan weer kan upgraden met nieuwe aanvallen of sterkere mogelijkheden. Daarvoor heb je fruit nodig, dat je kan vinden door zij-opdrachten uit te voeren of op zoek te gaan in de omgevingen. Met geld kan je dan weer extra skins aankopen of meer health. Op die manier worden de mensen die houden van verzamelen ook weer meer dan op hun wenken bediend!

Wel een minpunt is de cameravoering, die soms evenveel manipulatie vraagt als je wezen zelf. Het is jammer dat dit niet beter geregeld werd, maar ik moet toegeven dat ik me daar erg snel aan stoor.

Nu we toch bezig zijn: het spel is evenmin overdreven lang. Je kan inderdaad levels opnieuw spelen om zaken te verzamelen, spulletjes te unlocken en meer punten te scoren; maar dat is persoonlijk niet echt mijn ding. Jammer toch dat Rare na zoveel jaren ontwikkeling slechts dit aantal levels kon klaarkrijgen, ook al zijn die qua design, tempo en balans tussen actie en puzzelgedeeltes erg geslaagd. Van de multiplayer hoef je geen nieuwe zaken te verwachten dan hetgeen je in de campagne hebt gezien. De co-op mode is fun, maar niet voor lang en qua Xbox Live-implementatie moet je het stellen met de scoreboards.

Gelukkig ziet alles er ongelooflijk mooi uit. Op dat vlak lijkt dit spel wel een soort testritje voor je nieuwe console! Constant krijg je kleurrijke omgevingen voorgeschoteld, waarin meer gebeurt dan je eigenlijk kan volgen. Denk hierbij aan kabbelende beekjes, gras dat beweegt door de wind, honderden vijanden die het onder elkaar uitvechten, prachtige speciale effecten (in alle soorten die je maar kan dromen: particles, licht en schaduw, filters, bullet-time etcetera) en natuurlijk heel spontane en charmant geanimeerde modellen. Als je dit alles dan nog ’s aansluit op een HDTV besef je pas echt dat dit een visueel pareltje is dat niemand op grafisch vlak zal teleurstellen.

Die grafische kunde hadden we ergens wel verwacht -het is tenslotte een Xbox 360 spel- maar ook met het geluid zit het helemaal snor. De soundtrack is erg smaakvol en past perfect bij de rest van het spel en ze ondersteunt de sfeer waar nodig, aanzwellend waar gewenst. Ook de geluidseffecten zijn goed gedaan en de subtiliteit ervan is enkel een gevolg van de zorg waarmee alle geluidjes werden gemaakt.

Kameo: Elements of Power is een meer dan geslaagd platformgame geworden, dat bovendien prachtig is afgewerkt en gebouwd is op stevige fundamenten. De gameplay is immers dik in orde (afwisseling, fun, propvol actie) en de graphics en het geluid maken er een mooi geheel van. Jammer genoeg bleek de lange ontwikkeltijd niet voldoende om er een episch avontuur van te maken en zullen mensen met torenhoge verwachtingen misschien teleurgesteld zijn door het gebrek aan herspeelbaarheid en inhoud. Desalniettemin is dit een prachtig spel dat de kracht van de Xbox 360 toont en dat je zonder twijfel het nodig plezier zal verschaffen. Kort maar krachtig noemen wij dat!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Kameo: Elements of Power
geplaatst in: Microsoft, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply