gaming sinds 1997

Kick-Ass 2

kickass2De exploten van Dave en Mindy als Kick-Ass en Hit Girl in de eerste film hebben ervoor gezorgd dat meer mensen besloten hebben om gemaskeerd de straat op te gaan en misdaad te bestrijden. Dave en Mindy zelf ondertussen proberen ondertussen het eerste team van superhelden te vormen, maar wanneer Hit Girl betrapt wordt door haar voogd wordt ze gedwongen om zich te gedragen als een normaal meisje dat braaf naar school gaat, zich bezighoudt met populair zijn, en shoppen als de hoogste vorm van plezier maken beschouwt.

Dave besluit dan maar om als Kick-Ass in zijn eentje verder te doen maar lang blijft hij niet alleen. Op een avond wordt bij een gevecht gered door Dr. Gravity die hem introduceert bij “Justice Forever”, een groep bezorgde burgers die in navolging van Kick-Ass en Hit Girl maskers opgezet hebben en onder de leiding van Colonel Stars & Stripes, een voormalige huurmoordenaar van de maffia, de georganiseerde misdaad willen bestrijden.

Ondertussen heeft Red Mist nog steeds geen vrede kunnen maken met het feit dat zijn misdadige vader gestorven is door Kick-Ass en wanneer ook zijn moeder het leven laat besluit hij om zichzelf om te vormen tot de eerste superschurk in de wereld. Als “The Motherfucker” huurt hij enkele criminelen in en bedenkt een plan dat het leven van Kick-Ass en al zijn vrienden zuur zal maken…

Kick-Ass 2 is verre van wat je ervan zou verwachten. De eerste film bevatte nogal wat humor, en de toevoeging van Jim Carrey tot de cast doet verwachten dat het niveau van slapstick enkel nog hoger zou worden. Niets is echter minder waar want het aantal grappen en grollen wordt serieus naar beneden gehaald en in de plaats wordt er een moraal naar voren gebracht die duidelijk maakt dat er consequenties vast zitten aan de acties die je neemt. Deze verandering in toon is nogal onverwacht en maakt de film ook een stuk zwaarder dan de eerste, maar zorgt er eveneens voor dat deze Kick-Ass 2 toch wel verfrissend werkt. Het is allemaal een beetje scherper en duisterder in vergelijking met deel 1.

Niet iedereen zal echter even gelukkig zijn met deze verandering, en dat regisseur en script schrijver Jeff Wadlow er niet in slaagt om het verhaal vloeiend in beeld te brengen helpt ook al niet. Er wordt nogal veel gepraat, en de actiescènes lijken aparte stukken te zijn die achteraf tussen de dialogen geplakt werden zonder deftige overgang. Een consequent tempo dat de kijker bij de hand neemt en van de ene naar de andere scène leidt is een duidelijk gemis hier.

Dat gezegd zijnde willen we wel duidelijk maken dat Kick-Ass 2 allesbehalve een mislukking is. Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass) maakt misschien nog steeds geen verpletterende indruk als Kick-Ass, maar Chloë Grace Moretz laat nogmaals zien dat ze echt een topactrice is, en dit zowel als de flamboyante Hit Girl als de ietwat timide Mindy Macready die moeite heeft met het normale leven van een tiener. Jim Carrey op zijn beurt is bijna onherkenbaar als Colonel Stars & Stripes en hij mag dan wel weer serieus krankzinnig voor de dag komen, hij slaagt er perfect in om te balanceren op de fijne lijn tussen geschift en zware overacting.

Tel bij de goede acteerprestaties dat de toegevoegde moraal ervoor zorgt dat de minutieus opgebouwde clou van de eerste film even minutieus afgebroken wordt en je hebt een perfect en voldoening brengend slot van Kick-Ass. Voor wie meer van hetzelfde verwachtte zal deze Kick-Ass 2 waarschijnlijk een teleurstelling zijn, maar als je deze sequel werkelijk bekijkt als het verlengde van deel 1 word je beloond met een verhaal dat zeker de moeite waard is.

Kick-Ass 2 wordt in het algemeen een stuk minder gewaardeerd dan het eerste deel en dat is niet verrassend. De toon is een heel stuk serieuzer geworden terwijl je met de toevoeging van Jim Carrey tot de cast net het omgekeerde zou verwachten, en regisseur Wadlow slaagt er op geen enkel moment in om de film als een geheel naar voren te brengen, met de actiescènes als beste voorbeeld van slecht knip- en plakwerk. Zeggen dat het een totale mislukking is gaat ons echter veel te ver. De acteerprestaties zijn meer dan deftig, en als je het verhaal echt als verlengde bekijkt van de eerste film krijg je wel een perfecte afsluiting.

Kick-Ass 2 wordt geleverd met superbe beeldkwaliteit waarbij het niveau van detail schitterend is, en je echt moet gaan zoeken naar minuscule foutjes om toch maar iets negatiefs te vinden. In dit departement kunnen we zeggen dat sommige scenes een beetje softer ogen dan de film in zijn geheel, en hier en daar kan je een klein beetje aliasing opmerken. Je moet echter al heel goed uitkijken om dit op te merken.

Er wordt nogal veel gepraat in Kick-Ass 2 dus verstaanbare dialogen zijn belangrijk en de 5.1 HD MA track die geleverd wordt stelt op dat vlak allesbehalve teleur. In de rustigere sequenties krijgen we kristalheldere dialogen die gesupporteerd worden door subtiele effecten en achtergrondgeluiden die perfect gepositioneerd worden en doorvloeien naar de zijspeakers. Wanneer de actie losbrandt worden alle kanalen dan weer aangesproken om een zeer dynamisch geheel te vormen waarbij zowel de lage, de midrange en hoge tonen samenwerken en we gebombardeerd worden langs alle kanten met muziek en effecten terwijl ook hier dialogen de nodige prioriteit krijgen. Excellent!

We beginnen de extra’s met een audio commentaartrack waarbij regisseur Jeff Wadlow vervoegd wordt door verscheidene leden van de cast en men mijmert over herinneringen aan het opnemen van de film en Wadlow zelf wat inzicht geeft in bepaalde beslissingen die genomen zijn. De alternatieve opening spreekt voor zichzelf en wordt begeleid door eveneens een commentaartrack waarin de verschillen met de originele versie besproken worden, en dan krijgen we een 5 minuten durende feature over het maken van de achtervolgingsscène waarin Hit Girl op het dak van een busje ligt.

In “Big Daddy Returns” krijgen we wat storyboards met commentaar te zien van een scène die nooit gemaakt is, en fan krijgen we nog zes verlengde scènes om te eindigen bij de zogenaamde “Making of” wat een paar korte features is waarin men inzoomt op de wapens en stunts, de designers wat meer mogen vertellen over hoe ze de wereld van Kick-Ass tot leven brachten, en de inbreng van regisseur Wadlow bij het project.

box-kickass2blu

Onze Score:
7.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Universal
tags: ,


Leave a Reply