gaming sinds 1997

Kinect Star Wars

Laten we eerlijk zijn. De verwachtingen rond Kinect Star Wars werden minder en minder hoog gespannen telkens er een nieuw filmpje of meer informatie uitkwam. Ondertussen heb je waarschijnlijk ook al begrepen dat deze collectie mini-games je kinderdromen van zelf met een Lightsaber te zwieren niet zullen waarmaken. Integendeel, de fantasie van een 11-jarige is ongetwijfeld stukken leuker dan de commerciële middelmatigheid van dit pakket.

En dat is jammer genoeg ook voor een groot deel de schuld van de Kinect besturing. Kinect op de Xbox 360 heeft nooit de beloftes kunnen inlossen en na deze game lijkt het erop dat Microsoft zal moeten rekenen op de volgende Xbox om dat alles goed te maken. Maar laten we beginnen bij het begin.

De hoofdbrok van de game heet Jedi Destiny: Dark Side Rising en is een soort derdepersoons actiespel waarin je een Jedi in opleiding bent. Het verhaal ben ik al vergeten, maar het draait vooral rond enkele set pieces die dan weer een soort variatie vormen op de beste momenten uit de originele trilogie. Maar dan met een ander likje verf en andere personages natuurlijk. Op het eerste zicht valt alles goed mee. De graphics zijn knap genoeg maar doen natuurlijk eerder denken aan de recente animatieserie en niet de films zelf, maar ook het zwaaien met het lichtzwaard voelt leuk (dankzij onder meer de geluidjes waarmee we opgroeiden).

Wat later blijkt echter al snel dat die 1-op-1 besturing een fabeltje is en dat je vooral mag zwieren hoe snel of hoe traag je wil en in alle richtingen. Vijanden blijven mooi staan, reageren traag en vormen an sich geen uitdaging. De makers hadden ook weinig keuze want de besturing is gewoon niet precies genoeg om er een echte moeilijkheidsgraad aan te koppelen. Bovendien is de actie erg repetitief: stapje vooruit zetten om naar de volgende groep tegenstanders te schuiven, wat zwaaien, een zijstapje maken om hun verdediging te omzeilen, en herhalen maar. Je hebt ook een soort bazen waarmee je een duel moet uitvechten, maar ook die zijn zo traag en voor de hand liggend dat zelfs Jabbe The Hut er geen zweetdruppel zou door laten.

Je hebt natuurlijk ook nog Force-mogelijkheden – bestuurd met je linkerhand – maar die zijn evenmin in staat je het gevoel te geven dat je een krachtige Jedi aan het worden bent. Mits wat geluk kan je de tegenstander die je wou ‘oppakken’ en weggooien, of een deel van het decor er tegenaan gooien. Nogmaals, precies is het allemaal niet, ook al is het voor kinderen best leuk om wat mee rond te dollen. Hetzelfde geldt voor de regelmatige afwisseling in diverse voertuigen: vage besturing, maar genietbaar omwille van de setting en het occasionele spektakel.

Eens de al bij al korte campagne uitgespeeld valt er nog meer te beleven met deze Kinect Star Wars. En hier vind je het tegelijk beste en meest … achterlijke deel van het spel terug: de dans-modus! Qua gameplay – denk aan Dance Central met Star Wars personages – zit het best snor. Niet even goed als dat voorbeeld, maar meer dan goed genoeg. Het is echter het hele idee om met Han Solo te staan heupdraaien dat ons een beetje vergezocht lijkt en de herinneringen aan deze held (en anderen) wat oneer aandoet.

Het ergste aan deze modus zijn dan nog de liedjes want dat zijn covers van bekende hits, maar dan met nieuwe tekst die refereert naar het Star Wars universum. En die teksten zijn niet alleen ongelooflijk slecht, de schrijvers hadden bovendien geen greintje respect voor de fans tijdens het schrijven. Het idee alleen al.. je moet het zien om te geloven en alleen kinderen die te jong zijn om gevoelens te koesteren voor de legendarische films zullen hier zonder hartzeer mee aan het werk gaan. Check Youtube en huiver!

Andere mini-games om uit te proberen zijn Rancor Rampage en het podracen. Waarom geen hele game dat de laatste van deze tweede uitwerkt als een knappe WipeOut variant? Wat we nu krijgen is een tussendoortje met een weinig precieze en daardoor frustrerende besturing. De diepgang ontbreekt en de uitdaging ligt ‘m vooral in het ophouden van je armen want je moet ze voor je uit strekken om te sturen. Met de Rancor zullen overigens de jongsten wel plezier beleven: je moet voornamelijk keet schoppen met het monster, mensjes weggooien en dingen kapot stampen.

Je hoort het al, Kinect Star Wars is waarschijnlijk niet direct iets voor jou. Al bij al is het goed afgewerkt, maar de basisgameplay is zo beperkt, repetitief en de besturing zo vaag dat het alleen voor erg grote fans leuk zal zijn om te spelen. Wij geloven nog altijd in het Star Wars universum, maar wie op zoek is naar een goed spel laat deze beter aan zich passeren. Wil je echter nog iets nieuws voor Kinect en heb je snotneuzen rondlopen die de avonturen van Luke Skywalker en co wel een warm hart toedragen, dan kan je deze gerust kopen.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Kinect Star Wars
geplaatst in: LucasArts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply