gaming sinds 1997

Kirby’s Epic Yarn

Kirby het grappig, stofzuigend wezentje heeft terug een hoofdrol te pakken in een nieuwe game. Het was al van het Nintendo 64-avontuur, Kirby 64: The Crystal Shards, uit 2002, geleden dat we hem nog in actie zagen. Ditmaal gooide Hal Laboratory, de ontwikkelaar, het over een andere boeg, zowel visueel als op het gebied van gameplay. Het resultaat is dan ook een unieke en prachtige ervaring die even vernieuwend is als de eerste Kirby-game op de baksteenvormige GameBoy indertijd.

Het verhaal begint met Kirby die tijdens een wandeling een tomaat ziet, iets waar hij verlekkerd op is. Het is echter geen gewone tomaat, maar een Metamato van de boosaardige tovenaar Yin-Yarn. Door het verorberen van de magische tomaat wordt Kirby in een witte sok gesleurd die rond de hals van Yin-Yarn hangt (klinkt als een LSD-trip! -red.).

Kirby landt in een nieuwe wereld die opgebouwd is uit allerlei ongewone materialen. Alles is er gemaakt van zachte stof. Nog voor hij alles kan begrijpen, ontmoet hij Prince Fluff, een figuurtje die aan het rennen is voor zijn leven, achternagezeten door een afschuwelijk monster. Kirby probeert het wezen op te zuigen, maar alle lucht gaat dwars door hem heen. ‘Wat is dat nu?’ denkt Kirby. Plots merkt hij op dat hij enkel nog uit een draadje wol bestaat. Gelukkig is zijn verstand niet veranderd in een pak garen en ontdekt de roze held algauw dat hij zich daardoor wel kan transformeren in andere vormen. Als een snelle auto schiet hij uit de startblokken en pikt hij Prince Fluff op. Samen zoeven ze weg naar veiligere oorden.

Zoals je dus meteen opmerkt, is de originele gameplay verdwenen en introduceert men iets nieuws. In plaats van vijanden op te zuigen gebruikt Kirby een stuk wol als zweep. Daarmee ontrafelt hij vijanden en verandert hij hen opnieuw in een bolletje touwn, waarmee hij kan gooien. De andere knop op je zijwaarts vastgehouden Wii-mote gebruik je om te springen of om even te zweven met je parachute.

De bedoeling van de game is het bereiken van het einde van het level (duh!), terwijl je kralen en verborgen schatten verzamelt. Hoe meer je er vindt, hoe beter de medailles die je krijgt. Het verschil met andere games is echter dat je niet kan sterven, maar een deel van je gevonden items verliest bij contact met een vijand. Het systeem zorgt ervoor dat je steeds een betere ranking wil behalen en meer geheime voorwerpen wil vrijspelen.

Gedurende het tien uur durende verhaal moet je Kirby en zijn omgeving ten volle benutten. Je kan lapjes afscheuren, andere stukken van het decor samentrekken als een gordijn of gewoon even tussen twee lagen textiel kruipen. Voor wie dit nog niet genoeg is, zal Kirby verscheidene keren transformeren in een tank, UFO of brandweerwagen. Het houdt de gameplay alvast fris.

De beloningen kan je dan weer gebruiken voor het opwaarderen van de huurwoningen van Dom Woole. Hij is naarstig op zoek naar huurders, maar de kamers lokken geen potentiële klanten. Kirby mag dus als volwaardige Debby Travis de woningen terug aantrekkelijk maken. Maar voor wat hoort wat: de nieuwe bewoners laten je de levels opnieuw doorkruisen, maar met extra doelstellingen zoals een aantal kralen vinden of een personage zoeken. Hardcore gamers zullen niet staan springen voor al dat decoreren, maar het verzamelen van objecten en de extra opdrachten bieden soelaas. Jongere spelers zie ik daarentegen met plezier uren vertoeven in de decoratiemodus.

Net zoals iedere hedendaagse titel is ook in Epic Yarn een co-op modus voorzien. De tweede speler zal daarbij de rol van Prince Fluff aannemen, zodat je samen de wereld kan verkennen. Je kan elkaar zoals gebruikelijk oppakken en weggooien, maar in tegenstelling tot Donkey Kong Country Returns ben je een pak minder afhankelijk van elkaar. Je kan makkelijker de kralen verzamelen met twee, maar het maakt de game zeker niet eenvoudiger om alle kralen naar het einde mee te sleuren.

Epic Yarn is zonder twijfel één van de mooiste games op de Nintendo Wii. De kleurrijke wereld, opgebouwd uit textiel, bezit een overvloed aan detail en springt echt in het oog. De wol waaruit de vijanden zijn opgebouwd is dan weer compleet origineel en de vloeiende bewegingen zijn geniaal. Uiteraard hoort daar ook een zeemzoete soundtrack bij, maar die past perfect in de sfeer. De ietwat saaie stem die het verhaal uit de doeken doet, vond ik het enige nadeel.

Kirby’s Epic Yarn is zonder twijfel een reden om je Nintendo Wii nog eens van onder het stof te halen. De nieuwe gameplay maakt Kirby weer zo hip en modern dat hoofdredacteur Speed er zelfs jaloers op is (Speed en hip in één zin? Kijk eens aan! -red.). De game heeft gewoon alles in huis wat je verwacht, of het nu gaat om een goede besturing, originele omgevingen of de visuele pracht. De comeback van Kirby is zowel voor jong als oud een aanrader die je gewoon niet aan je kan laten voorbijgaan.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Kirby’s Epic Yarn
geplaatst in: Nintendo, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply