gaming sinds 1997

KnightShift

De middeleeuwen zijn gekend als een periode van angst voor de onmenselijkheid, angst voor God, angst voor de rijken en voor de kerk. In veel opzichten wel vergelijkbaar met de Fragland redactie. Met übergod CB en zijn duivels knechtje Charles (hoort zweep knallen) die ons niettemin goed verzorgen, maar toch. Hoog tijd om eens onder te duiken in de “echte” middeleeuwen om te zien of zij soms iets minder geweldadig ingesteld zijn. Geweld in games, het kan nooit zo erg zijn als op onze redactie (krijgt Charles met zweep achter zich aan).

Waarom zeg ik “echte” middeleeuwen? Wel ten eerste is het fysisch onmogelijk om terug te keren in de tijd (dank u A. Einstein), en ten tweede daar waar in de middeleeuwen grond gelijk stond aan macht, is het in Knighshift niets anders dan … melk die de dienst uitmaakt. Inderdaad goeie ouderwetse klassieke koeiemelk en wat hebben we daar voor nodig? Koeien inderdaad. Noodeloos om te zeggen: “He who controls the cows, controls the kingdom.”

Knightshift is opgebouwd uit een RTS en een RPG gedeelte. Laten we nu eerst het RTS gedeelte eens nader bezien. Wat maakt deze RTS nu zo speciaal? Wel ten eerste is er de keuze van de ongebruikelijke grondstof, de melk. Om deze te bekomen heb je koeien nodig (want dit kan zover ik weet nog niet gewonnen worden door mijnen enzo :p) dus bouw je stallen en hoe meer je er hiervan hebt, hoe meer koeien je kan kweken. Dat dit oneindig doorgaat is goed, het zou anders maar een zootje worden. Het is nu al zo erg. De koeien kun je niet laten gaan waar je wil, om deze wat beter te doen grazen (en dus meer melk doen produceren) heb je een koeiejongen nodig.

Hier komt trouwens een groot minpunt van het spel naar boven. Je kan je units nooit echt fatsoenlijk sturen zoals je wil. Soms zie je ze niet en het selecteren is een heel prestatie. Units rechtstreeks selecteren lukte mij niet, zelfs niet na vijf uur non stop proberen. Je moet dus een per een je units van die groep afgaan om de juiste te vinden die je moet hebben en zoiets zet een grote, zeer grote domper op het spel plezier. Een mens geraakt van minder gefrustreerd.

Verder kan je rustig doen wat je in andere RTS’en ook doet: je bouwt een stadje bouwt er muren rond, zet daar poorten in en maakt een leger waarmee je je vijand in je pan hakt. Wat wel niet in elke RTS voorkomt is het feit dat je hier ook met magische eenheden zit. Deze zorgen er niet voor dat je eigen troepen extra beschermd worden, maar doen eerder damage aan je vijanden. Ze zorgen er ook voor dat je units sneller health generen. Inderdaad al je units kunnen hun health regeneren door te slapen. Met een simpele druk op de knop vallen ze in slaap tot ze terug op 100% zijn of aangevallen worden. Ook een andere leuke unit is de schoonmoeder. Deze zorgt ervoor dat je lumberjacks, die instaan voor al het nodige bouwwerk, sneller gaan werken.

Buiten een RTS gedeelte is er dus ook een RPG gedeelte en hierin speel je een van de zeven mogelijke personages. Je kan kiezen tussen de archer, de amazon mage, de barbarian, de sorcerer, de priestess, de knight en de spearman. Elke unit heeft zijn eigen speciale mogelijkheden en je zal dus moeten kiezen. In het RPG gedeelte is het jouw taak om de wijze Gallus te bevrijden, maar er zijn verscheidene manieren om dit te doen. Je kiest een van de mappen of missies en je kan beginnen.

Over het geluid kan ik kort zijn, het is goed. Het blinkt niet uit door geweldige geluidseffecten, noch door uitzonderlijk goede muziek maar de muziek die er is past goed bij het plaatje van het gehele spel en meer hebben we niet nodig natuurlijk. De muziek moet enkel en alleen bijdragen aan de sfeer van het spel en deze muziek doet dat, punt uit. Over de graphics kan ik eigenlijk hetzelfde zeggen, ze dragen bij aan de sfeer van het spel. Ze blinken niet uit en zijn geen Warcraft III graphics maar ze zijn goed.

Knightshift is een degelijke RTS, een vrij degelijke RPG, maar de combinatie van beiden doet het een beetje in de mist gaan. Ook het feit dat het spel niet vlot draait soms (op minimum specs) is ook iets minder. Reken daar nog bij dat je je units niet goed kunt slecteren en we komen niet boven de gewone middelmatige RTS qua niveau. De fans van RTS spelletjes die er echt heel hard fan van zijn, en eens iets anders willen proberen, koop Knightshift, de anderen kopen beter bij voorbeeld Warcraft III.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: KnightShift
geplaatst in: Atari, PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply