gaming sinds 1997

Last Window: The Secret of Cape West

Kyle Hyde mag dan niet zo’n bekende figuur zijn in gamesland, zolang hij blijft meespelen in kwaliteitsvolle games zoals zijn eerste avontuur (Hotel Dusk: Room 215), mag hij gerust wat bekender worden. Last Window: The Secret of Cape West is misschien wel de volgende stap naar die eeuwige roem.

We zijn een jaar na de gebeurtenissen in Hotel Dusk. Hyde is terug thuis in Cape West, een appartementencomplex in Los Angeles. Het gebouw was vroeger een hotel, en draagt nog de geheimen mee van verschillende dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Kyle wordt er helemaal ingezogen wanneer hij ontdekt dat de oplossing van de moord op zijn vader hier te vinden is. Het ontdekken van de waarheid is uiteraard niet vanzelfsprekend, want de andere bewoners van het complex hebben hun eigen geheimen en verborgen agenda’s. Van bij het begin tot het einde weten de verschillende verhaallijnen je mee te slepen. Het geheel is goed uitgebouwd en diepgaand, wat niet onbelangrijk is in dit genre.

De hoofdmoot in deze game bestaat uit interactie met de andere bewoners van Cape West. Veel dialogen dus, maar het is natuurlijk de bedoeling dat je tussen de lijntjes leest. Je kan regelmatig kiezen om verder in te gaan op een bepaalde uitspraak van je gesprekspartner en ook Kyles antwoorden worden vaak door jou bepaald. Het is belangrijk om goed na te denken over je keuzes, want verkeerde uitspraken of acties kunnen leiden tot kwade gespreksgenoten en dus game over. In tegenstelling tot veel andere games leiden de verschillende dialoogkeuzes dus niet tot steeds dezelfde antwoorden.

Aangezien de gebeurtenissen en gesprekken doorheen de game heel belangrijk zijn, kan het moeilijk zijn om terug in te pikken nadat je de game even hebt laten liggen. Gelukkig hebben de makers dit voorzien: je hebt een notitieboekje waarin je belangrijke zaken kan noteren, en vooral, eens een hoofdstuk afgelopen is, kan je alles herlezen in een roman die deze gebeurtenissen verhaalt. De precieze inhoud van dat boek wordt bepaald door de keuzes die je maakt in de game. Af en toe konden we echter het systeem toch betrappen op een foutje in de chronologie van enkele kleinere gebeurtenissen.

Het detective-instinct van Kyle Hyde neemt regelmatig de bovenhand. Dat komt niet alleen tot uiting in de dialogen maar ook in de speurtochten door (verboden) gangen en kamers. Wie geheimen wil verbergen in Cape West, zorgt er natuurlijk voor dat die beschermd worden door raadsels en puzzels. Laat die hersens dus maar kraken, en voor de oplossing moet je trouwens de mogelijkheden van het touchscreen op ongewone manieren aanwenden.

De belevenissen van Kyle doen wat denken aan een ouderwetse film noir. De graphics-stijl is hierop afgestemd: de personages zijn knap handgetekend en in zwart-wit, wat in contrast staat tot het decor dat in kleur en “normaal” geanimeerd is. Ter ondersteuning van de gebeurtenissen, hoor je ook muziekjes op de achtergrond met de bedoeling een extra filmisch effect te geven aan de presentatie. Bij het lezen van de roman kan je zelf kiezen welk muziekje je wilt. Ook tijdens het spel kan je af en toe een bepaalde soundtrack kiezen uit het aanbod via een jukebox.

Het enige minpuntje dat we kunnen vinden, is dat deze sequel wel erg veel lijkt op de vorige game. Gelukkig zorgt de uitmuntende kwaliteit ervoor dat we dit zonder al te veel gewetensbezwaren met de mantel der liefde kunnen bedekken. Het is natuurlijk wel een gevaar dat om de hoek schuilt, mochten er nieuwe games in de serie verschijnen. Twee keer hetzelfde kunnen we nog wel aan, drie keer vrijwel zeker niet.

Als eindoordeel kunnen we dus zeggen dat deze sequel opnieuw op alle vlakken heel goed scoort. Er mag dan wel weinig risico genomen zijn door niets nieuws toe te voegen, je wordt in elk geval verwend als gamer. Als je de vorige game wist te appreciëren, zal je Last Window: The Secret of Cape West ook wel weten te smaken.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Last Window: The Secret of Cape West
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply