gaming sinds 1997

Left 4 Dead 2

Tijd voor een vervolg! Zo moet Valve gedacht hebben na het even onverwachte als overweldigende succes van de eerste, en best beperkte, Left 4 Dead. Dat de game een toppertje was, ontdekte je na enkele minuten spelen. Geïnfecteerden bestormden je zoals in de betere zombiefilm en op een manier zoals 28 Days Later introduceerde, maar wat vooral opviel was de nood om samen te werken als overlevende met de drie andere overlevenden. Deed je dat niet, dan legde je binnen de kortste keren het loodje. Wie op PC of Xbox Live drie vrienden wist te overtuigen voor een wedstrijdje co-op zat dan ook gebeiteld voor uren dolle pret!

En voor Left 4 Dead 2 geldt simpelweg hetzelfde. Je krijgt dezelfde grafische engine, dezelfde gameplay, dezelfde strategieën en diezelfde noodzaak om samen te werken indien je leven je lief is. Maar dan stukken beter en dieper uitgewerkt, met meer content en meer variatie. Wat kan je nog meer wensen denk ik dan?

Valve voorziet je ditmaal van vijf campagnes in plaats van vier, en bovendien zijn deze een stuk sfeervoller, beter uitgewerkt, met meer detail en randanimatie, en kan je de maps in vijf verschillende modi onveilig maken. Als overlevende, maar ook als geïnfecteerde waarbij je de vier sukkels mag opjagen en afmaken. De makers van Half-Life tonen zich weer van hun beste kant, en dan weet je dat je je mag verwachten aan beste-van-de-klas level design, afwerking en herspeelbaarheid. Je tochtjes zijn nu nog minder voorspelbaar en afwisselend, zodat er deze keer meer te beleven valt dan het alterneren van rondlopen en het uithouden of verdedigen van een bepaald punt. Ook de personages werden vernieuwd, en kregen meer persoonlijkheid, meer dialoog en voegen daardoor ook wat meer humor toe aan het spel. Nice!

De campagnes spelen zich deze keer af in het Zuiden van de U.S., wat betekent dat je zowel mag knallen en rillen in enkele stedelijke omgevingen, een moeras en een kermis die wat uit de hand is gelopen. Ook het weer doet zijn best om wat sfeer toe te voegen, en voorziet zowel een brandende zon als een krachtig onweer om je de stuipen op het lijf te jagen. Natuurlijk kan je ook rekenen op de halfdode tegenstanders om je op het puntje van je stoel te krijgen. Standaardtegenstanders zijn soms taaier dan vroeger dankzij het feit dat ze al eens beschermende kledij durven te dragen of nog sneller bewegen dan het kanonnenvoer.

Naast deze ‘ongewone gewone’ Infected, zijn er ook een handvol nieuwe ‘Special Infected’ die zorgen voor meer afwisseling. Voor de Jockey is leuk (hij springt op je rug en neemt de controle over het personage over) en ook de Spitter en de Charger zorgen voor opwinding. Bovendien gaan Witches nu op stap waardoor je nog meer op je passen moet letten.

Gelukkig ben je zelf ook beter voorzien van poten en oren. Je krijgt immers eindelijk de mogelijkheid om met mêlee-wapens aan het werk te gaan, en welke! Van een zwaard tot een braadpan, of door middel van een koevoet of bijl: manieren genoeg nu om zombies in de ogen te kijken en ze daarna met een welgemikte mep van een arm minder te voorzien of hun sappige ingewanden in elkaar te beuken. Niet alleen kan je dus nu nog beter grote groepen vijanden onder controle houden, tegelijk maakt het het spel ook spannender.

Ook de normale wapens werden van een update voorzien, maar meer dan wat bijkomende variaties op wat je gewend bent, vormen ze niet. Je krijgt ook wat nieuwe gadgets, zoals de defibrillator om gevallen partners van een nieuwe kans te voorzien, en spulletjes zoals ontvlambare munitie en slijmbommetjes om zombies te misleiden. Lekker!

Zoals reeds gezegd zijn er vijf modi waarin je met al die speeltjes aan het werk kan. Naast de normale modus, kan je ook onmiddellijk de Versus mode in, of kan je de Realism modus uitproberen. Daarin worden heel wat hulpmiddelen uitgeschakeld. Zo zie je niet meer waar je vrienden zich bevinden als ze zich buiten je gezichtsveld verplaatsen. Bovendien zijn de tegenstanders taaier en mag je je collega vaarwel wensen wanneer hij de pijp aan Maarten geeft. Iets voor de die-hards die de gewone moeilijkheidsgraden maar voor mietjes vinden.

Daarnaast is er Survival mode waarin je het zo lang mogelijk moet zien uit te houden tegen nooit aflaten horden Infected, en Scavenge waarbij je afwisselend benzine moet zien te verzamelen in de omgeving en dat naar een centraal punt moet brengen, en in de volgende ronde dat moet zien te voorkomen door in de huid te kruipen van de geïnfecteerden. Twee geslaagde toevoegingen die enkel maar bevestigen dat dit pakket erg uitgebreid is en voor uren plezier zal zorgen met of zonder je vrienden. Maar vooral met natuurlijk.

Het mag duidelijk zien: hou je van shooters en co-op en heb je de eerste Left 4 Dead nooit gespeeld, dan is deze Left 4 Dead 2 een absolute must. Wie de eerste wel liggen heeft, zal in de opvolger meer variatie vinden, betere en meer sfeervolle campagnes, een uitgebreider luik aan modi en content, en vooral een nieuwe lading fantastische en verslavende (co-op) gameplay. Doen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Left 4 Dead 2
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply