gaming sinds 1997

Left 4 Dead

Valve staat reeds bekend voor toppers als Half-Life 1 en 2, Team fortress 2 en Portal. Ditmaal proberen ze de markt te veroveren met hun “de wereld is overgenomen door zombies”-scenario.

Het verhaal op zich stelt alvast niet veel voor, aangezien de originaliteit van een wereld vol zombies al lang verdwenen is. Verder werd er ook niets meer uitgewerkt, aangezien je zelfs geen informatie krijgt over het hoe en waarom dit alles gebeurd is.

Het team waarmee je speelt bestaat uit vier uiteenlopende personages. Zoey is de enige vrouw in de groep. Bill is dan weer een veteraan uit de Vietnam oorlog. Verder zijn er nog Louis en Francis, de man met de grote mond die wel houdt van een robbertje vechten. De diversiteit tussen de personages wordt duidelijk tijdens de intro van het spel, wanneer ze door een horde zombies aangevallen worden.

Je kan Left 4 Dead zowel offline als online spelen, al is het eigenlijk wel de bedoeling dat je het spel speelt met vrienden (of onbekenden), en meer bepaald in een teamverband, aangezien teamwerk in 99% van de gevallen de sleutel is tot de overwinning.

Het offline gedeelte van het spel is dan ook relatief snel uitgespeeld, aangezien er slechts vier mappen zijn, die telkens zijn opgedeeld in vijf delen. Je kan zelf kiezen welk van de vier personages jij wilt spelen. De anderen worden dan bestuurd door best goed uitgewerkte bots, die je proberen bij te staan in elk gevecht.

Online kan je de keuze maken tussen campagne spelen of versus spelen. Het spelen van een campagne is gelijkaardig aan het offline gedeelte van het spel, met als enige verschil dat de andere survivors ook echte spelers zijn. Wel ligt hier het absoluut sterkste punt van dit game, de co-op gameplay met je vrienden! Jammer is wel dat er ook hier slechts vier maps beschikbaar zijn om te spelen, en dat dit dezelfde maps zijn als in het offline gedeelte.

De “versus” campagne daarentegen biedt de mogelijkheid om zelf een zombie te worden met speciale krachten. Deze vier zombies nemen het dan op tegen de survivors door goed gebruik te maken van de omgeving.

De zombies bestaan uit boomers, hunters, smokers en tanks. Boomers zijn gigantisch dik en traag, maar kunnen op de survivors kotsen, waardoor alle naburige zombies aangetrokken worden. Hunters daarentegen zijn supersnel en kunnen op zowat elk object springen. Smokers kunnen hun flexibele tong gebruiken om de overlevenden te wurgen vanop lange afstanden. Tanks spreken dan weer een beetje voor zich. Ze zijn zeer moeilijk te stoppen en richten enorm veel schade aan. Verder zijn er ook nog witches in het spel aanwezig, die je best met rust laat aangezien ze je in één slag op de grond leggen. Lichtjes uit en stil zijn is hier dus het antwoord!

Het spel bevat een groot democratisch gehalte. Voor elke keuze, gaande van het kicken van gamers tot het veranderen van de moeilijkheidsgraad, moet je de meerderheid van de spelers achter je hebben. Een ander leuk pluspunt is de AI Director die willekeurig zombies spawnt waardoor zombies nooit op dezelfde plaats staan als het spel daarvoor.

Grafisch gezien oogt het spel zeer mooi, al is het jammer dat je niet alles in de omgeving kan vernietigen. Qua wapenkeuze is er toch een extreem beperkte keuze. Zo kan je kiezen tussen slechts twee wapens. Verder in de campagne krijg je dan de keuze tussen drie wapens. Waar blijven die bazooka’s en vlammenwerpers om die zombies eens een poepje te laten ruiken?! Gelukkig zijn er ook attributen aanwezig als molotov cocktails en pipe bombs. Verder kan je ook een benzinekan of gasfles gebruiken die je in brand kan steken of doen ontploffen.

Een ander leuk onderdeel zijn de 51 te verdienen prestaties, die te vergelijken zijn met de Trophies voor de PS3 of de Achievements voor de Xbox 360. Deze variëren van het doden van een tank zodat hij geen overlevenden verwondt, tot het doden van in totaal 53595 zombies. Dit is slechts een zombie meer dan het aantal dat je moet vermoorden in Dead Rising op de Xbox 360. Blijkbaar wou Valve hun overtreffen?

Met Left 4 Dead heeft Valve weer zijn best gedaan om een topper af te leveren. De verslavende gameplay en de prestaties zorgen ervoor dat je talloze uurtjes spendeert aan dit spel.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Left 4 Dead
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply