gaming sinds 1997

LEGO Batman

De meeste spellen voor kinderen of jonge pubers zijn kinderachtig, haastig in elkaar gestoken of gewoon dom. De Lego serie ademt echter altijd een zekere zin van kwaliteit uit, en dat vinden we gelukkig ook in LEGO Batman terug. Na de kleine terugval (volgens sommigen, nvdr) met LEGO Indiana Jones staat de serie terug op punt met een vermakelijke titel.

In LEGO Batman kruip je uiteraard in de huid van de gemaskerde vleermuis en zijn trouwe kompaan Robin. Anders als in de vorige delen is het spel niet gebaseerd op een film, maar kon Traveller’s Tales creatief aan de slag gaan met de licentie. Dat betekent dat je zowat alle belangrijke en minder belangrijke personages uit de comics en films de revue ziet passeren, wat op dat vlak voor een leuke afwisseling zorgt.

Het spel bestaat uit zes hoofdstukken die netjes verdeeld zijn onder de helden en de schurken. Drie hoofdstukken werk je af met Batman en Robin, en tijdens de andere delen stelen superschurken als The Joker, Penguin, The Riddler en Mr. Freeze de show. Ook minder bekende bad guys komen aan bod, sommigen zijn zelfs zo vaag dat enkel de grootste fan van de comics ze zal herkennen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Man-Bat, The Mad Hatter of Killer Croq gehoord.

De fan zal tijdens de missies snel vertrouwd zijn met de bekende en geliefde gameplay uit andere Lego titels. Ook nu kan je bepaalde delen van de omgeving weer herleiden tot de kleine stukjes Lego die je vroeger altijd in je mond stopte, terwijl je ondertussen hordes mannetjes aan gort slaat. De occasionele puzzel in elk level zorgt er dan weer voor dat je hersenen net op tijd de nodige lucht krijgen toegediend.

Tijdens elk hoofdstuk kruip je achter het stuur van een befaamd voertuig uit de garage van Batman (of die van zijn aartsvijanden natuurlijk), waarna het spel wordt omgetoverd tot een soort shooter met voertuigen. Deze afwisseling is echt wel van levensbelang, aangezien de gameplay na een tijdje toch gaat vervelen voor de iets oudere speler, mede door het repetitieve karakter van het spel. Over het algemeen is elk level ongeveer hetzelfde opgebouwd: vechten, omgeving stukslaan, lego verzamelen, bouwen, puzzel, eindbaas verslaan. Daar is niets mis mee als je het spel een half uurtje per dag speelt, maar wie zoals ik op een korte periode zo veel mogelijk wil zien zal zich na een tijdje wel gaan vervelen.

Batman en Robin kunnen op bepaalde tijdstippen in het spel van pak verwisselen waardoor ze extra krachten krijgen. Zo kan Robin machines besturen of met magneten ondersteboven lopen, terwijl Batman verder vliegt of bommen kan doen detoneren. Zo geraak je op plaatsen waar je medespeler niet bij kan, en kan je een mechanisme in werking zetten zodat hij uiteindelijk wel op de juiste plaats terecht komt. Dit is leuk tijdens de co-op mode als je samen met een vriend speelt, want zo krijg je echt het gevoel dat je met je nieuwe krachten iemand helpt. Als je alleen speelt vervaagt dit gevoel een beetje, aangezien je toch vooral jezelf helpt.

Helaas heeft de computer meer dan eens je hulp nodig aangezien hij net zoals in andere Lego spellen nogal eens wil verdwalen in de omgeving. Als dit gebeurt moet je de computer gaan zoeken want het gebeurt vaak dat je zonder zijn hulp niet verder kan. Hij valt ook vaak te pletter tijdens gevaarlijke sprongen, maar dat is op zich niet zo erg aangezien je met alle moeite van de wereld niet dood kan en je er geen blokjes door verliest. Na een fatale sprong of een overmaat van rake klappen kom je weer levend en wel op dezelfde plek tevoorschijn, maar als je zelf in de fout gaat ben je wél wat blokjes kwijt. Niet echt uitdagend, maar gezien de hectische actie en de constante stroom van vijanden wel handig. We willen namelijk niet dat het een soort Mega Man 2 wordt.

Toch wegen al deze factoren niet op tegen het plezier dat je zal beleven met Lego Batman. Er is zoveel vrij te spelen, gaande van nieuwe personages tot informatie en cheats dat je na het uitspelen amper de helft van het spel hebt gezien. En dat is opzienbarend in een wereld waar spellen vaak niet langer duren dan tien uur.

Gotham City wordt op overtuigende manier neergezet, maar het zijn vooral de bizarre en onverwachte omgevingen die opvallen. Zo vertoeft Poison Ivy in een kleurrijke dierentuin en achtervolg je The Joker uiteraard doorheen een geschift circus en een gotische kathedraal. Verder ziet het spel eruit zoals je dat verwacht van een Lego spel: simpel en efficiënt. Ik viel niet van mijn stoel van pure opwinding, maar het spel ziet er proper en gelikt uit en dat is in dit geval voldoende.

Muzikaal kan je genieten van de officiële soundtrack die Danny Elfman verzorgde voor de eerste twee films. Niks mis mee dus, maar een beetje afwisseling was wel op zijn plaats geweest. Nu lijkt het alsof je heel het spel naar hetzelfde wereldbekende (maar wel fantastische) deuntje moet luisteren.

Ondanks alle gebreken heb ik me kostelijk geamuseerd met LEGO Batman. Voor elk minpunt presenteert dit spel enkele pluspunten, maar we moeten hard zijn, dus krijgt het spel net geen topscore. Voor jonge gamers, of gamers zoals ik die gewoon jong willen zijn, is dit het ideale spel. Er is ontzettend veel te beleven in Gotham City, de voertuigen zorgen voor net voldoende afwisseling en als je bereid bent om het spel af te sluiten na een uurtje spelen zal het niet eens zo snel gaan vervelen. Het perfecte spel voor de hele familie? Net niet, maar we komen alleszins in de buurt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: LEGO Batman
geplaatst in: PS3, Reviews, Warner
tags: ,


Leave a Reply