gaming sinds 1997

LEGO Harry Potter: Years 5 – 7

Ik weet nog dat m’n moeder, in een poging om me minder voor mijn toenmalige PlayStation 2 te laten hangen, kwam aandraven met de Harry Potter-boekenreeks. Deels had dat wel z’n effect – alle zeven boeken werden op een wip uitgelezen – maar het ‘minder gamen’ kwam er toch niet echt van. Nu, wat jaren later, gooi ik gewoon de twee elementen door elkaar. Voila, een perfect compromis! Maar kan dit spel de reputatie van de steengoede boeken ook torsen?

Harry Potter, de jongen die bleef leven… en vervolgens ook in LEGO-blokjes werd opgetrokken. In LEGO Harry Potter: Years 5-7 staan, zoals de titel wel al eens kan doen vermoeden, de laatste drie jaren van de tovenaarsleerling op z’n school Zweinstein centraal. De boeken en de films kiezen tijdens die periode vooral voor een meer donkere en grimmige setting en Harry evolueert van onschuldig knaapje tot een heuse verdediger van al wat goed is. Dit natuurlijk om uiteindelijk de finale en onvermijdelijke clash aan te gaan met Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden.

Aan dat uitgangspunt verandert vanzelfsprekend niets in deze game, het enige verschil is dat de hele wereld en alle personages uit Deense speelgoedblokjes bestaan, en dat het hele verhaal een emmer humor over zich heen gekieperd krijgt. In een wereld waarin niemand over stembanden beschikt, lijkt dat ook helemaal geen handicap te zijn, want ook non-verbale grappen brengen vaak genoeg een glimlach op je gezicht.

Het ziet er allemaal een beetje stuntelachtig uit, het hele LEGO Harry Potter-wereldje. De hele sérieux die neerdaalt over de rest van de franchise naarmate het verhaal vordert, wordt in de LEGO-versie ervan lekker neergesabeld zonder daarbij het hele Zweinsteinwereldje volkomen in het belachelijke te trekken. Via korte en ietwat lineair uitvallende missies speel je de Orde van de Feniks, de Halfbloed Prins en de Relieken des Doods in afgeslankte vorm door, terwijl je ondertussen zowat de hele omgeving kan afbreken om zo de shitload aan collectables zo veel mogelijk binnen te halen.

De LEGO-stukjes vormen een soort van scoresysteem in deze game. Haal je genoeg studs binnen per level, dan word je beloond met de titel ‘True Wizard’. Nooit geweten dat men om een echte tovenaar te worden speelgoed moet verzamelen, maar nu weet ik tenminste wel wat ik moet doen om op Zweinstein toegelaten te worden. Ook gouden blokjes vormen een felbegeerd goed in dit spel, aangezien het toch wel een hele uitdaging is om die alle tweehonderd te vinden. Het spel telt ook onnoemelijk veel puzzels, maar de meesten daarvan komen al snel in hetzelfde stramien vast te zitten en zijn poepsimpel. Dit alles zorgt wel dat jong grut hier weken en maanden zoet mee zal zijn.

Tussen het afhaspelen van de levels door zie je ook vaak bepaalde gebieden of collectables waar je niet aan kan, omdat je een bepaalde spreuk niet kent of jij of je teamleden niet over de juiste eigenschap beschikken. Meestal ben je wel met twee of drie verschillende personages op pad, waartussen je dan naar hartenlust kunt wisselen, maar vaak hebben die geen noemenswaardige verschillen in eigenschappen waardoor je dus zal moeten wachten tot je andere personages hebt vrijgespeeld die wel iets speciaals in hun arsenaal hebben.

Doordat je een karrenvracht aan personages kan vrijspelen en elk level dat je doorploetert daarna ook beschikbaar is in een ‘Free Play’-modus, ligt de herspeelbaarheid van Potters laatste schooljaren dus zoals al gezegd erg hoog, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen en nog steeds een sterkte van de reeks. Het zorgt er ook voor dat je telkens nog een nieuwe uitdaging voorgeschoteld krijgt, want wie zich enkel tot het verhaal beperkt en er enkel op uit is om Voldemort zo snel mogelijk te verslaan, zal op het eind van de rit zien dat hij nog niet eens de helft van het hele spel geklaard heeft.

Meestal ben je met het traditionele trio Harry-Ron-Hermelien op schok, maar ook Loena Leeflang, Fred en George Wemel, Sirius, Hagrid en zelfs Sneep vallen van tijd tot tijd onder jouw controle. Buiten het feit dat elk van deze personages één of andere kracht heeft (de Wemels kunnen dankzij speciale schoenen bepaalde muren op lopen, Hagrid is enorm krachtig en Sneep kan gedachten ontrafelen), zorgt dit er ook voor dat co-op een voor de hand liggende optie is. Zo kan je samen met een vriend het hele verhaal doorgaan, bij gebrek aan een online multiplayer.

Van tijd tot tijd zal je ook – zoals het een echte tovenaar beaamt – moeten duelleren. Het systeem hierbij is simpel: rond jou en je tegenstander is één grote cirkel getrokken. Achter je tegenstander heeft die een bepaalde kleur, die overeenkomt met één van je spreuken. Selecteer je die spreuk en vuur je hem vervolgens snel genoeg af dan breng je je tegenstander wat schade toe. Vuren jij en je tegenstander tegelijkertijd af, volgt er een buttonbash-wedstrijdje om te zien wie de sterkste is. Dit pas je een keer of vier toe, om zo je tegenstander het onderspit te laten delven tegen jouw ongetwijfeld sublieme tovenaarskunsten.

Traveller’s Tales en Warner Brothers maakten met LEGO Harry Potter: Years 5-7 een met humor doorspekte versie van wat als één van de succesvolste boekenreeksen van de afgelopen eeuw wordt gezien. Via (soms veel te) makkelijke puzzels en missies overloop je het hele verhaal nog eens, maar dan met gele mannetjes op je scherm en een glimlach op je gezicht. Vooral een aanrader voor wie eerder al de boeken las of de films zag – kwestie van de talloze knipogen op te merken en het verhaal volledig te begrijpen – maar hoogst vermakelijk tout court voor jong en oud. En als u mij nu zou willen excuseren, mijn trein komt zo dadelijk aan op perron 9 ¾ !

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: LEGO Harry Potter: Years 5-7
geplaatst in: Reviews, Warner, X360
tags: ,


Leave a Reply