gaming sinds 1997

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

Na de terecht geprezen LEGO Star Wars-reeks wil LucasArts ditmaal een andere grote filmtrilogie gebruiken om een game rond te produceren. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures baseert zich op de drie films die op het grote doek verschenen in de jaren ’80 en ’90. De vraag is echter of ze ook deze keer voor voldoende innovatie kunnen zorgen en de snelle, eenvoudige gameplay kunnen bewaren, zonder het spel op een geskinde versie van LEGO Star Wars te laten gelijken.

In LEGO Indiana Jones: The Original Adventures ga je, in plaats van in een melkwegstelsel hier ver vandaan enkele lasergevechten te beslechten, het gewoon op aarde uitvechten op de sets van de drie Indy-films, beginnende bij Raiders of the Lost Ark, gevolgd door Temple of Doom en ten slotte komt The Last Crusade aan de beurt. Op zich verschilt deze nieuwe LEGO-action/platformer amper van zijn intergalactische voorgangers. Het is namelijk zo dat je ook in deze game door de verschillende locaties uit de film gaat baggeren en verscheidene herkenningspunten zal tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de scène waarin Indy moet hollen voor zijn leven wanneer hij achtervolgd wordt door een groot, rollend rotsblok, uit Raiders of the Lost Ark.

De gameplay is nog steeds gebaseerd op coöperatief tewerk gaan om verschillende puzzels op te lossen en vijanden te herleiden tot enkelvoudige blokjes plastiek, afgewisseld met enkele humoristische intermezzo’s in de vorm van filmpjes. De droge slapstick-humor is trouwens één van de belangrijke troeven van de game: de personages kunnen niet praten, maar maken gebruik van overdreven lichaamstaal, expressieve handelingen en gelaatstrekken. Hoewel de stomme taferelen tot hilarische situaties leiden, hebben ze één groot nadeel: mensen die de Indiana Jones-films niet kennen zullen niet altijd even goed kunnen achterhalen waar alle heisa exact om draait en dat kan voor verwarring zorgen bij het volgen van de verhaallijn. Dat terzijde blijft dit een typische LEGO-game die ontzettend toegankelijk is en geen enorme denkproeven of maagkerende scènes bevat. Dat wil ook zeggen dat je los van de hele Indiana Jones-saga een goede reden hebt om het spel te spelen. Ook ditmaal heeft LucasArts de heuse LEGO-spirit eer aan gedaan door een enorm toegankelijke game te leveren voor zowel jonge, oude, nieuwe en hardcore gamers.

Hoewel de game draait rond samenwerken, mis ik een naar mijn mening vrij vitaal gegeven: online play. Er is geen Xbox Live-ondersteuning. De enige manier waarop je met meer dan één speler kan spelen, is door met twee achter dezelfde console te kruipen. Op zich is dat niet zo heel erg, maar ik kan me inbeelden dat je niet altijd iemand zal vinden die het spel met jou wil spelen, waardoor je aangewezen bent op de AI (die overigens niet altijd even logisch handelt). Hoedanook, naar mijn persoonlijke smaak is het ontbreken van XBL een vrij tot zeer grote contradictie wanneer je de hele spelopzet bekijkt.

Grafisch is de LEGO-franchise altijd wel vrij tot zeer goed geweest. Oké, we hebben hier dan ook niet te maken met enorm gedetailleerde personages of omgevingen, maar daar zit hem net de charme. De speelgoedblokjes zijn prima in de goed ontworpen en uitgewerkte omgevingen geïntegreerd. Zo krijg je bijvoorbeeld een LEGO-brug in het midden van het oerwoud of een rollend LEGO-rotsblok in een mooie grot. Er is zelfs sprake van vooruitgang. Alles ziet er net iets beter uit dan in de vorige games. Zoals ik zei, heeft LEGO Indiana Jones geen uitmuntende graphics, maar is het wél charmant en leuk om te zien.

Naar mijn mening is LEGO Indiana Jones: The Original Adventures gewoon meer van hetzelfde, maar dan in een nieuw jasje en met hier en daar enkele nieuwigheden (die overigens niet echt een grote invloed hebben op de bekende gameplay). Hoe LucasArts en Traveller’s Tales het klaargespeeld hebben, blijft mij een groot mysterie, maar ze zijn erin geslaagd om met dezelfde concepten en gameplay opnieuw een leuk en interessant spel neer te zetten met een vrij grote herspeelbaarheidsfactor. Een echte aanrader zou ik dit spel niet noemen, maar het loont zeker de moeite om eens te spelen, vooral wanneer je de avonturen met een medespeler kan doorlopen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: LEGO Indiana Jones: The Original Adventures
geplaatst in: LucasArts, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply