gaming sinds 1997

LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game

Dat het meest innovatieve speelgoed ter wereld het digitaal ook goed doet, wordt bewezen door het grote arsenaal aan LEGO-games. Ontwikkelaar Traveler’s Tale mag naast Batman, Indiana Jones, Star Wars en Harry Potter nu ook Pirates Of The Caribbean aan hun portfolio toevoegen. In de volksmond noemen we dit uitmelken, maar Traveler’s Tale beschikt over een magische formule. Het speelt in op onze verzamelwoede en het houdt de games luchtig en vermakelijk.

De eerste grote verrassing merk je meteen op in het hoofdmenu, want naast de drie eerste films is ook de vierde, On Strangers Tides, aanwezig in deze game. Een goede reden om mijn geheugen op te frissen met de verhaallijnen van de eerste drie delen uit de filmserie en alvast een kijkje te nemen naar wat de nieuwe film ons gaat brengen. Maar aangezien er geen echt stemmenwerk aan te pas komt en alles via mimiek en gekke geluidjes duidelijk wordt gemaakt, krijg je maar een zeer oppervlakkige kijk op de trilogie. Oppervlakkig, maar wel met een goed gevoel voor humor, want de combinatie van Jack Sparrow en de droge humor van LEGO gaan even goed samen als paprika en chips.

Echt grote veranderingen vind je niet terug tussen de LEGO-games. Waar je in de Harry Potter-game nog met een toverstaf stond rond te zwaaien, pakt men in de piratenwereld uit met een paar andere unieke elementen. Zwaardgevechten zijn het meest vanzelfsprekende, maar er zitten nog enkele nieuwe features bij. Zo kun je Jack Sparrows kompas gebruiken om schatten te zoeken en kun je door middel van kanonnen en vuurwerk verborgen passages blootstellen. De opzet van de game is nog steeds hetzelfde gebleven: je hebt de vier films die apart te spelen zijn, elk opgedeeld in vijf levels die je op chronologische wijze een belangrijk plotpunt uit de film laten naspelen.

Het uitspelen van alle levels beslaat “slechts” 50% van de game, waarna de helse doch vermakelijke tocht naar het verzamelen van blokjes, muntjes en personages begint. Ook de replay-value van de game ligt zeer hoog, omdat eerdere delen in levels niet toegankelijk waren door het missen van bepaalde personages met hun eigen specifieke mogelijkheden. Ook in de hub, het menu waar je rond vrijloopt en keuze hebt uit de verschillende levels, zijn er puzzels op te lossen die je leuke extraatjes opleveren. Bij het oplossen van dergelijke puzzels krijg je een ‘red hat’, één van de twintig hoedjes met elk een unieke functie als beloning.

Wat de LEGO-games extra aantrekkelijk maakt is de mogelijkheid de hele campagne met een vriend of familielid samen te spelen. Gewoon lekker old-skool offline co-op dus! Gameplay-technisch is er niet veel aan gesleuteld. Het springen is nog steeds zeer willekeurig, waardoor je dikwijls het gewenste platform zult missen. Ook de AI van je medecollega’s is van een betreurenswaardig niveau, maar al deze gebreken nemen we er graag bij.

Grafisch blijven de LEGO-games er steeds beter en beter uitzien. Zeer mooie, heldere omgevingen die de perfecte sfeer weten uit te ademen. De grote scènes zoals de confrontatie tussen de Black Pearl en de HMS Dauntless, het bezoek aan Tortuga, de bekende waterradscène uit de tweede film en zelfs het slotgevecht in de gigantische draaikolk van de derde film worden op een zeer humoristische wijze gebracht en weten dikwijls een lachje uit je boven te halen.

De LEGO-games blijven consistent hun niveau aanhouden en zorgen telkens weer voor nieuwe elementen. Na een zestal games zou men stilaan de franchise beu moeten worden, maar zover laat Traveler’s Tale het niet komen. De games bevatten zeer veel content, kunnen door jong en oud gespeeld worden en blijven uitdagend genoeg. LEGO Pirates of the Caribbean is weer een must-buy voor de fans.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game
geplaatst in: PS3, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply