gaming sinds 1997

Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude

Het intro-filmpje toont je in een halve minuut waarmee je je in de rest van het spel onledig zal houden: pipi, kaka, flauwe grappen en dikke borsten! Als rechtgeaarde man ben ik van nature fan van die laatste twee onderwerpen. Die eerste twee leiden logischerwijs tot het derde. Over het vierde kan ik kort zijn: hoe meer, hoe beter en dat is wat Larry Lovage, het neefje van de legendarische loverboy Larry Laffer, er ook van vindt. Alle sappige details over Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude en de bijhorende overdosis schunnige woordspelingen (zoek ze allemaal!) vind je in deze review!

Als jullie trouwe bezoekers zijn van deze site weten jullie dat deze aflevering in de Larry-reeks tot mijn grote spijt geen volbloed adventure is geworden. Samen met de hoofdrolspeler is ook de gameplay het kleine neefje geworden van de legendarische games, waarin je met Larry hilarische avonturen beleefde in een sexy en ondeugende wereld.

Maar laten we niet op de feiten vooruit wippen (Ik heb er 1 gevonden! -red.) en beginnen zoals het hoort: met het verhaal. Als Larry Lovage ben je een kersverse universiteitsstudent die zich wil bewijzen tegenover zijn nieuwe macho-vriendjes. En hoe kan je dit beter doen dan door deel te nemen aan een meer onthullende versie van ‘Blind Date’? Voor je je kan inschrijven moet je echter tonen aan de sexy quizmaster dat je een ladykiller bent. Dit doe je door items te verzamelen die ondubbelzinnig bewijzen dat je weer een kippetje hebt binnengedaan. Heb je genoeg dergelijke spulletjes in je bezit, dan kom je weer een stapje dichter bij de eeuwige roem. Meer dan dat heeft het verhaal niet om het lijf en we kunnen die stelling onmiddellijk doortrekken naar de gameplay.

Om een onschuldig universiteitsstudentje te veroveren zal je enkele mini-games tot een goed einde moeten brengen, hier en daar een opdrachtje moeten doen of iets moeten zoeken. Ook het onder controle houden van je budget en je alcoholverzadiging (met de rechtershifttoets kan je, waar je maar wil, je kleinste vriendje bovenhalen en je blaas uit de nood helpen) behoren tot de taken. De kleine spelletjes zijn echter het meest prominent aanwezig en bestaan uit onder andere een ge-Larry-ficeerde versie van Pong (met penis natuurlijk), een klik-op-de-juiste-pijltjes-in-de-juiste-volgorde spelletje (met pronte tietjes in de achtergrond om je af te leiden), een loop-weg-van-de-boze-man spelletje, het wijs-de-spermacel-de-juiste-weg-dialoogspelletje en een drinkspelletje. Dat laatste is het enige dat eventjes leuk is, van de rest is de gameplay te onnozel voor woorden. ‘Erg slecht,’ hoor ik jullie al denken, maar er zijn toch enkele kleine lichtpuntjes.

De dialogen, vooral tijdens het dialoogspelletje, zijn goed ingesproken; ze zijn nu en dan flauw, maar vaak ook erg grappig. Ook de verhaaltjes die je tijdens de tussenscènes te zien krijgt zijn best origineel en niet gespeend van enige humor. Je bent wel best de taal van Shakespeare machtig om de woordspelingen te begrijpen. Het lichtpuntje bij uitstek voor de pubers (en voor iedereen met een gezonde interesse in wat vrouwelijk naakt) is natuurlijk dat bij het tot een goed einde brengen van een spelletje je soms wat blote huid te zien krijgt, een occasionele bedscène of wat aangebrande mopjes. Ik vermeld ook nog even dat er enkele extra’s zijn die je, kort samengevat, meer bloot aanbieden.

Hoewel de inhoud duidelijk volwassen is (vergis je immers niet: er is wel degelijk frontaal naakt, seks en schuttingtaal te zien en te horen) zit het concept volgens mij fout. Ofwel maak je een écht volwassen game, met veel erotiek en naakt, en geef je in ruil om die onnozele spelletjes tot een goed einde te brengen wat meer lekkers als beloning vrij; ofwel maak je een sexy, maar al bij al onschuldig game, met een onderhoudende verhaallijn, leuke filmpjes en stevige gameplay. Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude is echter een halfslachtige combinatie van beide geworden, waarbij de gameplay ondermaats is en de virtuele ‘beloning’ daarenboven vaak teleurstelt door je op je mannelijke honger te laten zitten. De eerste paar uur ben je nog sterk gemotiveerd (en misschien zelfs ietwat verslaafd) om je doorheen de mini-games te slepen in de hoop op wat knappe foto’s of aangebrande filmpjes, maar als de beloning meer dan de helft van de keren in een afknapper verandert, dan is de opwinding al snel verdwenen!

Bovendien zijn de onderwerpen er soms een beetje over: zo ga je bijvoorbeeld over tot soft SM-seks met wat eruit ziet als een twaalfjarig meisje met een beugel. Ook worden allerlei vooroordelen voortdurend bevestigd. Ik ben compleet tegen politieke correctheid maar de vrouwelijke spelers onder ons worden hier wel écht tegen de feministische borst(en) gestoten en worden constant afgeschilderd als seksobjecten.

Het geheel ziet er daarentegen afgewerkt uit en ook bugs heb ik niet ontmoet. Zowel het geluid (met een eervolle vermelding voor het stemmenwerk) en de graphics zijn best te pruimen, hoewel de tussenfilmpjes wellicht iets scherper konden en Larry soms écht irritant klinkt. Maar zoals mijn oma altijd zei: ook een wonderbra kan van een A-cup geen dubbele D maken!

Besluiten doe ik door te stellen dat dit spel de hormoongevoelige gamers onder ons zeker een paar uurtjes zal kunnen motiveren om zich door de werkelijk doodeenvoudige en weinig gevarieerde reeks mini-games te ploeteren. De redenen hiertoe zullen aanvankelijk de (vaak niet ingeloste) beloftes op vrouwelijk naakt zijn, maar na een tijdje zullen enkel de meestal grappige en aangebrande verhaaltjes en de wil om het spel uit te spelen de enige overblijvende drijfveren blijken. Enkel de die-hard titty lovers zullen hier écht plezier aan beleven, de rest mag dit gerust laten liggen. Een laatste tip: blote borsten vind je overal op het Internet en je hoeft er niet eens één mini-game voor te spelen: Google volstaat ruimschoots! Ikzelf wacht geduldig op een ‘old school’ Larry adventure en oefen in de tussentijd mijn charmes wel op levende testsubjecten. (b|0-0|n, ge moet stoppen met uw oma te verleiden! Da mens krijgt nog eens een hartaanval! -red.)

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply