gaming sinds 1997

LMA Manager 2004

Managersims kampen al jaren met een ontzettend groot probleem. In feite is er met de meeste spellen helemaal niks mis, en een aankoop van zo’n sim (vooral als hij van Codemasters komt) garandeert altijd een nieuwe topper in je collectie. Dat komt omdat alles aan deze spellen authentiek en zeer uitgebreid is. Spijtig genoeg is de amusementswaarde van deze spellen gelijk aan die van een stevige les boekhouden. Zo denk ik er tenminste over -haatmails mogen liefst achterwege blijven. Want zeg nu zelf, waarom zou je in je vrije tijd naar een hoop tabellen staren?

Ook LMA Manager 2004 past perfect in het rijtje “spellen voor freaks en echte fans”. Het valt bijna niet op tussen de golfsims en helikopterspellen. Op je geliefde PC kunnen dit soort spellen nog voor goede verkoopcijfers zorgen, maar op een hippe console zijn ze echt wel de allervreemdste eenden die elk jaar blijven terugkeren. Is dit spel dan zo achterlijk dat je er een beetje debiel van wordt? Nee, het zit hem allemaal in de ontluikende saaiheid. Ik kan echter best wel begrijpen dat saaiere mensen dit spel hoog in de negentig zouden geven. Het klopt ook dit jaar weer allemaal; alles is gebaseerd op het seizoen van 2004 en je kunt kiezen uit ontelbare ploegen.

In het begin kun je maar kiezen uit een beperkt aantal landen en clubs, maar later zul je door middel van goede resultaten te behalen enkele leuke dingen kunnen vrijspelen. Zo zijn er 31 landen en 785 clubs beschikbaar met in totaal meer dan 18 500 spelers. Daar ben je inderdaad wel even zoet mee hoor. Beslis je om meteen te ballen met de grote jongens of kies je voor een sobere aanpak in de lagere divisies? Allemaal keuzes die je moet maken om zo je carrière als topmanager te bepalen. Het is overigens leuker om van complete nietsnut uit te groeien tot overbekende en succesvolle zakenman van pakweg Manchester United.

Ben je nog niet tevreden over het aantal ploegen in dit spel? Dan kun je kiezen voor Fantasy Team Mode. Zoals de naam al doet vermoeden creëer je hier je eigen ploeg. Werkelijk alles is controleerbaar van stadions tot kledij. Daarna ga je echter over tot het echte werk, namelijk je voetballers kiezen en hun kwaliteiten bepalen of bijsturen. Aangezien je na een tijdje knettergek wordt van al deze getallen, grafieken en tabellen heeft Codemasters voor wel hele mooie tabellen gekozen. Tabellen zijn en blijven een saaie bedoening in games, maar zo’n tabellen zie je niet vaak meer. Je zult eerst nog vijf keer met je ogen moeten knipperen om de weg te vinden in dit bos van statistieken, maar daarna moet zelfs de coolste feestganger beamen dat deze saaiheid weldegelijk functionaliteit heeft. Er werd zelfs een volledig nieuwe interface in het leven geroepen voor alle consolebezitters.

“The best looking football management game ever made!” prijkt er op de achterkant van het doosje. Tja, ik kan morgen ook gaan vertellen dat PingPong 2004 de beste tafeltennissimulatie ooit is. Zoveel concurrentie is er dan ook niet, kijkende naar de beschamende graphics van andere managers. En om nu te zeggen dat we wild werden van deze graphics…nee hoor. Het ziet er allemaal net goed genoeg uit om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende ploegen en de bal. Meer is er eigenlijk niet nodig om te kunnen genieten van dit soort spellen. De echte fans zouden zelfs naar een lapje tekst met foto’s kijken om tot hun trekken te komen.

Nadat je een match gespeeld hebt, kun je later alle informatie over je prestaties bekijken. Zo zal er zelfs een complete presentatie gewijd worden aan je pas verloren (of gewonnen, indien je van de eerste keer echt goed bent) wedstrijd. Zo wordt je erop gewezen dat je een complete mislukking bent in tactisch vernuft, of word je geprezen om je keuzes. Allemaal kleine dingen die maken dat LMA Manager 2004 net niet zo saai is als andere managers.

Ach, deze review is net zo nutteloos als de uitvinding van mes en vork. Als je echt honger hebt eet je toch gewoon met je handen? En als je echt zin hebt in een manager koop je toch gewoon dit spel zonder er ook maar over na te denken. Daarom zou het spel eigenlijk twee verschillende scores moeten krijgen. Speel je graag een managerspel en ben je verslaafd aan tabellen? Nou, dan geef je dit spel toch lekker 80. Heb je de pest aan tabellen en vind je managerspellen meer iets voor zweterige nerds? Dan zou ik dit spel een niet zo enthousiaste 50 geven. Voor de fans en voor niemand anders dus. Je hebt zo van die genres…

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: LMA Manager 2004
geplaatst in: Codemasters, PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply