gaming sinds 1997

London 2012: The Official Video Game

De Olympische Spelen in Londen zijn zoals telkens om de vier jaar een hoogtepunt voor zowel de atleten als voor wie thuis voor de tv vol verwondering en bewondering zit te kijken naar de spectaculaire prestaties en de daarbij horende emoties.

Wie sportief minder talenten meekreeg van moeder natuur, maar wel een pc of console heeft staan hoopt evenzeer om de vier jaar op een knap spel dat alle aspecten van de Spelen weet te vertalen naar de virtuele wereld. En vaker dan niet eindigt dat in een teleurstelling. London 2012: The Official Video Game of the Olympic Games weet net iets beter te doen dan anders en zal de familie wel kunnen boeien tijdens de weinige uurtjes dat er niks te zien valt op tv, maar een gouden medaille (we beloven het, het enige cliché in de review) weten de makers er niet mee te behalen.

Zoals je zal verwachten zit het leukste aspect van het spel van SEGA verborgen achter de multiplayermogelijkheden. Wie echter alleen moet spelen zal vooral moeten teren op het feit dat er een carrière-modus in het spel zit waarbij je een nationaal team doorheen een voorgesteld aantal events mag leiden. Verwacht hier niks zoals RPG-elementen, echte keuzes of een meer strategische aanpak. Je krijgt steeds de verschillende disciplines te verwerken op dezelfde manier: voorrondes en dan de finale om de medailles. Dat is het zowat, en ook al zal je blij zijn te horen dat er een dikke 30 verschillende sporten kunnen uitgeprobeerd worden, heel veel ziel zit er niet in deze modus.

Eens je dat hebt gedaan is het tijd om je score of tijd te verbeteren en op de globale leaderboards te zetten of tegen een vriend te spelen, en dat laatste maakt alles een stukje leuker. Waarschijnlijk zal atletiek één van je favoriete categorieën worden en voor een keer hoef je je niet uit te putten door telkens zo snel mogelijk op je knoppen te rammen. De uitdaging ligt eerder in het precies op tijd bewegen van je sticks, wat niet alleen aangenamer is, maar ook meer ruimte geeft om altijd maar beter te worden.

Er zijn natuurlijk nog hopen meer – en vaak minder geslaagde – sporten zoals pakweg tafeltennis, kajakken, baanwielrennen, gewichtheffen, trampolinespringen (wat dan weer QTE-gebaseerd is), het frustrerende zwemmen waarbij ritme belangrijk is en een van mijn favoriete bezigheden, het boogschieten. Niet verwonderlijk dat dit een discipline is die goed kan vertaald worden naar een PlayStation 3. Overigens kan je ook met Move aan het werk in sommige sporten, waarbij die gerelateerd aan schieten een belangrijke rol spelen en ook de meest succesvolle implementatie tonen van de bewegingsgevoelige mogelijkheden.

De ontwikkelaars hebben duidelijk heel wat inspanningen gestopt in realistische animaties en goed afgewerkte graphics, al was er duidelijk geen tijd of budget om individuele atleten in het spel te steken zodat je ze kan herkennen. Jammer is dat, ook al maakt dat uiteindelijk niet veel uit wat betreft gameplay en zouden we waarschijnlijk enkel in de meest bekende sporten weten wie wie is. Dat kan niet gezegd worden van de diverse stadiums en gebouwen die tot in detail werden nagemaakt. Zo zit het atletiekstadium er waarheidsgetrouw in en kan je zwemmen in het bad dat je al vaak zag op tv.

London 2012 is een spel dat vlot speelt, ook al zal je al snel je favoriete sporten hebben en vooral disciplines die je liever niet ziet passeren tijdens je virtuele carrière. Heb je vrienden die langskomen, dan is dit zeker een leuk spel om boven te halen. Tenminste nog zo lang de Olympische gedachte rondwaart in je hoofd, want meer dan waarschijnlijk zal je na deze sportzomer al snel teruggrijpen naar een andere en meer gespecialiseerde sportgames. De charme zit ‘m dus vooral in de licentie en het uitproberen van de vele spelletjes.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: London 2012: The Official Video Game of the Olympic Games
geplaatst in: PC, PS3, Reviews, Sega, X360
tags: , , , ,


Leave a Reply