gaming sinds 1997

Lumines II

Lumines was bij de release van de PSP een topper. Vernieuwend, eigentijds en zowat even verslavend als dat andere bepalende handheldgame Tetris. We weten echter allemaal dat een opvolger klaarstomen voor dergelijke spelletjes meestal een onmogelijke opdracht is. Q Entertainment dacht daar echter anders en stuurde ons trots Lumines II voor de PSP op.

Net zoals bij zijn voorganger is het principe kinderlijk eenvoudig. Vallende blokjes van 2 op 2 vierkantjes, met variërende samenstelling bestaande uit twee verschillende kleuren (afhankelijk van het level, hier de ‘skin’ genoemd), dienen gerangschikt te worden op een speelvlak. Bedoeling is om vierkante of rechthoekige vormen te maken van hetzelfde kleur, waarna deze worden weggewist door de tijdlijn die van links naar rechts over het speelveld schuift. Slaag je er niet in om de juiste kleuren samen te voegen, dan stapelt het geheel zich op tot je de top van je scherm bereikt, wat ook het einde voor je spelletje betekent.

Het speelt erg simpel, maar het is pas na een tijdje dat je de subtielere, onderliggende tactieken ontdekt. En dat betekent natuurlijk dat het een verslavend game is dat je makkelijk snapt, maar nooit helemaal perfect zal beheersen. En dat is dan ook weer te wijten aan de fusie van het spel met muziek: de tijdslijn beweegt sneller of trager naargelang het deuntje van de skin, zodat je je tactiek moet aanpassen. Natuurlijk vallen de blokjes sneller naarmate het spel vordert en ook speciale blokken komen het geheel wat extra kruiden.

Iedereen die de eerste Lumines ooit speelde weet vanzelfsprekend hoe het spel in elkaar zit, maar met de opvolger hebben de makers niet enkel enkel nieuwe skins en muziek toegevoegd, je krijgt ook een heleboel nieuwe modi die ervoor zorgen dat de UMD propvol content staat.

De singleplayermodus bestaat hoofdzakelijk uit de Challenge-mogelijkheid (met drie moeilijkheidsgraden) waarbij je nieuwe skins (ongeveer 60!) en muziek kan vrijspelen. Het is meer van hetzelfde, zij het wel van een erg kwalitatief hoogstaand niveau. Toch zijn het vooral de muziekvideo-skins die de show stelen met artiesten als de Black Eyed Peas, Fatboy Slim en Missy Elliot. Is het luisteren naar één van die bands een nachtmerrie voor jou, dan zal de Skin Edit mode redding brengen. Daarin kan je zelf kiezen welke skins en in welke volgorde je te spelen krijgt.

Ook de missiemodus is nieuw, waarbij je bepaalde opdrachten krijgt, naast de terugkeer van Time Attack (waarbij je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk blokjes moet wegspelen) en de Puzzle Mode. Ook multiplayer is aanwezig, met de optie om tegen vrienden te spelen of gewoon de CPU als tegenstander te selecteren. Dankzij een tutorial zullen ook beginners zich onmiddellijk thuisvoelen en de kneepjes van het vak leren. Tel daarbij nog eens allerlei statistieken die worden bijgehouden, het feit dat je aan game sharing kan doen en dat er een demo van Every Extend Extra op het schijfje staat, en zelfs de meest sceptische vervolgenhater zal moeten toegeven dat de makers hun best hebben gedaan om een nieuwe ervaring te bieden.

Wie daar nog niet genoeg mee heeft, kan dankzij de Sequencer ook zelf zijn eigen tracks en skin ontwikkelen! Het vraagt even tijd om er iets knaps mee te construeren, maar voor de hardcore fans is dit nog maar eens een andere manier om de levensduur van de game te verlengen. Bovendien is het gewoon leuk om te proberen om de knappe graphics en de meeslepende muziek van het spel te evenaren. En dat ze knap zijn, wil ik toch nog even benadrukken.

De Textures zijn haarscherp, de video’s worden zonder artefacten afgebeeld en de skins zijn creatief, mooi en herinneren er nog maar eens aan hoe kleurrijk en dynamisch het schermpje van de PSP wel niet is. Het enige nadeel is dat je nu en dan even visueel overdonderd wordt, zodat je soms, vooral in combinatie met de videoclips, even niet meer goed de verschillende blokjes kan onderscheiden. Maar laten we ook niet muggenziften!

Lumines II blijft net als zijn voorganger een prachtig en verslavend puzzelspel. De makers zijn erin geslaagd de perfecte gameplay uit het origineel te bewaren en het tegelijk nog uit te breiden en het te verbeteren door het toevoegen van nieuwe modi, nieuwe skins, nieuwe mogelijkheden en de editor. Ook grafisch en muzikaal gooit het spel hoge ogen, en dat zorgt ervoor dat dit spel alweer een aanrader is geworden voor al wie Lumines leuk vond en meer wil, en zo mogelijk nog meer voor wie de reeks nog nooit probeerde.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Lumines II
geplaatst in: PSP, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply