gaming sinds 1997

Madden NFL 07

Ontwikkelaars van sportsgames hebben één groot probleem: hoe zorg je ervoor dat elke jaarlijkse update voldoende nieuwigheden en verbeteringen bevat om je kostprijs te rechtvaardigen. EA en Madden NFL stellen zich elk jaar opnieuw diezelfde vraag, maar met Madden NFL 07 voor de Wii hadden ze een pasklaar antwoord: de controls!

En die controls maken van dit spel een heel andere belevenis. Je krijgt de bewegingen in kleine hapjes gevoederd met mini-tutorials, iets wat niet alleen perfect is om de besturing te leren kennen, maar toevallig ook ideaal om Football-onwetenden als ons langzaam in deze sport onder te dompelen. Zo geef je je remote een snokje om de bal te werpen of simuleer je een beenbeweging om een aftrap te geven.

Zowel het aanvallende als het verdedigende werk worden erg intuwiitief (heb je ‘m) vertaald en maken dit een veel toegankelijker NFL-spel dan ooit tevoren. Het is enkel als je je verder verdiept in de meer ingewikkelde moves, en dan vooral die waarbij je defense speelt, dat het soms allemaal wat te snel moet gebeuren en dat je input nu en dan niet helemaal wordt geregistreerd zoals je verwacht.

Maak je echter geen illusies, je zal heel wat tijd moeten investeren in dit spel om het helemaal te beheersen en ervan te kunnen genieten. De reden hiervoor is onder andere ook te wijten aan het feit dat we de spelreglementen gewoon niet kennen en er veel termen en tactieken worden gebruikt waar ik, en ik veronderstel ook jullie, de ballen van afweten. Gelukkig zijn er handige Playbooks waaruit je enkele strategieën kan kiezen, maar dikwijls zit je maar wat aan te modderen, iets wat EA nu toch ’s zou moeten gaan aanpakken willen ze Madden ook in Europa laten doorbreken.

Typisch aan Madden is de grote hoeveelheid aan content. Zo krijg je allerlei modi, een radioprogramma, mini-games, en natuurlijk de Franchise Mode die garant staat voor ettelijke dagen speelplezier voor de echte fans. Volgens de begeleidende tekst is “Rookie scouting” de meest belangrijke vernieuwing, waarbij je meer in detail aan het werk kan met nieuwelingen om die later beter te kunnen selecteren. Je kan overigens ook je eigen rookie aanmaken en die doorheen een carrière loodsen van begin tot einde, met alles erop en eraan, inclusief de opdracht om een naam en imago te maken voor jezelf, je team te helpen en rolletjes te spelen in B-films. Wanneer krijgen we dit soort lekkers te zien in FIFA?

Visueel hoef je je vanzelfsprekend niet te verwachten aan een grote stap voorwaarts, maar de graphics die in tegenstelling tot de besturing zijn blijven stilstaan, zullen je zelden uit de ervaring halen. Enkel de modellen en de animaties beginnen tekenen van ouderdom te vertonen en je kan natuurlijk niet ontkennen dat we wel ergens de scherpte van HD missen op onze widescreen LCD. Op het gebied van audio kunnen we gewoon herhalen wat we bij zowat elk sportspel vertellen: goeie soundtrack, geslaagde effecten, commentaar dat zichzelf te graag herhaalt.

Ben je het beu om in je eentje met je controller te zwaaien, dan kan je vertier vinden in een paar multiplayer mini-games waarbij je een wedstrijdje twee tegen twee kan afwerken. Hoewel ik die modus om voor de hand liggende redenen (zijnde een gebrek aan vrienden én controllers) niet uitgebreid kon testen, blijkt ie wel erg leuk en doet ie denken aan een potje sporten met de vrienden in de tuin. Een fantastisch extraatje dat het gebrek aan online mogelijkheden grotendeels kan goedmaken.

Madden NFL 07 op de Wii is uiteindelijk een aanrader: de geslaagde besturing via de remote en nunchuk zijn voor relatieve nieuwelingen als ons een welkome verandering en dit zorgt er tegelijk voor dat we gemakkelijker kunnen genieten van de vele content en eindeloze mogelijkheden die deze aflevering alweer aanbiedt. Natuurlijk is er op technisch vlak minder vooruitgang geboekt, maar het feit dat dit op geen enkel moment de game de dieperik injaagt vertelt meer over de goeie gameplay dan over de bescheiden graphics en geluid. Als je eens iets anders wil dan een ronde bal!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Madden NFL 07
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Wii
tags: , ,


Leave a Reply