gaming sinds 1997

Mage Knight Apocalypse

Ach, je kan ze soms tegen de muur kwakken, die slechte games. Op E3 was ik nog onder de indruk van deze Mage Knight: Apocalypse, maar na het spel nu onder handen te hebben genomen, kan ik besluiten dat ik toen ietsje te optimistisch was. Hieronder lees je waarom.

Het begon eigenlijk allemaal heel onschuldig, met een leuk prentje op de DVD. Wanneer dat schijfje echter in je systeem verdwijnt, beginnen de problemen. Een standaardinstallatie, die tot mijn verbazing iets langer dan een half uur in beslag nam, gaat een ettelijk trage opstarttijd vooraf. Drie à vier minuten naar je scherm staren, wachtend tot je bureaublad verandert in een zwarte leegte valt niet echt aangenaam te noemen. Maar bon, schoonheidsfoutjes zijn altijd te vergeven; ‘t is tenslotte de gameplay die telt, of niet soms (nvdr: de Wii-doctrine is besmettelijk!)?

De verhaallijn in het spel is simpel en rechtlijnig: enkele side-quests naast de ene grote doelstelling. Je gaat op pad met één van de vijf personages in het spel die, naarmate de game vordert, allemaal gaan deel uitmaken van je entourage. Je beschikt echter nooit over directe controle van die avatars, maar wel over enkele simpele commando’s zoals stop, volg en val aan. De keuze van je hoofdpersonage is met andere woorden redelijk belangrijk, aangezien het je vechtstijl en het belang van magie bepaalt.

Dat je kameraden quasi geen A.I. hebben en bijgevolg vlug doodgaan, kan in het begin misschien irriterend zijn, tot je beseft dat doodgaan geen gevolgen inhoudt. Alle units spawnen gewoon opnieuw aan het laatste checkpoint, terwijl de reeds verslagen monstertjes nog liggen weg te rotten. Door een level heen spelen, betekent dus niks meer of minder dan rushen naar de overkant tot je sterft. En opnieuw, en opnieuw… Het enige wat je hierdoor echt verliest zijn de actieve spreuken op je avatar.

Het vechten houdt niet veel in, maar vergt wel dat je je beide handen continu benut. Om een vijand aan te vallen, moet je herhaaldelijk gaan klikken op de tegenstander terwijl je je linkerhand op de toetsen 1 tot 8 moet houden voor toverspreuken. Daarnaast zijn er ook nog vele potions die een bonus aan je karakter toevoegen. Deze vind je meestal tussen de restjes van je opponenten, net naast hun wapens en kledij op maat, maar ze kunnen ook samengesteld worden uit de verschillende planten die langs de weg te vinden zijn.

Dit brengt ons vlotjes tot de inventory: ruimschoots te klein, onhandig in gebruik, onduidelijk en geen automatische stapeling van identieke objecten.

Nieuwe toverspreuken worden overigens automatisch aangeleerd aan de hand van het type dat je het meest gebruikt. Elk mogelijk personage beschikt over drie zogeheten ‘skill trees’ die parallel worden ontwikkeld. Het is wel zo dat je enkel het hoofdpersonage kan gaan levelen. Bij de andere vier kan je niet bepalen hoe ze zich versterken en ontwikkelen, behalve dan misschien een algemene keuze tussen close of ranged combat bij het aanwerven.

Verwacht ook technisch geen al te hoogstaand game. De graphics zien er wat voorbijgestreefd uit en de details zijn maar magertjes. Een slecht leesbaar lettertype verpest de interface en dialogen, en het geluid zet je best ietsje stiller. Soms valt ook de muziek om onverklaarbare redenen middenin een liedje helemaal weg en hoor je enkel je avatar nu en dan nog eens kreunen (don’t ask me why). En dan is er nog de camera die helemaal niet meedraait en meer dan eens nukken vertoont. Je moet zelf al de spatiebalk gaan indrukken en eventjes met die muis schudden om van kijkrichting te veranderen.

Net zoals bij de bordspellen – of tabletop games zoals de insiders dat trots plegen te noemen – waar het spel op gebaseerd is, zit er onder de motorkap van MK: Apocalypse veel wiskunde verborgen. Dat is merkbaar bij wapens en potions, die zoals gezegd een plus zoveel bonus opleveren. Enkel kan deze achterliggende techniek door de slechte gameplay niet tot uiting komen. Er is helemaal geen tactiek vereist en het spel lijkt meer mee te hebben van een hack-and-slash dan van een degelijk role playing game. Foute boel!

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: Mage Knight Apocalypse
geplaatst in: Deep Silver, NamcoBandai, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply