gaming sinds 1997

Mama

mama2Twee jonge meisjes, Victoria en Lilly, worden door hun vader Jeffrey ontvoerd nadat deze zijn vrouw en partner om het leven heeft gebracht. Op de vlucht voor de authoriteiten verliest Jeffrey op de besneeuwde wegen in de bergen de controle over zijn wagen om enkele meters lager tegen een boom te belanden. De drie zijn gelukkig ongedeerd en Jeffrey neemt zijn dochtertjes dieper het woud in waar ze een hutje vinden waarin ze kunnen schuilen. Daar probeert Jeffrey in een bui van complete ontreddering hen van het leven te beroven, maar voordat hij daarin slaagt wordt hijzelf het slachtoffer van “iets” dat de twee kleine meisjes beschermt.

Vijf jaar later wordt het hutje alsook de twee meisjes teruggevonden door speurders die Jeffrey’s broer Lucas ingehuurd had. Victoria en Lilly zijn compleet verwilderd en men heeft geen idee hoe ze erin geslaagd zijn om zo lang in leven te blijven, maar Lucas kan desalniettemin zijn geluk niet op. Hij besluit samen met zijn vriendin Annabel de twee op te voeden en met de hulp van psycholoog Dr. Dreyfuss krijgen ze een huis ter beschikking waar ze de twee in alle rust terug op hun positieven kunnen laten komen.

Echter, wat ze niet beseffen is dat het “iets” dat de meisjes beschermd heeft tegen hun vader hen gevolgd heeft en absoluut niet van plan is om de meisjes zomaar terug vrij te laten…

Mama is gebaseerd op een drie minuten durende kortfilm gemaakt door Andrés en Barbara Muschietti die door niemand minder dan Guillermo Del Toro (Pacific Rim, Hellboy) opgemerkt werd. Del Toro was zo onder de indruk dat hij zijn schouders onder het project gezet heeft als producer en zodoende krijgen we nu dus deze 100 minuten durende film die gelukkig niet gewoon een uitgerokken versie van het origineel is.

Andrés mocht de leiding houden over de regie, en kreeg Jessica Chastain (Lawless, Texas Killing Fields) in de hoofdrol als Annabel terwijl Nikolaj Coster-Waldau (New Amsterdam) zowel Lucas als Jeffrey mocht vertolken. De prestaties van de twee, alsook van de kleintjes die Victoria en Lilly moesten spelen, zijn zeker deftig te noemen en we beginnen ons af te vragen wanneer Jessica Chastain eindelijk eens écht zal doorbreken want nu ook met zwart haar is ze een vrouw die zonder probleem het beeld kan vullen (en dan hebben we het over presence, niet volume!).

En toch… Mama kon ons niet compleet overtuigen. De schrikeffecten zijn wel goed, en het verhaal an sich heeft ook wel genoeg substantie om een dik anderhalf uur te vullen, maar de achtergrond wordt nogal knullig naar voren gebracht, verscheidene visuele effecten lijken uit een videogame van 10 jaar geleden te komen, en het einde is een beetje een afknapper. Verder vonden we het personage van Mama op zich wel deftig, maar we zijn ondertussen echt wel uitgekeken op geesten die zich qua bewegingen spiegelen aan The Ring.

Als je op zoek bent naar een leuke horrorfilm met goede schrikmomenten en redelijk deftige acteerprestaties dan is Mama wel een goede keuze, maar een klassieker in zijn genre zal deze nooit worden.

Voor een kleinschalige horrorfilm krijgen we een meer dan deftige presentatie waarbij we geen duidelijke compressiefouten konden opmerken. Het niveau van detail is zeker goed en het beeld oogt zeer scherp, maar wat vooral opvalt is dat het einde bijna compleet kleurloos naar voren wordt gebracht, terwijl ook de “dromen” (als je ze zo mag noemen) absoluut niet mooi ogen en sommige visuele effecten zoals gezegd uit een oude videogame lijken te komen. Dit ligt echter zeker niet aan de transfer dus daar kunnen we geen negatieve commentaar over geven.

De DTS-HD 5.1 track die bij de film zit doet perfect zijn werk door duidelijke dialogen naar voren te laten komen terwijl spannende muziek in volume omhoog gaat zonder dat zachte effectjes uit de surrounds overstemd worden. Mooi gedaan allemaal en perfect opgezet voor het creëren van additionele spanning op de juiste momenten.

Qua extra’s krijgen we om te beginnen de originele kortfilm, gevolgd door “The Birth of Mama” wat een korte maar interessante behind the scenes is van 10 minuten waarbij de cast & crew achtergrondinformatie geven over hoe het project tot stand is gekomen en wat men probeerde te bereiken. Verder zijn er ook nog wat verwijderde scenes en een eveneens korte feature (6 minuten) over de visuele effecten. Als laatste is er ook nog een audio commentaartrack waarin broer en zus Muschietti zowat alles omtrent de productie en de totstandkoming van de film loslaten.

box-mama

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Universal
tags: ,


Leave a Reply