gaming sinds 1997

Manhunt

Iedereen herinnert zich vast Postal en zijn opvolger Postal² nog wel. Beide games trokken qua gameplay en graphics op weinig (om maar niet te zeggen niets) maar toch geraakten ze in de winkelrekken en kregen ze massa’s persaandacht. Waarom? Omdat er zo verschrikkelijk veel gore in zat, dat de verkoop ervan in vele landen verboden werd. Gaat Rockstar North met Manhunt dezelfde richting uit of heeft dit spel ook nog meer te bieden dan ranzige death scenes?

Manhunt is net zoals Max Payne of Grand Theft Auto 3 een Third Person Game waar het geweld centraal staat. Je zou bijna gaan denken dat ze het er voor doen bij Rockstar. Toch, in tegenstelling tot de hierboven vernoemde games, moet je in Manhunt iets meer geduld kunnen uitoefen want naast geweld staat ook stealth centraal. De hele opzet van het spel is redelijk simpel. Jij bent James Earl Cash, een ter dood veroordeelde crimineel.

Eens het vonnis voltrokken is, wordt alles zwart voor je ogen. De held van het verhaal al dood voor het begint, het zou nogal een kort spel geven ;) . Een paar uur later word je wakker ergens in een lege kille kamer en een stem in je hoofd vertelt je dat je van hem nog een extra kans gekregen hebt.
Die stem in je hoofd is de Director. Een zieke geest die voor zijn persoonlijk vermaak een stel bendeleden heeft ingehuurd die maar één doel hebben: Cash het hoekje om helpen.

De enige manier dat je je vrijheid terug kunt krijgen is door je een weg te banen door de ingehuurde gangsters, Hunters genaamd. De manier waarop je voor deze hunters een enkele reis richting de hemelpoorten kunt voorzien, is op zijn minst grof te noemen. Per wapen zijn er 3 verschillende executiestijlen als ik hierbij vertel dat er zo’n kleine 20 wapens in het spel zitten, kan je zelf al denken waarom dit spel uit sommige winkelrekken geweerd zal worden. Je moet veel killen, maar vooral killen in stijl. Als je achter een hunter aanloopt komt er een cursor rond zijn koppie en hoe langer je wacht met toeslaan des te gruwelijker de aanval is. Het gebeurt dus geregeld dat je een nek ziet breken of een hoofd in het rond ziet vliegen vanuit de directors view. Dit gaat natuurlijk gepaard met het nodige bloed, zoals te verwachten viel.

Het stealth aspect kan je een beetje vergelijken met de Hitman games of met Splinter Cell. Je wacht in een donker hoekje op het juiste moment om toe te slaan. Om je tegenstanders in het oog te houden beschik je over een soort van radar die de bewegingen en de alertheid van de Hunters aangeeft d.m.v. pijltjes. Een geel pijltje wijst op een Hunter die een beetje aan het suffen is, oranje wilt zeggen dat hij op zijn hoede is en rood heeft als betekenis dat hij van je aanwezigheid weet heeft en naar je op zoek is. Het enige verschil met de stealth van de hierboven vernoemde games en Manhunt is dat het daar interessant blijft en het bij Rockstar’s nieuwe game snel verveelt.

Het stadje waar je in ronddoolt is wel schitterend weergegeven. Dan heb ik het niet rechtstreeks over de kwaliteit van de graphics maar over de sfeer die geschept wordt door Rockstar. Grillige kleuren, zwerfvuil dat her en der verspreid ligt, graffiti op de muren, verlaten huizen, … Het draagt allemaal bij tot de grimmige sfeer van het spel. Ook het geluid dat grotendeels bestaat uit kreten van andere personen en zenuwachtige muziek brengen je in de sfeer om lekker te gruwelen.

Als je veel geduld en zin hebt in een lekker creepy spel dan is Manhunt waarschijnlijk je ding. Wanneer je meer op een stealth game zoals Hitman of Splinter Cell hoopte kom je bedrogen uit. Manhunt overtuigt niet echt en komt dus ook niet boven de middelmaat uit.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Manhunt
geplaatst in: PC, Reviews, Rockstar Games
tags: ,


Leave a Reply