gaming sinds 1997

Mario Kart: Double Dash

Mario Kart: Double Dash werd door Nintendo gepromoot als de beste GameCube titel van de voorbije eindejaarsperiode. De concurrentie was echter heel erg groot door titels als F-Zero GX en Star Wars: Rogue Squadron 3: Rebel Strike. Zijn Mario en zijn kompanen de hype waard of zal de game tenondergaan aan de hooggespannen verwachtingen?

Mario Kart: Double Dash (MK: DD vanaf nu) is reeds het vierde deel van de befaamde Mario Kart reeks. Die reeks begon met Super Mario Kart op de ondertussen antieke SNES en kreeg met Mario Kart 64 een vervolg op de Nintendo 64 console. In 2002 debuteerde de meest beroemde loodgieter aller tijden op de Game Boy Advance met Mario Kart: Super Circuit, een erg succesvolle handheld-titel.

Eerste indrukken

Wanneer je het spel voor het eerst opstart, zie je direct een indrukwekkend en hectisch beginfilmpje, waarin je de verschillende Nintendo-personages ziet racen en strijden om de eerste plaats te bemachtigen.
Eens in het hoofdmenu krijg je de mogelijkheid om met maximaal 4 spelers op 1 console te spelen. Het single player gedeelte bestaat uit 2 verschillende speltypes: Time Trial en Grand Prix. De eerste spreekt voor zichzelf: gewoon tegen de klok rondjes afleggen. Veel interessanter is de Grand Prix modus waarin je keuze kan maken uit 3 cups (er zijn er nog 2 te unlocken) en 3 verschillende moeilijkheidsgraden (50cc, 100cc en 150cc). Elke cup bestaat uit 4 races; het team met het meeste punten na die 4 ritten wint. Jaja, ik schreef team, want in deze game zal je nooit alleen rijden. Je racet altijd samen met een teamgenoot op 1 kart. Het personage vooraan bestuurt het voertuig, terwijl diegene achteraan de wapens bedient.

Hasta la vista, baby!

Het arsenaal dat tot jouw beschikking staat is erg verschillend van het wapentuig dat je tegenkomt in een gemiddelde First-Person Shooter. Geen pistolen, shotguns of bazooka’s in dit spel maar schildpaddenschilden, bananen en paddenstoelen om je tegenstanders het leven zuur te maken! Mwuhaha! Elk karakter heeft ook een speciaal wapen. Mario en Luigi schieten vuurballen af, terwijl Bowser en Bowser Jr. het gevreesde, gigantische super-spijkerschild met zich meedragen. Meer dan genoeg vuurkracht om elke tegenstander een stevig pak rammel te geven. Naast unieke wapens heeft elk personage zijn of haar unieke racebolide. Sommigen zijn al beschikbaar bij de start van het spel, maar de meeste zul je moeten vrijspelen door cups te winnen. Omdat alle wagens er cool uitzien zal je blijven spelen tot je alles unlocked hebt.

Hou het zaakje onder controle

De controls voor dit spel zijn erg intuïtief en iedereen zou na een half uurtje spelen alles moeten doorhebben. Je bestuurt de kart met de analoge stick en geeft gas met de A-knop. Remmen doe je dmv de B-knop in te drukken. Je kan je wapens bedienen met de X- en Y-knoppen en een “powerslide” uitvoeren door de schouderknoppen ingedrukt te houden. Een powerslide is erg handig in een bocht aangezien je dan geen snelheid verliest. Wel opletten dat je niet per ongeluk een spin maakt.

Mario Party!!

Ongetwijfeld het sterkste punt aan deze MK: DD is zijn fenomenale multiplayer. Je kan kiezen om tegen elkaar te spelen of zelfs 2 tegen 2. Deze laatste is een van de beste gamemodes ooit uitgevonden. Elke speler bestuurt slechts 1 karakter en je zit samen met je teammate in een karretje. Dat dit garant staat voor pure fun had je waarschijnlijk al door ;) Ook de Battle mode is reden tot juichen. In deze spelvorm moet je niet als eerste over de finish rijden, maar elkaar aan gort knallen in speciaal daarvoor ontworpen arena’s. Wanneer jij en een vriend toevallig elk een Cube met Breedband Adapter en Double Dash bezitten, en daarenboven een netwerkkabel hebben dan kunnen jullie je verheugen op een potje Mario Kart over een netwerk. Deze laatste spelmodus heb ik echter nog niet kunnen testen omdat ik niet in het bezit ben van een BA.

Horen, zien en goedkeuren…

De graphics van Mario Kart zijn van een absoluut topniveau. Erg rijke, felle kleuren, gedetailleerde texturen en goed ontworpen parcours zorgen ervoor dat dit een van de mooiste spellen op Nintendo’s kubus is. Sommigen onder jullie zullen natuurlijk opperen dat alles er weer “kiddy” uitziet. De ontwikkelaars hebben natuurlijk nooit de bedoeling gehad om enorm realistische graphics op je scherm te toveren en dat is maar goed ook. Het ziet er allemaal mooi uit en de kleurrijke omgevingen passen perfect bij het luchtige sfeertje van het spel. Ook de realistische geluiden van de wagens, de kreetjes die de personages slaken en de andere geluidseffecten zijn top. Jammer genoeg kan van de muziek niet hetzelfde gezegd worden, de vrolijke deuntjes passen perfect bij het spel maar gaan jammer genoeg na verloop van tijd irriteren, een minpuntje dus.

Mario Kart: Double Dash is een echte topper, zonder enige twijfel. Het spel zal je zeker boeien in de koude, saaie en lange winternachten en wanneer je enkele vrienden uitnodigt om een dagje te gamen, zul je ongetwijfeld een geweldige tijd beleven met de sublieme multiplayer mode. Ook de graphics en geluidseffecten zijn super. Jammer genoeg gaat de muziek na een tijdje irriteren en is de single player niet van de langste. Dit wordt echter goedgemaakt door de hoge herspeelbaarheid. Een echte must voor elke GameCube eigenaar.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Mario Kart: Double Dash
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply