gaming sinds 1997

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story

Mario is helemaal terug. Niet alleen maakt hij van de Wii weer een speeltuin voor platformliefhebbers met New Super Mario Bros. Wii, maar bovendien trakteert Nintendo ons op een nieuwe Mario RPG voor de Nintendo DS. Of moeten we zeggen een Mario, Luigi en Bowser RPG?

In Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story zal je immers evenveel tijd doorbrengen met het spelen van de gewelddadige Bowser, als je de twee loodgietersbroertjes mag besturen. Die laatste twee worden overigens in het begin van het spel, net als Prinses Peach en nog een hoop andere figuren en spullen opgezogen door eeuwige aartsvijand Bowser! Het gevolg is dat je de helft van het spel doorbrengt in zijn maag, darmen, spieren en andere ledematen en dat je zal moeten samenwerken om het avontuur tot een goed einde te brengen.

De reden voor al deze problemen is Lord Fawful, die ook al zijn opwachting maakte in Superstar Sage op de Game Boy Advance. Het kwaadaardige, en o zo grappige, genie neemt Mushroom Kingdom over, net als het kasteel van Bowser en zijn trouwe helpertjes. Met deze nieuwe vijand verenigen de rest van de figuurtjes zich en trekken ze er samen op uit om het vliegende rotzakje op zijn plaats te zetten.

Wat vooral opvalt voor een RPG die vele onwetende zielen zouden omschrijven als kiddy, is de kwaliteit van het verhaal, de personages en de dialogen. Als ik mij niet vergis is dit het grappigste game dat ik in 2009 gespeeld heb. Fawful spuit constant overstaanbare grammaticale nonsens, Bowser hangt de overmoedige rotzak uit maar moet wel verdragen dat zijn tegenstanders in zijn buik zitten en dat zij bepalen of hij bepaalde opdrachten tot een goed einde kan brengen, en ook nieuwkomers zoals Starlow en enkele Franstalige blokachtige personages, inclusief reusachtige hond, voegen hilariteit en verrassing toe aan alle dialogen en geïnspireerde situaties. Meer dan de moeite waard dus dit verhaal, ondanks het feit dat het natuurlijk een lineaire bedoeling blijft. Maar als het zo goed, uniek en constant meeslepend is als in dit spel, dan maalt daar geen kat om.

Wie reeds een Mario RPG gespeeld heeft, zal zich snel thuis voelen. Het grootste verschil is dat je zoals gezegd steeds kan wisselen tussen Bowser, die rondloopt op het bovenste schermpje in de normale spelwereld, en Mario & Luigi die zich binnenin Bowser nuttig maken op het onderste scherm van de DS. Ook zal er vaak interactie optreden tussen deze twee werelden. Zo moet je met Mario bijvoorbeeld de spieren van Bowser opladen zodat hij bovenaan zijn kasteel kan verplaatsen, krijg je de opdracht om Bowsers pruttelende vlammen weer te laten werken, of moet je in zijn maag zo snel mogelijk alles verteren wat hij bovenaan zowaar nog sneller binnenspeelt. Later kan je ook het lichaam van de grote geschilde verlaten, maar daarover verklappen we niet teveel.

Alhoewel dit een RPG is, is de gameplay erg vlot en actierijk. De controls zijn zoals bij elke Mario game perfect afgesteld, en maken goed gebruik van zowel de knopjes als de gevoeligheid van het schermpje. Dat is nodig ook, want de gevechten vereisen een goeie timing, naast een mooi gebalanceerde dosis tactiek. Je zal weer moeten springen om zaken te ontwijken of vijanden af te maken, je krijgt de hamer om tegenstanders mee af te kloppen of hun aanvallen mee af te slaan, maar je kan die spullen ook gebruiken buiten de gevechten om Mario klein te slaan zodat ie puzzels kan oplossen. Ook kan je weer op elkaars schouders staan, extra hoge sprongen uitvoeren of gebruik maken van de wind door middel van een wentelsprong.

Terug zijn eveneens de speciale aanvallen die stuk voor stuk grappig zijn en heel goed uitgebalanceerd: krachtig maar ook tricky om uit te voeren en broodnodig bij het knokken met de bazen. Die laatste zijn overigens stuk voor stuk uniek, taai en een plezier om tegen te spelen. Bovendien leken me de save points en mogelijkheden om gevechten onmiddellijk te herspelen (via een terugspoelklok) een stuk beter verdeeld dan in de vorige Mario RPG. Goed werk!

Bowser speelt op een gelijkaardige manier, maar zoals het hoort maakt hij geen gebruik van sprongetjes of snelle moves, maar van zijn ontvlambare adem en brute vuistenwerk. Objecten die in de weg staan knok je dus gewoon aan stukken! Ook hij heeft enkele speciale aanvallen en bovendien kan Bowser zijn tegenstanders, of stukken ervan, opzuigen. Dit kan je extra health opleveren, maar soms is het ook nodig om tegenstanders deels in te slikken zodat Mario en Luigi binnenin het werk kunnen afmaken vooraleer je bovenaan verder kan met het volgende deel van de tegenstander. Tenslotte kan je op bepaalde momenten de reus nog gigantischer maken waarna je de DS op zijn zij moet houden en zo grote gevaren met gemak kan afslaan. Je hoort het, niet alleen vormt de gameplay een perfect geheel met het verhaal, maar ook de interactie tussen alle personages is fantastisch uitgewerkt, en aan variatie aan gameplay en originaliteit is er geen gebrek.

Wie dat echter nog niet genoeg vindt, kan ook nog op zoek gaan naar heel wat verborgen items, minigames spelen en spulletjes verzamelen. Die laatste kan je gebruiken om je personages mee uit te rusten. Zoals in elke RPG kan je zo je statistieken verbeteren (je stats verhogen natuurlijk ook per level dat je stijgt door het verzamelen van XP), maar laten we eerlijk zijn: heel erg diep uitgewerkt is dit aspect van het spel niet. Maar alweer brengt het de nodige afwisseling, en wat er is, werd tot in de puntjes uitgevoerd. In tegenstelling tot grotere, zogenaamde ‘serieuze’ RPG’s moet je je hier wel niet verwachten aan veel vrijheid, noch een grote reden om het spel een tweede keer uit te spelen. Na de eerste keer heb je het meeste wel gezien, maar wie nog niet genoeg heeft aan zoveel kwaliteit, is gek!

Een uniek verhaal, meeslepende en gevarieerde gameplay, prachtige personages met knotsgekke dialogen, tot in de puntjes afgewerkte muziek, geluid en graphics, en originaliteit om tien andere games mee te vullen: wie nu nog geen zin heeft gekregen om deze Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story te gaan halen, die geeft beter zijn of haar DS aan iemand anders.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply