gaming sinds 1997

Mario Party 9

De verrassingsfactor van de nieuwe Mario Party 9 zou natuurlijk altijd beperkt gebleven zijn. De langlopende reeks mini-games is bovendien een perfecte match met de familieconsole die de Wii (soms jammer genoeg) altijd is gebleven. Dat de vernieuwing is blijven steken in een nieuw likje verf en verbeteringen die de ervaring nog leuker en vloeiender maken is lekker meegenomen. Desalniettemin blijft het een spel dat je alleen met vrienden zal spelen om wat onnozel te doen, of met de kroost natuurlijk!

Doelstelling blijft zoals steeds het verzamelen van sterren door het bordspel af te werken waarop de vele mini-games verspreid zitten. Een groot verschil met vroeger is dat iedereen nu samen in een voertuigje zit en iedereen dus altijd samen vooruit gaat. Om beurt neem je wel de leiding in wat er gebeurt en pluk je daar de vruchten van, of je draagt de gevolgen. Overigens zijn die werelden waarin je je verplaatst erg kleurrijk en dynamisch zodat ook dit bordgedeelte de kleinsten kreetjes van plezier zal doen slaken.

Wie al wat ouder of erg competitief is, zal meer dan eens afzien. Geluk is namelijk een erg belangrijke factor. Zeker gezien sommige vakjes in één keer de stand overhoop kunnen gooien zonder dat je er iets kan aan doen. Deze chaos past echter mooi in het concept en zorgt voor de nodige hilariteit waar nodig. Gewone vakjes bezorgen je punten of trekken er af, sturen je vooruit of ergens door en ze zijn ook de startpunten van de mini-games natuurlijk.

Die komen in grote variatie, van meer rustige opdrachten zoals geheugenspelletjes en andere puzzels tot meer actieve zoals races in allerlei voertuigen tot zelfs robots, rennen en behendigheidsparcours, dingen waarbij je door hoepels moet springen op je dolfijn of ze net moet opvissen uit een zwembad en natuurlijk heel wat spelletjes waarin je tegenstanders van hun sokken moet knallen of duwen. Altijd wordt de Wii remote op leuke en diverse manieren gebruikt en soms moet diegene die aan de beurt is het opnemen tegen de rest zodat er altijd wel iets nieuws te beleven valt.

Ook spannend en grappig zijn de baasgevechten die je nu en dan moet afwerken. Daarbij is het altijd zaak om de baas te verslaan maar tegelijk ogen op je rug te hebben om je tegenstanders te ontwijken of ze net zelf weg te spelen. Altijd de nodige competitie verzekerd en met z’n vier op de zetel gaat het er dan wel extra plezierig aan toe!

Ook is het zo dat je door veel te spelen punten verdient waarmee je dan weer hopen dingen kan vrijspelen. Stom van Nintendo is wel dat een deel van de borden en mini-games gelockt blijft tot je de saaie campagne op je eentje hebt doorlopen. Vreemd want wie doen ze daar een plezier mee? Dit is geen game dat je op je eentje speelt in elk geval, of je moest tot de jongste gamers behoren.

Deze Mario Party 9 is dus eigenlijk wat de titel zegt. Weinig nieuws onder de zon in party-land, maar wel een spel dat perfect is als je een avondje wil onnozel doen met de vrienden en tjokvol mini-spelletjes zit. Dat je de campagne eerst ’s moet doorlopen is een minpuntje, maar zowel de visuele afwerking als de guitige sfeer maken dat meer dan goed. Wie dus die mini-games nog niet kotsbeu is kan deze zeker toevoegen aan de collectie. “Goed in zijn genre” heet dat dan!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Mario Party 9
geplaatst in: Nintendo, Reviews, Wii
tags: , ,


Leave a Reply