gaming sinds 1997

Mario Party DS

Mario en die andere figuurtjes zijn weer terug in een spel dat het klassieke gezelschapsspel weer wil doen opleven, maar dan in virtuele vorm.

Mario, zijn vrienden en vijanden worden in de val gelokt door Bowser, waarna die hen allen verkleint en buitengooit. Dt kunnen ze niet over zich heen laten gaan en dus gaan ze terug op weg naar Bowsers kasteel. Onderweg moet de groep echter nog een aantal problemen oplossen die gecreeërd zijn door andere slechteriken.

Tot zover het achtergrondverhaal. Bij elke etappe op de route wordt een spelbord geopend, waarna de strijd kan beginnen. De winnaar is diegene die de meeste sterren verzamelt en hij/zij kan aldus als superster het tegen de eindbaas opnemen. Op die manier wordt er van spelbord tot spelbord gegaan, totdat de groep aan Browsers kasteel komt. Op dat spelbord spelen vier personages tegen elkaar, zoals dat zou gebeuren in een klassiek gezelschapsspel. Eerst worden de dobbelstenen gegooid om te bepalen wie begint en dan speelt ieder om beurt.

Afhankelijk van het vakje waar je personage op terechtkomt, krijgt of verliest hij/zij geld. Muntjes hebben wel degelijk belang, want iedere ster kost geld. Een ster wordt telkens willekeurig ergens op het bord geplaatst en wanneer ze gekocht wordt door iemand, komt er ergens anders een nieuwe tevoorschijn. Er zijn ook een aantal speciale vakjes, zoals die van Bowser. Hij verschijnt dan even in het spel om muntjes (of zelfs een ster) af te pakken. Overigens laat Bowser de speler die aan het verliezen is na een specifiek aantal beurten ook altijd even aan zijn rad draaien, wat resulteert in een bepaalde bonus voor die speler.

Nadat ieder zijn beurt heeft gespeeld, is er een ronde voorbij en begint telkens een gevecht (lees: minigame), waarbij de winnaar(s) extra muntjes krijgen. Afhankelijk van de kleur van het vakje waarop een personage staat, is de minigame allen tegen allen, twee tegen twee of zelfs drie tegen een. Bij die laatste variant krijgt die ene wel extra voordelen, opdat iedereen dezelfde kans heeft om te winnen.

Mario Party DS bevat een overvloed aan gevarieerde minigames en het zijn nog leuke ook! Sommige worden enkel met de knoppen gespeeld, andere enkel met de stylus en voor enkele is de microfoon nodig. Werkt die bij jou niet zo goed, dan kan je op voorhand instellen dat die minigames uitgesloten worden, net zoals je ook de moeilijkere kunt uitsluiten. De spelletjes doen een beroep op al je vaardigheden: soms is alleen geluk nodig, andere keren weer snelheid of goede reflexen.

Dit is een leuke game, zolang je het met vrienden kan spelen. De AI is namelijk vrij voorspelbaar, niet altijd even slim en wint bovendien nooit van de eindbaas (waardoor het betreffende spelbord opnieuw wordt opgestart). Het verhaal is te onbelangrijk om van de singleplayer toch nog een leuke ervaring te maken. Het is ook zo dat er niet veel spelborden zijn en dat ze op elkaar gelijken, waardoor het wel eens snel voorbij zou kunnen zijn.

Er zijn ook nog enkele extra’s. Buiten de eerder vermelde minigames mode, kan je ook nog aan de slag met een aantal puzzels uit de Mario Party-serie, met of zonder vrienden, en een aantal speltypes alleen voor multiplayer.

Mario Party DS is een typisch Mariospel. Hou je van Mario en zijn vriendjes en speel je graag multiplayer, dan is deze game iets voor jou. Wie niet beantwoordt aan dat profiel, zoekt beter iets anders.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Mario Party DS
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply