gaming sinds 1997

Mario Slam Basketball

Basketbal is reeds vele malen ‘geport’ naar de virtuele wereld en slechts bij een minderheid van de games is men erin geslaagd om dit op een succesvolle manier te doen. Denk maar aan de 2K Sports NBA’s of de NBA Street-reeks, stuk voor stuk de moeite waard. Jammer genoeg zijn er ook gedrochten als NBA Live die het een stuk minder goed doen. Het idee blijft echter gelijk: basketbal zo realistisch mogelijk laten aanvoelen (behalve dan in NBA Street, maar dat hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad waarop je speelt), maar nooit eerder werd iets geprobeerd als dit. Eerder werd er reeds een voetbalspel gemaakt met de Nintendo-helden in de hoofdrol en nu is basketbal aan de beurt. Hoort deze game bij de gedrochten of eerder bij de toppers?

Zoals ik eerder al verklapte, is dit ‘gewoon’ een basketbalspel, maar op z’n Mario’s. Mario, Luigi, Peach, Yoshi, Wario, Donkey Kong, … noem maar op, ze zijn van de partij om een totaal wacko potje basketbal te spelen op veldjes, verspreid over het hele Mushroom Kingdom. Die wedstrijden bestaan uit twee ploegen met elk een totaal van drie spelers die het tegen elkaar opnemen.Het feit dat je met drie spelers speelt is nog niet zo ongewoon, wat echter wel ongewoon is, is de manier waarop je punten verdient en de manier waarop je verdedigt.

Eerst het scoren: in een normaal basketbalspel moet je gewoon de bal door de ring krijgen, waarmee je 2 punten verdient. Hier werkt het echter totaal anders. In Mario Slam Basketball verdien je centen in plaats van punten. Als je een dunk doet verdien je bijvoorbeeld 10 coins, bij een shot krijg je er 30, enz. Je kan het aantal punten dat je kan verdienen met één gescoorde goal echter opkrikken door nog meer centjes te verzamelen voor je je richting doel begeeft. Op het veld vind je verschillende blokjes met een vraagteken op, net zoals je die vindt in zowat iedere Mario-game (alleen liggen ze hier op de grond en zweven ze niet tussen hemel en aarde). Als je erover dribbelt krijg je extra centen en hoe meer je op een blokje dribbelt, hoe meer centjes je krijgt natuurlijk. Wanneer je vindt dat je voldoende geld bijeen gespaard hebt ga je naar die ring en pomp je de bal erdoor (let wel op dat je onderweg de bal niet kwijt raakt).

Ok, nu weten we hoe we punten moeten maken, maar hoe moeten we de tegenstander beletten van hetzelfde te doen? Simpel, steel de bal door hem een mep te verkopen of voorwerpen naar zijn kop te smijten (die je als verdediger uit de ‘?’-blokken kan halen door er overheen te lopen). Mocht die tegenstander nu toch de kans krijgen om de bal richting doel te werpen kan je nog steeds proberen om het schot te blocken.

Al die dingen kan je doen door gebruik te maken van je D-pad en je stylus, meer niet. De D-pad gebruik je om je personage te laten lopen, de stylus voor al de rest. Shots, dunks, meppen verkopen, voorwerpen gooien, …echt alles, dus ook dribbelen. Jij bepaalt me het pennetje waar je de bal dribbelt ten opzichte van het mannetje en hoe snel je dribbelt. Laten we stellen dat je in de rechterbovenhoek snel tikt met het ding. Je personage zal dan snel rechts voor hem dribbelen. Op die manier kan je pogingen tot het stelen van je bal proberen ontwijken. Je kan ook tijdens het voorbereiden van je shot de bal wat in het rond bewegen om opnieuw de tegenstander te beletten om de bal af te pakken. De controls zijn met andere woorden redelijk uitgebreid, maar toch ook eenvoudig gehouden.

Daarnaast is er ook nog een challenge mode, waar je 100 coins moet verzamelen door ze uit de blokjes op de grond te dribbelen (dus niet door doelpogingen) en daarna naar de eindmeet te lopen en dat alles zo snel mogelijk. Meer is er niet aan.

Ook de graphics en het geluid zijn in orde. Ze zijn zowat te vergelijken met Mario Kart DS. Mario Slam Basketball biedt relatief goede beelden, toch voor het genre en de visuele stijl (het gaat hem hier immers nog steeds over cartoons). Hetzelfde geldt voor het geluid, de botsende bal, piepende schoenen, … alle typische basketbal geluiden zijn aanwezig.

Conclusie: Mario Slam Basketball is een relatief vernieuwend spel wat betreft controls en opvatting van de sport. De vraag is echter: hoe lang kan het blijven boeien, aangezien het relatief repetitieve gameplay betreft? Mede dankzij de zeer korte leercurve en de moeilijkheidsgraad van het spel zelf, kan je met gemak je eerste wedstrijd winnen. Al bij al blijft het toch een leuk spel, vooral door de besturing.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Mario Slam Basketball
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply