gaming sinds 1997

Mario Smash Football

Na ongeveer 25 jaar zou je denken dat Mario al bijna alles gedaan heeft dat je met hem kan doen. En ja hoor, nu speelt hij zelfs voetbal. Na al deze jaren dat ze met zijn voeten gespeeld hebben, kijkt hij voor het eerst een beetje serieus (ja, ja, je verwacht het niet hé). Bovendien gaat hij deze keer zelfs modieus door het leven. De outfits lijken wel gesponsord door Bikkembergs!

Vanaf de eerste wedstrijd was het overduidelijk. Dit spel lijkt wel heel erg veel op “World Cup”, een uitermate verslavend spelletje dat uitgebracht is in 1990 voor de Nintendo 8 bit console (NES). De regels waren heel simpel: zoveel mogelijk scoren en zoveel mogelijk tegenspelers onderuit halen. Buitenspel bestond niet en er liep geen scheidsrechter op het veld, dus je kreeg nooit een gele of rode kaart. En te zeggen dat op de cover van de doos de legendarische woorden stonden: “Realistic soccer with an international flavor”.

Als je met Mario Smash Football een realistisch voetbalspel verwacht, kom je dus al heel snel bedrogen uit! Je kan wel eens dribbelen of een mooi één-tweetje uitvoeren, maar voor de rest haal je het best zo gemeen en vuil mogelijk voetbal uit de kast om de wedstrijden te winnen. Alhoewel je bij “World Cup” de tegenstanders kon neerhalen totdat die bleven liggen (KO), zijn er bij Mario Smash Football toch enkele aanpassingen gebeurd.

Zo kan je de doelman niet tackelen en gaan de spelers altijd terug opstaan en verder spelen. Ook kan je vanaf nu een speler omver rammen op twee manieren: met een gewoon duwtje of met een agressieve tackle. Een duwtje kan nooit kwaad, maar een tackle doe je best enkel als de tegenspeler de bal aan de voet heeft. Zoniet krijgen jouw tegenstanders een speciaal voorwerp dat ze kunnen gebruiken gedurende de wedstrijd. Zo zijn er bijvoorbeeld schilden om af te vuren en je omver te kegelen, schilden waardoor je in een ijsblok verandert, bananenschillen waarop je uitglijdt, bob-omb’s om je de lucht in te blazen,… Het goeie nieuws is: ook jij kan met deze voorwerpen je tegenstander het leven zuur maken!

Ook het superschot uit “World Cup” komt in dit spel aan bod, alleen wordt het nu een Super Strike genoemd. Als je de knop om te schieten lang genoeg indrukt, verschijnt er een metertje op je scherm. Aan beide kanten is er een groene zone en de bedoeling is uiteraard om twee keer op het juiste moment te drukken. Zo laad je jouw krachten op en kan je eventueel een Super Strike doen. Eventueel, want als je niet perfect in de groene zones zit, kan je schot mislukken. Voer je het schot wel perfect uit, dan kan de doelman de bal onmogelijk stoppen en telt de goal zelfs dubbel. Lekker frustrerend dus als je net voor het einde van de match nipt aan het winnen bent en de tegenstander scoort met een Super Strike!

Maar mannekes (“Voader?”), opgepast! Enkel het hoofdpersonage van je team kan een Super Strike uitvoeren. Hiervoor kan je kiezen uit enkele oude bekenden, die elk een eigen speelstijl (offensief, defensief of tactisch) hebben. Zo speelt Mario gebalanceerd, Donkey aanvallend en Yoshi eerder verdedigend. Omdat je maar moeilijk alleen op het veld kan gaan staan, wordt je team aangevuld met een krokodil als doelman en drie toads, koopa troopa’s, birdo’s of hammer brothers. Uiteraard hebben ook zij andere kwaliteiten. Een evenwichtige keuze maken is dus vrij belangrijk.

In Mario Smash Football kan je kiezen uit verschillende speltypes: Grudge Match, Cup Battles, Super Cup Battles, Custom Battles en Strikers 101. Bij een Grudge Match stel je jouw team samen, kies je een veld en ben je onmiddellijk klaar om een wedstrijdje te spelen tegen enkele vrienden of de computer. De Cup Battles en Super Cup Battles zijn tornooien waarbij je tegen iedereen in jouw poule moet spelen en afhankelijk van het tornooi ook nog eens de brackets moet winnen. De Cup Battles bestaan uit vier verschillende evenementen: Mushroom Cup, Flower Cup, Star Cup en Bowser Cup. Eens je hiervan de Bowser Cup gewonnen hebt, komen de Super Cup Battles vrij.

Het Custom Battles speltype laat je toe om jouw eigen tornooien samen te stellen. Zo kan je instellingen wijzigen waardoor de verliezer er telkens uit ligt en geen kans krijgt om nog tegen de anderen te spelen. Heb je de besturing of een bepaalde beweging nog niet goed onder de knie, dan kan je deze oefenen bij Strikers 101.

Tijdens de Cup-wedstrijden worden gegevens bijgehouden zoals het aantal wedstrijden dat je gespeeld hebt, hoeveel doelpunten je al gemaakt hebt, het aantal Super Strikes, … Voor elke categorie zijn er ook mijlpalen. Als je een bepaald aantal bereikt, krijg je daar dus ook nog een beker voor. Verwacht je echter niet aan een stevige uitdaging. Als je de Cup Battles en Super Cup Battles uitgespeeld hebt, heb je zeker al genoeg gespeeld om alle mijlpalen te behalen.

Alhoewel je aan de multiplayer heel veel plezier kan beleven, is de singleplayer van Mario Smash Football ondermaats en veel te kort. Op luttele uren kan je de volledige singleplayer-mode uitspelen. Uiteraard kan je het niveau van de computer wat hoger zetten, maar dat verhoogt de herspelbaarheid niet. Grafisch kan je zo’n spel natuurlijk niet vergelijken met één van de Xbox360, maar het oogt wel goed. Bovendien heeft Nintendo het spel ietsjes donkerder gemaakt en de personages kijken allemaal wat serieuzer. Het is niet iets waarop de meeste gamers zitten te wachten, maar het is wel wat toepasselijker voor zo’n voetbalspel. Een overmatig vrolijke Mario met regenboogkleuren op de achtergrond zou je voor minder tackelen natuurlijk!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Mario Smash Football
geplaatst in: GC, Nintendo, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply