gaming sinds 1997

Master Rallye

Toen ik op een mooie dinsdagavond, na een dag vol lichte migraine, een pakketje van ABCSoft in mijn brievenbus vond, wist ik reeds dat het tijd werd mijn toetsenbord klaar te stomen voor een review van Master Rallye, een race sim (maar dat had u ongetwijfeld al door, want u is een intelligent publiek).

Even iets rond de historiek van de echte Master Rallye. Dit is een race tussen Parijs en Moskou of andere bestemmingen, dus een afstand van ettelijke honderden km, die in 10 dagen dienen te worden afgelegd. Dit gebeurt uiteraard met voertuigen die geschikt zijn om ruw terrein te bedwingen. Bekijk het een beetje als de ‘Paris – Dakar’, maar dan oostwaards in plaats van naar het warme zuiden.

Het spel zelf heeft zich gebaseerd op deze rally. Ook hier enkel off-roaders als virtuele benzinezuipers, verdeeld in 3 klassen:
T1 : standaard 4×4 fabrieksmodellen, diegene die je dus in de winkel zou kunnen gaan kopen…
T2 : aangepaste 4×4 modellen waar een opgevoerde motor, race vering, enz. in geplaatst zijn.
T3 : Prototypes of zwaar aangepaste voortuigen. Ook de buggies (neen niet de kinderwagens… sickos!) kan je hier vinden.
Je begint het spel met 3 T1 wagens, waarmee je een aantal losse rally’s moet winnen. Dit doe je om meer wagens beschikbaar te maken (die gewoonlijk beter zijn!), en uiteindelijk de “Master Rallye” mode voor die klasse vrij te geven. Win je ook deze “Master Rallye” in de T3 klasse, dan krijg je toegang tot de “Invitational” en de beste wagen in het spel. De invitational is zowat het zwaarste parcours, met de beste tegenstanders: de bijkomende wagen zal dus welkom zijn… (welke wagen dat is ga ik niet verklappen… ‘k weet het zelf nog niet ;) )

Elke wagen heeft zo zijn sterke en zwakke kanten: de ene stuurt beter, maar heeft zwakkere vering en trekkracht, de andere net andersom. Het is dus kiezen voor een fijn uitgebalanceerde wagen, die geschikt is voor de race die je te wachten staat. Ze zijn ook individueel aanpasbaar, dit wil zeggen dat je met een aantal instellingen van onderdelen kan ‘spelen’. Een sinecure, als je weet dat elke aanpassing zijn weerslag heeft op de prestaties van het voertuig! Het systeem hiervoor gebruikt is vergelijkbaar met dat van de ‘Gran Turismo’ serie, maar dit is naar mijn persoonlijke mening niet echt goed geslaagd. De uitleg bij de verschillende onderdelen is te summier zodat teruggrijpen naar de handleiding noodzakelijk blijkt. Ook een kleine uitleg per track zou de afstelling van je wagen iets gemakkelijker maken.

De terreinen zijn niet aan de gastlanden gekoppeld, en om héél eerlijk te zijn redelijk teleurstellend qua steil. Een beetje meer eigenschappen van de gastlanden had welkom geweest, en had vooral de sfeer van het spel ten goede gekomen. Wel is het fijn dat je af en toe het parcours kan verlaten om een “shortcut” te nemen… al kan dit je soms wel eens zuur opbreken: het terrein is zéér ruw, en verder hobbelen op veringen waar de rek uit is… ik ken wel aangenamere dingen!

De gameplay zelf:

Ik heb dit spel getest met mijn Microsoft Sidewinder Precision Racing Wheel, en ik moet zeggen dat dit spel geslaagd is als het over controle van de wagen gaat. Zoals eerder vermeld, heeft elke wagen zijn eigen temperament, en dat vertaalt zich zeer goed in het spel. Toch worden stuurfoutjes redelijk zwaar bestraft: je staat meermaals met je neus in de verkeerde rijrichting… Toch duurt het niet lang tot je het nodige “fingerspitschengefül” vast hebt om races tot een goed einde te brengen. Ook de verschillen in rijstijl tussen de verschillende klasses van wagens geeft een extra aan het spel.

Toch spijtig dat de motorgeluiden dezelfde zijn voor alle wagens. Ook de achtergrondmuziek is, en nu druk ik me beschaafd uit, ronduit enerverend, maar dat kan te maken hebben met mijn persoonlijke smaak… De achtergrondgeluiden zijn slecht gebalanceerd: je hoort constant een gepiep dat volgens mij een benadering van slecht geoliede veringen moet voorstellen. Alleen spijtig dat dit ook hoorbaar is als de wagen stilstaat…

Op het scherm zelf zie je onderaan een balk dat de positie van je tegenstanders weergeeft. Ook heb je bovenaan links een indicatie met hoeveel seconden je voor/achter je tegenstanders ligt. Wat handig is de “GPS” indicator: deze geeft aan in welke richting het parcours ligt, een “uitstapje” in de omgeving van de track is dus niet erg, je vind steeds de correcte weg terug! Mocht zulk uitstapje fout aflopen, dan kan je met een druk op de knop je wagen terug op de baan laten plaatsten, maar dit natuurlijk ten koste van seconden.

De multiplayer kon yours truely niet testen wegens verdacht weinig gegadigden die via Gamespy te bereiken waren. Gamespy staat in voor de communicatie tussen de gamers die een wedstrijdje willen rijden. De installatiefiles staan zelfs mee op de CD-rom, toch moet je upgraden naar de laatste versie, maar dit is normaal gezien voor de meesten onder u niet meer nodig (de moderne gamer is normaal gezien met alles up-to-date… kuch kuch).

Toch is het fijn te weten dat ook de makers er aan gedacht hebben dat sommigen ook graag eens tegen een ander mens racen!

Vergelijken met rally games zoals Colin McRae zou dit spel in een verkeerd daglicht zetten, het spel is wel een racer maar in mijn opinie van een andere categorie. Ikzelf ben vooral te spreken over de manier van racen, al hadden stuurfoutjes misschien iets minder “afgestraft” mogen worden…

Toch ben ik minder te spreken over de manier dat dit spel aan de man gebracht wordt, en dan heb ik het over de systeemvereisten dat op de doos staan. Ik vrees dat, ondanks de minimum van een 400Mhz processor en een grafische kaart van 16mb die op de doos vermeld staan, je toch een vrij stevige pc zal nodig hebben om dit spel op een redelijk niveau te spelen. Op mijn systeem (dat met z’n 850Mhz en GeForce mx400 met 32mb… niet echt top of the line is) moest ik alle grafische pracht op “low” zetten wou ik op een normale manier spelen, terwijl de doos een “recommended” geeft aan een 700Mhz plaatje… vandaar het ontbreken van specificaties bij deze review.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Master Rallye
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply