gaming sinds 1997

Medal of Honor: Vanguard

“De mensen praten altijd wel over de joden en zo, maar die Duitsers waren ook geen lieverdjes hoor!” Zo zie je maar weer waar Hans Teeuwen allemaal goed voor is. Electronic Arts komt weer aanzetten met een nieuwe Medal of Honor en dan kunnen wij natuurlijk weer met scherp op Duitsers schieten.

Maar wat denken onze Duitse vrienden van deze serie? Hun opa’s en overgrootvaders worden keer op keer in een slecht daglicht gezet. Weegt dat niet zwaar door op hun gemoed en komen daar geen grote littekens op hun ziel van, met catastrofale gebeurtenissen tot gevolg? We vroegen het aan Hans und Dieter, twee Duitse gamers die al jaren geteisterd worden door Wolfenstein met groen bloed en ander ongein.

Fragland: Herren, wat vinden jullie van de serie Medal of Honor?
Hans: Hoewel de serie voor de PSOne alleen maar middelmatige brol uitscheet, groeide ze toch uit tot een monument in zijn genre. Op zich is dat al verwonderlijk, maar de motieven van gamers zijn ondoorgrondelijk. Gans krank doch? Maar op zich is het wel een degelijke shooter, die echter niets nieuws doet.

Fragland: Hebben jullie het moeilijk met de anti-Duitse ondertoon?
Dieter:Es ist wirklich nicht toll, nein… Maar wat moet je er aan doen? WO II speelde zich nu eenmaal grotendeels in Duitsland af en wij waren inderdaad geen lieverdjes. Toch moet het gedaan zijn met die constante fixatie op WO II. Er zijn nog zoveel oorlogen te verkennen. De Balkanoorlog, om er maar eentje te noemen. Buiten Ace Combat hebben nog niet veel spellen zich daar aan gewaagd. En wat dacht je van Medal of Honor: Israeli Takeover? In plaats van met granaten moet je deze keer met stenen gooien. En dan maar lopen natuurlijk… Wel opletten voor overvliegende helikopters in woonwijken, want dat betekent een nare boel. Aber nein, dat ligt te gevoelig! Het gaat natuurlijk wel om een onrechtmatig verkregen stukje grond en met die joodse en moslimextremisten kun je maar beter opletten.

Fragland: over tot de orde van de dag. Hebben jullie Medal of Honor: Vanguard al gespeeld?
Hans: Ja, maar na vier uurtjes heb ik het spel resoluut neergelegd. Niet dat ik er geen zin meer in had, maar je kunt natuurlijk niet eeuwig naar de aftiteling staren. Je hoort het goed, na vier uur knalde ik mijn laatste landgenoot met een gemikt schot door het hoofd en was het Schluss. “Arbeit macht frei”, zeiden ze vroeger, maar veel heeft EA toch niet gearbeitet denk ik.

Dieter: We hebben nog geprobeerd om met twee te spelen. Dus dat ik een geallieerde Amerikaanse soldaat was en Hans een Duitser, maar dat was een maat voor niks. Ik kon net zo goed met een katapult op de drollen van mijn hond schieten, dat zou volgens mij hetzelfde effect gegeven hebben. Nicht toll also.

Fragland: Niet onder de indruk van de spectaculaire landingen uit het vliegtuig?
Dieter: Bist du gar krank? Die landingen konden net zo goed voorgeprogrammeerde filmpjes zijn, want veel inspraak heb je niet. Neen, dit kon echt beter!

Fragland: En hoe zat het met de graphics, sound en gameplay?
Dieter: Ach, middelmatigheid troef natuurlijk. Alleen de soundtrack is subliem te noemen en doet denken aan de grotere films. Knap werk, dat mag je wel zeggen. Grafisch moet je geen wonderen verwachten en de gameplay is solide maar te weinig uitdagend en te rechtlijnig.

Fragland: wat vond je van de eerste missie in Sicilië?

Hans: Daar kon ik toch niet om lachen. Ik heb Geschwister in Italië en die vonden het een laffe streek van EA om Italianen als barbaren af te schilderen. Iedereen weet dat de geallieerden oorspronkelijk in Italië op zoek waren naar het recept voor onsterfelijkheid en ultieme schoonheid, en dat ze dat recept desnoods met geweld zouden krijgen. Gelukkig heeft Italië gevochten voor het recept en de legende gaat dat het recept nu ergens huist in Genk-stad, waar dat ook mag liggen. Ooit vind ik het wel.

Fragland: Uhm… *kuch*… *kuch*. Ik bedenk net dat ik nog enkele interviews heb met skaters die boos zijn op Tony Hawk, rallyrijders die vinden dat Colin Mcrae al lang geen spel meer verdient en de Unie van Loodgieters tegen Mario.

Dan rest er me nog te zeggen dat Vanguard een redelijk middelmatig spel is, dat je misschien eens moet huren maar niet moet kopen. Want zoals Hans und Dieter het al zeiden: Du bist gar krank wann du ein Spiel von 4 Stunden kauft. Mijn excuses voor de belabberde spelling.

De interviewer (Sandro dus) schuilt momenteel in een afgelegen bunker in Genk-stad en wil er niet meer uitkomen uit vrees voor kapers. Je zou voor minder, met zulke looks.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Medal of Honor: Vanguard
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply