gaming sinds 1997

Mega Man Maverick Hunter X

Retro-gaming is in. Heel wat ontwikkelaars brengen oude games opnieuw uit in compilaties, met of zonder extra levels of grafische updates. Vooral de handhelds (Nintendo DS en PSP) blijken zich te lenen tot dergelijke ondernemingen. De recente aankondiging dat we binnenkort oude PS1-spellen zullen kunnen downloaden op onze Memory Stick onderstreept deze trend nog maar eens.

Mega Man Maverick Hunter X kunnen we dan ook gemakkelijk onder dezelfde noemer plaatsen. Als Mega Man X werd dit game een hele tijd geleden reeds uitgebracht op de SNES. Veel gamers onder ons waren toen nog te jong om ervan te genieten of hebben het gewoon gemist. Nu krijgt iedereen echter de kans om het avontuur te beleven op de PSP, inclusief extra content, frisse filmpjes en nieuwe graphics.

In het spel mag je aan het werk met Mega Man, een blauwkleurige spring-in-‘t-veld die in onze contreien misschien minder populair is, maar wereldwijd wel een hele schare fans heeft. De gameplay is die van een 2D actie-platformgame, maar dan net iets volwassener qua toon dan pakweg Mario. Er komt ook wat meer personalisatie en vuurkracht aan te pas! De structuur is eenvoudig te noemen: je kiest een opdracht, knalt een boel kanonnenvoer uit hun zielige bestaan, springt en baant je een weg naar de Boss om die uiteindelijk te vloeren en zo zijn unieke wapen te verkrijgen.

MMX krijgt overigens verhaalgewijs de opdracht om een aantal losgeslagen Reploids op te sporen. Deze Mavericks zijn eigenlijk een soort robotten die de mensen helpen met de dagdagelijkse taken (wassen, plassen, koken …), maar die nu door de perverterende invloed van hun doorslechte collega Sigma op het verkeerde pad geraken. Meer heb je niet nodig als held om je blauwe pak aan te trekken en de wapens om te snoeren.

Naast de hierboven beschreven speltechniek krijg je nog wat extraatjes. Zo kan je nieuwe krachten verwerven, je armour upgraden en je wapen beter maken. De controls storen nooit en zitten lekker strak. Ook het springen loopt als een trein, net als het uitstekende en afwisselende leveldesign dat je constant geïnteresseerd houdt. Met de setting en de gameplay zit alles dus zo snor als je maar kan wensen van een 2D-scroller.

In vroegere tijden waren games heel wat korter dan nu en werd er vooral gerekend op herspeelbaarheid en een hoge moeilijkheidsgraad. Ergens speelt dit feit MMX parten, omdat het game an sich niet erg lang is, maar het is duidelijk dat de makers dit hebben opgemerkt. Zo zijn er verschillende moeilijkheidsgraden, kan je een cool, meer dan 20 minuten durend filmpje unlocken en kan je vooral ook aan het werk met Vile.

Dat speelbaar personage dien je te unlocken, maar deze keer is dit echt de moeite waard. Vile heeft immers erg coole wapens tot zijn beschikking en als je het game met hem afwerkt kan je weer nieuwe wapens unlocken bij de bosses. Op die manier verkrijg je een indrukwekkend arsenaal, inclusief de nodige variaties en speciale mogelijkheden zodat de hardcore gamer het ook naar zijn zin zal hebben.

Het goeie nieuws is echter nog niet gedaan want ook grafisch maakt dit spel indruk. Het uitzicht werd volledig herwerkt met 3D-objecten zonder het klassieke 2D-scrolling-aspect te verraden. Dit zorgt voor een erg strakke en kleurrijke spelomgeving die zo van je schermpje spat. Zelden heb ik zo’n lekkere animaties en aantrekkelijk getekende omgevingen, objecten en personages gezien. Het is old-skool, maar dan met een erg modern jasje eromheen!

Het geluid leek me minder impressionant, maar toch is het helemaal in lijn met de rest van het game en kan je bezwaarlijk zeggen dat het slecht is. Leuk, maar niks meer.

Mega Man Maverick Hunter X bewijst dat retrogaming meer kan zijn dan het opnieuw uitbrengen en uitmelken van oude spelletjes. De fantastische gameplay is er nog steeds, maar deze werd aangevuld met een boel leuke extra’s en overgoten met een modern grafisch sausje dat er op de PSP ongelooflijk knap uitziet! Tel daarbij nog de leuke filmpjes en vooral het extra personage Vile en dan heb je een spel dat zowel oude als nieuwe fans zal bevallen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Mega Man Maverick Hunter X
geplaatst in: Capcom, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply