gaming sinds 1997

Metroid Prime: Hunters

Metroid is -samen met Zelda en Mario- al jarenlang één van de meest succesvolle games van Nintendo. Het eerste spel in de reeks kwam uit op de NES en sindsdien is er nog geen enkele console geweest zonder een Metroid-spel. Altijd speelde je met de beste premiejager Samus Aran. Maar ditmaal krijgt Samus te kampen met hevige concurrentie.

Heel lang geleden regeerden de Alimbics over een uitgestrekt gebied, de Alimbic Cluster genaamd. De Alimbics waren een vreedzaam en machtig volk met een vergevorderde beschaving. Tot op een dag, enkele duizenden jaren geleden, ze opeens verdwenen. Verspreid over de Alimbic Cluster, lieten ze overblijfsels achter die allemaal beschermd waren door een dodelijk arsenaal van hun meest geavanceerde wapentuig.

Opeens komt de cluster terug tot leven en worden er vreemde berichten uitgestuurd. Eén specifiek bericht wordt telepathisch gestuurd naar een hoop mensen: “De sleutel tot ultieme kracht ligt in de Alimbic Cluster”. Het spreekt voor zich dat niet alleen Samus erdoor geïntrigeerd is, maar dat er heel wat premiejagers naar de Cluster trekken op zoek naar die ultieme kracht.

Op vier verschillende planeten moet Samus op zoek gaan naar Octoliths om die kracht te kunnen ontketenen. Het verhaal en de actie komen heel traag op gang, maar na enige tijd kan Samus de verschillende wapens van de andere premiejagers overnemen waardoor er een hoop nieuwe gebieden toegankelijk worden. De levels zijn goed opgebouwd en worden mits aanpassing ook bij de multiplayermodus gebruikt.

Omdat je jouw voortgang in het spel enkel kan opslaan bij jouw schip, zijn er her en der portals opgesteld waarmee je naar je schip kan terugkeren. Dat maakt nodeloos over-en-weer-geloop overbodig, waardoor je minder tijd verliest en je al snel jouw avontuur kan verderzetten.

Qua besturing kan je kiezen tussen verschillende standaardmogelijkheden, maar de makkelijkste is toch diegene waarbij je schiet met de L-knop en beweegt met het D-pad. Deze instelling heeft als grote voordeel dat je kan rondkijken en mikken met de stylus op het touchscreen, al is de thumbstrap toch ietsje makkelijker dan de stylus… Als je regelmatig FPS-games speelt of gespeeld hebt op jouw pc, dan zal dit heel erg natuurlijk aanvoelen. Net zoals je met de muis over jouw muismat glijdt, doe je hier net hetzelfde over het touchscreen, waardoor je eindelijk een FPS op een console kan spelen zoals het hoort. Van elke optie is er bovendien een keuze voor links- en rechtshandigen.

Spijtig genoeg is er ook een nadeel aan deze manier van spelen. Je kan de DS maar met één hand vasthouden terwijl het andere over het touchscreen gaat. Zeker bij de gewone DS kan dit voor wat krampen zorgen, omdat die eerder aan de zware kant is. Gelukkig is de DS Lite een stuk lichter en lukt het daarmee wel hel wat beter. Als je het op een gewone DS speelt, is er bovendien nog een tweede probleem dat al snel tegenvalt: het scherm is veel te donker! Soms moet je geconcentreerd zitten staren naar het scherm om goed te kunnen zien wat er allemaal gaande is. En ja hoor, ook dat is alweer een probleem dat je niet zal ondervinden met een DS Lite. Het is wel heel erg jammer voor mensen die Metroid Prime: Hunters willen spelen op een gewone DS.

Volgens de handleiding ondersteunt dit spel ook de rumble pack voor de Nintendo DS, net zoals Metroid Prime Pinball. Normaal gezien wordt deze rumble pack meegeleverd met Metroid Prime Pinball, maar tot op heden is deze blijkbaar nergens apart te verkrijgen in Europa. In Japan wordt de rumble pack wel verkocht voor iets minder dan tien euro. Aangezien de rumble pack een GBA-kaartje is die je dan in de DS steekt, hebben ze in Japan ook al een aangepaste versie van dit kaartje voor de DS Lite (die dan ietsje korter is).

Hoewel de adventure mode wel eens leuk kan zijn, is de kans klein dat je na het spelen nog eens alles opnieuw zal doen om alles te scannen en te verzamelen. Het is overduidelijk dat dit spel voornamelijk opgebouwd is rond de multiplayer mode.

Metroid Prime: Hunters kan je in multiplayer spelen via Nintendo’s WiFi, single card multiplayer én multicard multiplayer. Spijtig genoeg kan je in single card multiplayer geen bots toevoegen aan het spel (wat dan weer wel lukt met multicard multiplayer). De gevechten gebeuren in standaard Metroid Prime-stijl: je kan schieten met de Power Beam of Missiles of je kan Samus doen veranderen in een bal (Morph Ball). Deze alternatieve vorm wordt in het spel ook wel een Alt Form genoemd. Bovendien kan je in multiplayer, behalve Samus, ook nog kiezen uit de andere premiejagers. Deze hebben dan ook elk een eigen Beam en Alt Form.

Als je online wilt spelen, kan je kiezen om het tegen drie andere willekeurige spelers op te nemen. Spijtig genoeg kan je hierbij geen spelregels of spelmodus kiezen. Uiteraard kan je het ook tegen vrienden spelen door middel van de Friend Codes. In deze modus krijg je de mogelijkheid tot een heel uitgebreid multiplayerspel. Er zijn verschillende modi beschikbaar, zoals Battle, Survival, Prime Hunter, Capture the Flag, …

Eindelijk hebben we nog eens een goed FPS-spel op een Nintendo-console! Hoewel het spel een goed verhaal en singleplayer-avontuur heeft, is het door de fantastische multiplayer mode een minder belangrijk deel geworden. Dit spel is zeker en vast een aanrader voor mensen die graag intensief online tegen anderen spelen. Als je het echter enkel zou kopen voor de singleplayer mode, zou het wel eens kunnen tegenvallen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Metroid Prime: Hunters
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply