gaming sinds 1997

MMORPG… een late beginner

Het zal de fans van Guild Wars niet ontgaan zijn: onlangs werd de opvolger, Guild Wars Factions, voorgesteld tijdens een groots preview week-end. De eigenaars van het originele spel konden tot drie vrienden uitnodigen om het spel eens te proberen… En heb ik nu niet toevallig een sympathieke kameraad die het game bezit zeker?

Dankzij Tequila van SiN-Lan heb ik de kans gehad om eens een nieuw stapje in de gaming wereld te zetten, en dit in een genre waar ikzelf niet volledig van overtuigd was. Ik heb het hele MMORPG-gebeuren aan mij laten passeren omdat ik in andere games één belangrijk ding geleerd heb: hoe meer spelers in een spel, hoe vaker gezever zoals cheating, gekak op anderen, lame gedrag en ongepaste beschuldigen over mijn seksuele geaardheid.

Ook het feit dat extra abonnementsgeld moet betaald worden om te mogen spelen stoot me tegen de borst, al kan ik de argumentatie van de uitgevers wel begrijpen. Servers kosten immers handenvol geld, dat is me dankzij het aantal woorden dat daaraan wordt vuilgemaakt op crewmeetings al meer dan duidelijk geworden!

Voor zij die het niet weten, bij Guild Wars moeten geen extra kosten betaald worden, vooral omdat dit game eigenlijk ook geen volledig echte MMORPG is. Ja, je kan met andere gamers samen spelen, maar in beperkte arena’s of quests en met een beperkt aantal spelers. De enige plaats waar je vele andere gamers tegenkomt zijn de steden, waar je de kans krijgt om te traden, guilds te vormen, parties te maken om gezamelijk quests af te ronden of om gewoon een gezellig babbeltje te slaan.

Ikzelf heb verschillende mensen ontmoet van wie ik wist dat ze Guild Wars speelden, en deze hebben me ook in zekere mate helpen inburgeren. Eerst een beetje onwennig, niet goed wetende wat de bedoeling was, een beetje overdonderd door de terminologie en de manier van spelen, was ik al snel op het juiste pad dankzij die vrienden en kennissen. Natuurlijk kan je op een weekend niet alles proberen, zo zaten het verkrijgen van superstraffe wapens en een hoge experience er nog even niet in. Voor zover ik kon merken was er wel niets geblokkeerd, wat ook maar normaal is als je eerst een stevige 1.2 GB moet binnentrekken.

Voor mij was het preview weekend een succes, in die mate dat ik de volgende maandag bij de gamesboer stond om me het originele spel aan te schaffen. Misschien een slimme marketing zet, maar ik heb best wel plezier gehad en de aankoop van het volledige spel heeft me ondertussen ook al ettelijke aangename uren aan de pc gekluisterd. Meer bepaald ongeveer 24 uur op één week, waarvan minstens 14 afgelopen weekend. En inderdaad Rian, zaterdag tot ongeveer 3u ‘s nachts!

Ik zou kunnen zeggen dat ik Guild Wars gekocht heb om een vergelijkende studie van de beide games te maken, maar dat zou niet eerlijk zijn. Je zou Guild Wars Factions bijna een expansion kunnen noemen, mocht deze niet stand-alone speelbaar zijn. Je hebt het originele spel niet nodig om Factions te spelen, maar er zullen bepaalde voordelen zijn voor de eigenaars van beide games.

Mijn toekomst in MMO-games? Ik kan het je niet zeggen, maar Guild Wars zal de komende maanden zeker niet van mijn harde schijf verdwijnen! Misschien dat ik me laat verleiden wanneer Stargate Worlds uitkomt, de sfeer opsnuif in City of Heroes / Villains, en anders ons opperhoofd een keer aanspreek over Eve Online… Wie weet?

PS: als jullie me willen toevoegen in Guild Wars: Jaquilyn of Danyels is de naam. Ik ben namelijk ook één van die zieligaards die met een vrouwelijk personage speelt!

gerelateerd spel: Guild Wars
geplaatst in: Specials
tags: ,


Leave a Reply