gaming sinds 1997

Monster Hunter Freedom Unite

Monster Hunter Freedom is de laatste telg van de franchise die misschien wel op zijn eentje verantwoordelijk is geweest voor het succes van de PSP in het land van de rijzende zon. Dit succes zette zich later voort in het Westen, want ook hier werd de reeks met open armen onthaald. We zijn nu al aan het derde deel, maar is dat vernieuwend genoeg om de verwachtingen van de vele fans in te lossen? Als we kijken naar Japan dan krijgen we een grote JA als antwoord, maar hoe zal het er hier in het Westen aan toe gaan?

De kern van het spel is nog altijd hetzelfde, namelijk een personage maken en er monstertjes mee afslachten. Hoe meer monsters je kunt verslaan, hoe beter je personage wordt, wat ervoor zorgt dat je grotere uitdagingen kunt aangaan. In het begin van het spel kun je uit elf verschillende klassen kiezen. Deze gaan van de stoere warrior die met zijn brede zwaarden alles met de grond gelijk maakt, tot een klasse die van op afstand de monsters bestookt met explosieven. Elke speler zal wel een klasse vinden die hem aanstaat.

De missies die je voorgeschoteld krijgt kun je onderverdelen in drie soorten. Als eerste heb je de gathering missies. Deze zijn het simpelst, zeker zodra je alle drop points begint te kennen waardoor je een pak sneller aan de nodige voorwerpen geraakt. Een ander voordeel van deze opdrachten is dat je de huidige uitrusting van je personage ermee kunt upgraden. Een noodzaak als je de sterkere monsters wilt verslaan.

De tweede soort van opdrachten die je krijgt zijn de kill missies. De naam op zich verraadt al snel wat je moet doen als je zulke klusjes accepteert. De uitdaging in deze missies is het doorgronden van de aanvalsroutine van het monster. Elk soort monster heeft namelijk een bepaalde manier om aan te vallen en als je dit weet, dan kan je gerust de hele soort gaan uitroeien aangezien ze toch allemaal dezelfde denkwijze hebben. In het begin is het nog vrij gemakkelijk om de routines te doorgronden, maar later in het spel zal je waarschijnlijk toch enkele keren sterven vooraleer je de grote monsters kan verslaan.

Tenslotte zijn er ook nog hunting missies. Hierin is het de bedoeling om sporen te vinden van een bepaald monster, het te achtervolgen en tenslotte gevangen te nemen. Dit zijn uiteindelijk de meest uitdagende missies doordat deze zorgvuldige gepland moeten worden.

In het begin van het spel zul je simpele wezens verslaan, maar logischerwijs worden ze indrukwekkender naarmate je vordert in het spel. Hoofddoel op het einde zijn de zogenaamde Wyverns. Deze draakachtige wezens bevatten een ongeziene kracht en om ze te verslaan moet je soms minutenlang hun aanvallen ontwijken, voordat je zelf de mogelijkheid hebt om terug te slaan. Enkele van hun gevaarlijkere aanvallen zijn bijvoorbeeld het omverblazen van je personage met hun vleugels of het in brand steken ervan met hun adem.

Heb je even geen zin in het jagen op monsters, dan biedt het spel ook enkele minigames aan in de vorm van een kleine boerderij die verbonden is met het dorp waarin je start. Via deze minigames heb je de kans om enkele extra voorwerpen te verzamelen, die je dan kunt gebruiken om bijvoorbeeld betere pijlen of andere soorten munitie te maken. Het is een zeer aangename afwisseling als je verschillende uren hebt gespendeerd aan het succesvol opjagen van bepaalde monsters of als het na verscheidene pogingen nog altijd niet gelukt is.

Grafisch lijkt het spel vrij sterk op zijn voorganger, wat natuurlijk niet slecht is. De Monster Hunter-games hebben in ieder geval de reputatie om de grafische kracht van de PSP tot het uiterste te benutten. De kleuren zijn nog steeds bruinachtig, wat een grauwe sfeer geeft en het detail van de personages en de monsters is nog altijd van zeer hoge kwaliteit. De ontwikkelaar weet perfect hoe hij de grafische pracht en praal moet combineren met een vloeiende framerate.

Op vlak van geluid kunnen we ook niet klagen. De soundtrack past perfect bij de omgevingen, gaande van een rustige melodie in bosrijk gebied tot een lied met een veel hoger tempo eenmaal je tegen enkele grote monsters begint te vechten.

Het woord unite in de titel van het spel staat er ook niet zonder reden, aangezien je met vier spelers tegelijkertijd kunt samenspelen en de grotere monsters zoals de Wyverns kunt proberen te verslaan. In Japan is het zelfs zo populair dat er exclusieve PSP-shops zijn geopend, waar spelers kunnen samenkomen om met elkaar te spelen. Hier in het Westen zal het wellicht niet zo een vaart gaan. De grootste belemmering van deze multiplayer is dat je slechts twee manieren hebt om met elkaar te spelen. Via je Playstation 3-console, of via de ingebouwde ad-hoc mode van je PSP. Via onofficiële manieren kun je het spel ook spelen via een wireless verbinding, maar het is spijtig dat de ontwikkelaar dit zelf niet in het spel heeft gestopt.

Monster Hunter Freedom Unite is zeker geen revolutie binnen de franchise, maar als je de voorgangers graag hebt gespeeld, dan zul je zeker ook van deze nieuwe telg volop kunnen genieten.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Monster Hunter Freedom Unite
geplaatst in: Capcom, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply