gaming sinds 1997

Motorstorm: Pacific Rift

Motorstorm was één van de weinige launchgames op de Playstation 3 die vlot over de toonbank ging, ook al was het duidelijk dat de game hier en daar wat meer content kon gebruiken. Evolution Studios, de ontwikkelaar van deze game, vond dan ook ze het nog beter konden, dus komen ze nu af met Motorstorm: Pacific Rift

Het verhaal van het spel is vrij standaard. De organisatoren van Motorstorm zijn het zand in hun bilspleet beu en willen weg uit de doffe woestijn. Daarom verplaatsen ze hun spectaculaire races naar een onbewoond tropisch eiland. Meer moet er ook niet gezegd worden rond het verhaal, want al wat nu nog telt is van jetje geven op enkele van de meest zalige racetracks die ooit zijn uitgevonden.

Het eiland en de locaties die beschikbaar zijn, werden opgebouwd rond de vier elementen: aarde, water, wind en vuur. Weinig origineel, maar naargelang je een bepaald thema kiest zal je je speelstijl moeten aanpassen, wat het dan wel weer interessant maakt. Indien je een map kiest waar aarde centraal staat, verwacht je dan alvast aan enkele zwaardere tegenstanders terwijl je op een map die als thema wind heeft gemakkelijker zult winnen met een lichter voertuig omwille van de vele jumps. Niks houdt je natuurlijk tegen om de race te winnen met een voertuig dat minder geschikt is voor de specifieke track, maar verwacht je dan wel aan de nodige tegenstand.

De mappen zelf hebben bepaalde punten waar iedereen langs moet met zijn of haar voertuig, maar men geeft je wel de mogelijkheid om er via verschillende routes te geraken. Zo ga je met een lichter voertuig zoals een motor smallere wegen kunnen pakken, maar loop je het risico om door de minste aanraking met een klein obstakel in de lucht gekatapulteerd te worden. Dit in tegenstelling tot de grotere voertuigen waarmee je zonder probleem over obstakels zoals kleine rotsen of bomen kunt rijden, maar geen kans krijgt om van bepaalde binnenwegjes gebruik te maken.

Elke map heeft ook zijn natuurlijke gevaren en obstakels. Op een map met als thema vuur moet je uitkijken voor lava en geisers terwijl je op een map met als thema water veel drassige gebieden en rivieren zult tegenkomen. Toch kunnen deze natuurlijke fenomenen ook in je voordeel werken. Wordt je motorblok te warm, dan kan je een rivier gebruiken om de nodige afkoeling te brengen. Wel dien je tegelijk te aanvaarden dat het water je iets aan snelheid zal doen inboeten.

De voertuigen die je tot je beschikking hebt zijn opgesplitst in acht categorieën. De nieuwe categorie die we in Motorstorm 2 vinden zijn de Monster Trucks. Deze imposante voertuigen hebben als voordeel dat ze zonder probleem de kleinere tegenstanders kunnen verpletteren. Toch zijn ze niet onoverwinnelijk aangezien ze als nadeel hebben dat ze snel kunnen omkantelen en ook niet echt handig zijn om tussen objecten te laveren.

In totaal zitten er 16 tracks in het spel, welke groter worden naarmate je verder geraakt in de singleplayer. Wanneer je meer en meer wedstrijden wint, zul je niet alleen op uitgebreidere versies van deze mappen spelen, maar krijg je ook toegang tot meer voertuigen. Deze voertuigen kun je dan ook nog aanpassen op vlak van uiterlijk. Terwijl je races wint, krijg je immers nieuwe paintjobs, waarmee je de hele reeks van voertuigen een persoonlijke smaak kunt geven.

Om wat afwisseling te bieden op zowel singleplayer als multiplayer gebied, zijn er verschillende modes waarin je kunt racen. Zo heb je de normale races waar je in de top 3 moet belanden na enkele rondes, maar krijg je ook de mogelijkheid om in een mode te spelen waarin je tegen de tijd racet of je vijand moet proberen uit te schakelen en tegelijkertijd zelf in leven moet blijven. Op multiplayer gebied zal dit zeker voor de nodige afwisseling zorgen, vooral omdat je via deze modes nog eens extra paintjobs kunt vrij spelen.

Zoals verwacht zit er een meer dan deftige multiplayer in deze opvolger en je hebt nu de mogelijkheid om met twaalf spelers tegelijk online te spelen zonder in te boeten op grafisch vlak. Meer spektakel dus wanneer je tegenstanders zich te pletter rijden na een klein duwtje of wat hulp van jou in de juiste richting. Online is het spel opgesplitst in Ranked en Casual, waar je bij het eerste punten kunt verzamelen voor de leaderboards en ook de extra content kunt vrijspelen zoals hierboven al werd vermeld.

De eerste Motorstorm stelde vrij zwaar teleur op grafisch vlak in vergelijking met de allereerste trailer die getoond werd op het toenmalige E3. Pacific Rift kan deze beelden nog altijd niet evenaren, maar is zeker al een heuse verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De voertuigen zijn prachtig weergegeven en het blijft magnifiek om telkens je tegenstanders hun voertuigen tot schroot te zien veranderen. De omgeving op zich is ook prachtig en details zoals het opspattende modder of water toont dat de ontwikkelaars extra zorg hebben besteed aan de afwerking.

Aangezien het spel vrij arcade is en niet echt een verhaal heeft, moet je ook niet echt iets revolutionairs verwachten op vlak van geluid. De geluidseffecten van de voertuigen zijn meer dan goed, maar je zult niet direct stemmen horen en ook de achtergrondmuziek is niet iets om over naar huis te schrijven.

Het enige dat op te merken valt is dat de invloed die je op de voertuigen kunt uitoefenen vrij beperkt blijft. Het is leuk om ze een ander logo of kleurtje te geven, maar het zou nog cooler geweest zijn mocht je de mogelijkheid hebben om je voertuig compleet uit te bouwen of up te graden en andere spelers online mee uit te dagen. Zoiets zou het spel nog wat competitiever gemaakt hebben, waardoor het wellicht nog meer spelers zou aangetrokken hebben.

Realisme hoef je hier niet te zoeken, maar wil je een no-nonsense racegame met spectaculaire crashes en leuke tracks, dan is dit spel zeker je ding! Zonder twijfel een waardige en meer uitgewerkte sequel op één van de meest gespeelde launchgames van de Playstation 3.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Motorstorm: Pacific Rift
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply