gaming sinds 1997

MotorStorm

Al vanaf de eerste aankondiging en de simpelweg fenomenale CGI-trailer moest MotorStorm afrekenen met torenhoge verwachtingen. De mannen en vrouwen van Evolution Studios (bekend van hun prima WRC-reeks) beloofden met een innoverend, werkelijk next-generation spel te komen, iets wat nog niemand gespeeld heeft. Laten we even overlopen in hoeverre die beloftes zijn ingelost in de definitieve versie.

MotorStorm is een pure arcaderacer die je meeneemt langsheen de valleien, kliffen en afgronden van Monument Valley in de Verenigde Staten. Elke race is een echte ‘survival of the fittest'; het enige wat telt is winnen, het maakt niet uit hoe. De wedstrijden bevatten ongeveer een dozijn (soms wat meer, soms wat minder) deelnemers in allerlei verschillende wagens, die elkaar voortdurend van de weg of tegen obstakels trachten te rammen. MotorStorm is gemeen, gewelddadig en verdomd snel.

Wanneer je het spel voor de eerste keer opstart, merk je dat het aantal verschillende opties wat mager is. Je kan kiezen tussen ‘play’ (het singleplayer-gedeelte van de game) of ‘online’.

Er is geen splitscreen-optie, wat erg jammer is. Zou het niet fantastisch geweest zijn om met vier spelers op dezelfde console te spelen, al was het maar om hun gezichten te zien wanneer je ze net een afgrond hebt ingeduwd met je vrachtwagen? De online mode gelijkt sterk op de singleplayer. Maximaal 12 verschillende spelers kunnen deelnemen aan gewone races. Er zijn geen speciale modes. Het online-gedeelte is leuk als je een uitdaging zoekt (of als je gewoon menselijke tegenstanders in hun hemd wil zetten), maar mits wat meer mogelijkheden, had dit zoveel meer kunnen worden. Toch vermeld ik nog even dat je heel erg makkelijk aan een race kunt deelnemen en dat geen enkele van mijn sessies last had van lag.

De singleplayer mode beslaat het leeuwendeel van het spel. Er zijn 21 ‘tickets’ in totaal en elk ticket kan tot vier races (elks van 3 laps) bevatten.

Om een ticket te vervolledigen, hoef je enkel maar derde te eindigen in elke wedstrijd, maar als je genoeg punten wil verdienen om alle voertuigen te unlocken, dan ga je best voor de gouden medailles. Om het interessant te houden, zijn bepaalde wedstrijden enkel toegankelijk voor een bepaalde wagenklasse (hoewel je in sommige met eender welk scheurijzer mag starten). De verschillende wagenklassen hebben een grote invloed op de gameplay. Elk van de zeven types (motorfietsen, ATV’s -quads-, buggy’s, rallywagens, ‘mud pluggers’, racetrucks en ‘big rigs’ -zware camions-) gedraagt zich anders en heeft een bepaalde favoriete ondergrond. Big rigs en -uiteraard- mud pluggers houden van modder, terwijl de lichtere klassen zoals motoren en ATV’s veel beter presteren op stoffige ravijnranden. Rallywagens zijn veruit de snelste van allemaal, maar die houden dan weer niet van hobbelige parcours of -nog erger- modder.

De gekozen klasse bepaalt ook de route die je neemt. Big rigs zijn bijna verplicht de brede (en vaak modderige) hoofdwegen te nemen, terwijl racing trucks en rally cars de bochtigere (maar kortere en stofferige) baantjes volgen en de lichtste klassen de hoge, nauwe paadjes nemen. Hoewel het spel maar ongeveer 10 tracks bevat, voel het door de vele shortcuts en alternatieve routes zelden aan alsof je steeds dezelfde rondjes afmaalt, wat toch wel iets zegt over het goede leveldesign. Als je niet weet welke weg te nemen, vertraag je best een beetje om zo de (overigens erg agressieve) AI-piloten te kunnen volgen die in dezelfde wagen als jij rondrijden. Mocht je toch een verkeerde afslag nemen, dan is er nog steeds geen reden tot paniek. Je hebt immers een boost die je kan gebruiken om sneller doorheen ongeschikt terrein te razen.

Je moet wel oppassen, want te veel boosten doet je motor oververhitten (en exploderen). Je moet je motor wat tijd geven om af te koelen na elke turbo. Je wagen opblazen door een te warme motor heeft wel een voordeel: als je in de laatste rechte lijn zit, kan je proberen om over de eindstreep te exploderen. Omdat de ontploffing je vooruit katapulteert, kan je zelfs in extremis een à twee plaatsen winnen.

Hoewel de game motion sensing ondersteunt om je bolide te besturen, werken de sticks van de Sixaxis veel nauwkeuriger. Sturen met de analoge pookjes staat trouwens standaard ingeschakeld. MotorStorm maakt ook goed gebruik van de nieuwe en verbeterde triggers om de controls natuurlijker en realistischer te doen aanvoelen.

Het spel is een waar mirakeltje vanuit een technisch oogpunt. De graphics zijn heel indrukwekkend dankzij de erg gedetailleerde wagens, de kleurrijke omgevingen en de spectaculaire explosies.

Door de modder vlammen laat ook sporen na die nog steeds zichtbaar zijn in volgende ronden. Modder en stof hopen zich ook op op het chassis van je voertuig (en dat is des te zichtbaarder gezien vanuit de cockpit) en door tegen wanden of andere racers te botsen verlies je onderdelen. Wanneer je je wagen opblaast, toont een erg coole slow-motion camera waar de brokken belanden, gelijkaardig aan wat er gebeurt wanneer je een ‘takedown’ te verwerken krijgt in Burnout. Wanneer je overigens crasht met je quad of motorfiets, vliegt de bestuurder ragdollgewijs weg. Dat de Havok physics in deze game buiten categorie zijn, spreekt vanzelf. Bij het boosten krijg je trouwens leuke snelheidseffecten te zijn. Nog indrukwekkender dan al het voorgaande is de framerate, die zelfs met 15 rijders en heel wat actie bijna altijd stabiel blijft. Er zijn wel enkele dipjes (enkel wanneer er veel wagens op hetzelfde moment aan brokken vliegen), maar het bijft altijd speelbaar. Een ander vervelend minpuntje is dat het heel lang duurt (ten minste 5 seconden) om een wagen te renderen in het voertuigselectiemenu. Hopelijk kan een eventuele, volgende update soelaas brengen.

Maar het beste aan MotorStorm is ongetwijfeld de verbluffende audio. De brullende motoren klinken werkelijk fantastisch en hetzelfde geldt voor de explosies. MotorStorm spelen op een surround set, met het volume lekker opengedraaid, is een ware belevenis. De game heeft ook een uitstekende soundtrack, met vele prima rocknummers van even prima artiesten als Nirvana, Queens of the Stone Age, Slipknot, Black Sabbath, Wolfmother en vele anderen. Subliem!

Hoewel MotorStorm niet zo buitenaards mooi als de nu beruchte E3 2005-trailer, is het wel een verbluffende prestatie op technisch gebied. De ultraspectaculaire graphics en physics doen monden openvallen, terwijl het geluid werkelijk iedereen zal wegblazen. De gameplay blijft echter wel wat achter bij al die technische hoogstandjes. Desondanks biedt MotorStorm een genietbare en erg vefrissende ervaring. Kortom, als er één game de pure kracht van de PlayStation 3 toont, dan is het wel MotorStorm.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: MotorStorm
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply