gaming sinds 1997

MTX: Mototrax

Als kind keek ik ongelooflijk op naar motorcrossers, maar mijn ouders waren faliekant tegen alles wat nog maar op een motor of bromfiets leek. Achteraf gezien is het niet zo slecht dat het beroep van professioneel motorcrosser aan mij voorbij gegaan is. Door op te groeien en volwassen te worden (sarcastisch lachje) is mijn liefde voor motoren en auto’s tot bijna nihil herleidt en kan ik meer voldoening putten uit de creatieve, geestelijke arbeid die er door mijn ouders met de paplepel is ingebracht. Dat neemt niet weg dat ik een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht met het spelen van motor- en racespelletjes zoals het legendarische Corol Moto Extreme, het op de N-Gage heroplevende MotoGP, het revolutionaire Motoracer 1 & 2 en noem maar op. De release van MTX Mototrax (en MX Unleashed waarvan je snel een review zal kunnen lezen) deden die oude passie weer heropleven. Alleen gaat het me nu meer om een leuk spel te spelen en niet zozeer meer om een uitlaatklep te zoeken die de realiteit moet vervangen.

De cover van MTX prijkt met een logo dat nieuwe muziek van Slipknot belooft en, toegeven, de deuntjes zorgen er wel degelijk voor dat het niet alleen neerkomt op het behalen van podiumplaatsen. Ze benadrukken het euforisch en stoer gevoel dat je wil bereiken dat in realiteit, waarin we noodgedwongen ook eens moeten terugkeren, onmogelijk is. Zoals het ongeveer gaat in de waarschuwing die je krijgt bij het opstarten van het spel: “de stunts in dit spel zijn bedoeld om overweldigend en bombastisch over te komen, probeer ze nooit na te bootsen …”. Zelfs de uitgevers worden gedwongen om ze niet meer “au sérieux” te nemen, alsof we nog niet wisten dat het spel enkel virtueel tijdverdrijf is. De andere geluidseffecten zijn blijkbaar niet zo belangrijk en de muziek overheerst ze toch het grootste deel van de tijd, maar ze zijn verre van slecht.

Ook op grafisch vlak hoef je geen hoogstandjes te verwachten maar de parcours zijn wel degelijk lang en groot en bieden veel afwisseling. Het grootste probleem is dat de omgevingen te proper zijn en niet levendig genoeg aanvoelen. Begrijp me echter niet verkeerd want het geheel ziet er vrij goed uit.

De controle van de motor valt wat tegen en zeker tijdens de gewone races biedt het te weinig potentieel waardoor deze races soms saai gaan aanvoelen. Het is eigenlijk een combinatie van simulatie en een groter deel arcade. Als er één aspect is waaraan andere motorspellen een voorbeeld aan kunnen nemen dan is het de manier waarop je een wheelie moet doen. Eén keer naar achter en dan met de gas het evenwicht regelen en dat is veel aangenamer als het constant bijwerken van een slider met de links-rechts toetsen. Bovendien is het carrièreconcept praktisch opgevat maar het doet totaal niet af aan de drang die het je geeft om voort te spelen. Je krijgt een PDA waarop je e-mails ontvangt van je coach of sponsers die je aanmanen om beter te doen of om je proficiat te wensen. Verder beschik je ook over een kalender, statistieken enz. Eigenlijk een simpele en vaak geziene methode, maar ze werkt naar behoren.

Er zijn veel verschillende modes. Voor elk wat wils dus: career, een track-builder, exhibition en ghost. In deze modes kan je verschillende events spelen zoals racing series (supercross en motorcross in alle klasses), freestyle (stunts), free ride levels (rond rijden in een level en de opdrachten vinden en vervolledigen). Zeker de laatste is de moeite waard omdat deze meer aansluit bij het arcade concept en dus bij de controle van de motor in dit spel. Bovendien zorgen de opdrachten voor een heuse uitdaging en zijn ze de verslavende factor, in tegenstelling tot de races.

Wat voor mij doorslaggevend is in dit spel zijn de online multiplayer mogelijkheden, want eens je tegen andere spelers gespeeld hebt, kan de AI maar weinig soelaas brengen. Jammer genoeg was er op geen enkele server al iemand aan het spelen. Hopelijk zal dat drastisch veranderen in de komende maanden.

Alles bij mekaar steekt dit spel nog boven het gemiddelde uit. Vooral omdat je voelt dat er werk is gemaakt om het iedereen naar zijn zin te maken en er veel variatie in de levels en in de modes zit. De muziek is zeker toereikend, zelfs al ben je zoals ik geen echte fan van het genre. Grafisch is alles goed en de omgevingen zijn zeer ruim. De online opties zijn een grote troef, want die kunnen de levensduur van een spel aanzienlijk verlengen en als je over het netwerk wil motorcrossen is dit spel vrijwel je enige optie, maar jammer genoeg zijn er momenteel nog niet veel spelers online. Als je alle matige en goede motorcross games zonder twijfel wil spelen, zal je niet bedrogen uitkomen. Is dat niet het geval raad ik je aan om de review van MX Unleashed ook even te lezen alvorens naar de winkel te lopen.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: MTX: Mototrax
geplaatst in: Activision, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply