gaming sinds 1997

MX vs. ATV Alive

Motorcross is één van die onderbelichte sporten in ons kleine Belgenlandje. Net als onder andere volleybal en het jumping hebben we enkele befaamde toppers in onze rangen, maar die halen ook niet al te vaak het televisiescherm. De MX vs. ATV-reeks probeert dan ook al een tijdje om het motorcrossen een boost te geven, en met Alive komt er een nieuwe poging

Crossmotors en quads, dat zijn de voertuigen waarmee je in MX vs. ATV Alive je gang mag gaan. Nuja, een beperkte gang dan toch. Het spel draagt weliswaar een relatief goedkoop prijskaartje, maar het resultaat is dan ook navenant. In het begin tref je een beperkt aantal tracks aan waar je talloze keren moet doorvliegen (en liefst nog winnen ook) om nieuwe circuits vrij te spelende. Je zit al aan level 10 eer je iets nieuws krijgt, en dat duurt best lang.

En dus mag je tot vervelens toe dezelfde twee National Tracks en evenveel Short Tracks afvlammen. De bijgeleverde DLC-code zorgt meteen voor twee extra circuits, maar mensen zonder Xbox Live mogen op hun kin kloppen en moeten met het beperkte basispakketje aan de slag.

Zonder een carrièremodus en met slechts een paar tracks voor handen, lijkt het spel dus een korte levensduur beschoren. Het past echter allemaal in de grote DLC-strategie van THQ: de uitgever plant een massieve voorraad aan downloadbare tracks, die elk een compensatie zullen moeten bieden voor de lage basisprijs van het spel, ook al is die basisprijs wat ons betreft al te hoog. Van een vrijheidsgevoel is dan ook niet veel sprake in deze Alive: je krijgt eerder het gevoel dat je in gevangen zit in een middelmatige racer waar zo veel meer in zat, alsof je de gashendel slechts voor de helft mag opendraaien.

Maar het is lang niet allemaal negatief wat de klok slaat in deze game. De enkele tracks die je kan doorklieven zien er aanvaardbaar uit met realistische omgevingen en modderstroken die zich aanpassen naargelang hoeveel ze al omgewoeld werden door de banden. Het zijn elementen die de game de noodzakelijke feeling geven, maar tekort schieten om echt overtuigend te werken. Ook het bar-to-bar-racen (voor de alcoholiekers onder ons: dit slaat op het wel erg dicht tegen elkaar rijden van voertuigen, niet op cafés) zorgt voor de occasionele adrenalinerush wanneer je een tegenstander probeert van de baan te duwen.

De besturing voelt gelukkig geweldig goed aan in deze MX vs. ATV Alive. Met je linkerstick draai je aan je stuur, je rechterstick bepaalt hoe je gewicht verdeeld wordt. De juiste balans vinden tussen sturen en je evenwicht bewaren is dus de boodschap, en ook als je na een spectaculaire jump je tweewieler terug op de grond plant, doe je er goed aan om daarbij de houding en gewichtsverdeling van je motor in acht te nemen. Wanneer je rijder besluit om de modder van naderbij te bestuderen, erger je je wel aan het feit dat het zo lang duurt eer hij terug vrolijk de race hervat, maar dat zullen we dan maar onder de noemer ‘realisme’ onderbrengen.

Wat ook nog behoorlijk frustrerend kan overkomen is het gebrek aan aanwijzingen over hoe het parcours net loopt. Tijdens de eerste paar rondjes rijd je liever achter een andere crosser aan om zo de track toch een beetje te kunnen inschatten. In de laatste paar passages kan je dan het verschil proberen te maken. Dat grote delen van het parcours niet afgesneden mogen worden, is niet meer dan normaal, maar soms krijg je al een reset in je gezicht geworpen omdat je een grassprietje te veel uitweek van de reguliere baan, en dan komt het woord ‘Aaargh!’ al eens opduiken in je gedachten.

Conclusie: MX vs. ATV Alive is een toffe offroadracer voor gamers die het wereldje fantastisch vinden en het niet erg vinden om er veel tijd (en geld, gezien de DLC-uitbreidingen) in te steken. De besturing is goed uitgewerkt, de graphics zijn te pruimen, en het hoge geluid van de crossmotoren klinkt alsof ze vlak naast je hun gas aan het opentrekken zijn. Gooi daar nog enkele rocktracks bij, onder andere van de punkrockhelden van Rise Against, en je hebt een spel dat al bij al niet slecht scoort. Zeggen dat MX vs. ATV Alive een topspel is, zou echter een schromelijke overdrijving zijn, maar laat het ons dan maar ‘de iets hogere middenmoot’ noemen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: MX vs ATV Alive
geplaatst in: Reviews, THQ, X360
tags: ,


Leave a Reply