gaming sinds 1997

Mx vs. ATV Untamed

Rainbow Studios heeft er de zoveelste MX vs ATV-game uitgeperst, en de zwangerschap was er ongetwijfeld geen van rust en zelfzekerheid. Met Colin McRae DiRT en MotorStorm zijn er toppers in het genre opgestaan die de nichemarkt van de serie aanvallen met gepolijste en opwindende gameplay.

De makers hebben zich vooral geconcentreerd op het aanbieden van meer content en meer variatie in voertuigen dan hun concurrenten. Jammer genoeg betekent dat ook dat er weinig revolutionairs te rapen valt en dat de kwaliteit er wat heeft bij ingeboet.

Niet getreurd echter, want wie houdt van motoren en modder zal in zijn handjes wrijven bij het lijstje voertuigen: er zijn allerlei motoren, quads, monstertrucks, van die onnozele pocket-bikes, buggies… Ik denk niet dat er iets níet aanwezig is in het spel! De besturing is volledig arcade, maar er is wel degelijk een merkbaar verschil tussen pakweg een truck en een motorfiets van 500cc. De toegankelijke besturing en de handling toont ook aan waar het hier om draait: spectaculair racen, met de nodige onmogelijke stunts en hoogtevrees inducerende jumps.

Die laatste zijn een belangrijk deel van de game. Je moet immers sprongen “laden” door je thumbstick achteruit te trekken en ze tot een goed einde brengen door wat later weer vooruit te duwen. Geloof me vrij, je zal geregeld je tanden breken met een botten brekende crash! Het uitvoeren van die stunts, en de bijhorende combo’s, is niet altijd even strak en de vaststelling dat een groot deel van de gameplay erop is gebaseerd, maakt dat des te spijtiger. Vooral de stuntspecifieke events kunnen frustrerend uitvallen.

Gelukkig valt er enorm veel te doen en te beleven, zowel indoor als outdoor. De tracks zijn nooit van die aard dat je van je stoel valt, maar aardig wat zitten goed in elkaar, met enkele geïnspireerde reeksen van sprongen en afgronden. Tegenstanders reageren realistisch genoeg en er zijn meer dan voldoende moeilijkheidsgraden om iedereen tevreden te houden.

De hoofdmoot van je tijd zal je waarschijnlijk doorbrengen in het ‘X-Cross tournament’. Die modus laat je zowat elk soort event spelen, en wisselt tussen de verschillende beschikbare rides. Op die manier leer je al snel je favoriete stukjes kennen, waarna je ze ook apart kan gaan spelen, in specifieke events of in kampioenschappen die zich concentreren op één soort races. Heb je daarmee niet genoeg (en dat durf ik betwijfelen), en je bent één van die mensen met vrienden, dan kan je ook een wedstrijdje starten online (maximaal 12 spelers) of gewoon met wie aanwezig is in je huis. Zowel splitscreen als LAN worden ondersteund en er zijn zelfs een aantal minigames, mocht je dan nóg niet genoeg hebben.

Grafisch zit alles best ok in elkaar. Er is wat pop-up, dat de ene al meer zal storen dan de andere, maar de framerate is voldoende hoog en ook de voertuigen en omgevingen zijn knap genoeg om next-gen aan te voelen. Verwacht je echter niet aan graphics van het niveau DiRT, noch aan een visueel festijn van afwisseling, schaduwspel en kleurenpracht. Het geluid is niet memorabel, wat passend geïllustreerd wordt door het feit dat ik er eigenlijk niks weet over te vertellen.

MX vs. ATV Untamed biedt wat je eigenlijk verwacht van een offroad-arcaderacer: een toegankelijke besturing, veel stunts en crashes en degelijke graphics. Het grote pluspunt aan deze aflevering is dat je enorm veel soorten voertuigen, events en races krijgt, aangevuld met een goed werkende multiplayer. De game is meer dan degelijk dus, maar het is ook niets waar ons gamershart écht sneller van gaat slaan.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: MX vs ATV Untamed
geplaatst in: Reviews, THQ, X360
tags: ,


Leave a Reply